Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Verdwijnende WhatsApp-berichten: neem controle over je privacy

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Verdwijnende WhatsApp-berichten


Lees verder na de advertentie

Chat-apps als WhatsApp zijn dé uitkomst om contacten te onderhouden. Vrienden, familie, collega’s – er zijn weinig smartphone-gebruikers die de app niet op hun toestel hebben geïnstalleerd. Maar zoals altijd heeft elk voordeel zijn nadeel. De chat-app laat namelijk een digitale kopie van je berichten achter, waardoor al je gesprekken voor eeuwig zijn vastgelegd. Gek, nietwaar? Gelukkig heeft de app hier een oplossing voor: verdwijnende WhatsApp-berichten. Deze optie bestaat al langer, maar is nu verder uitgebreid.

WhatsApp-privacy

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Alle berichten op een rij

In november van vorig jaar introduceerde WhatsApp een nieuwe functie waarmee berichten na verloop van tijd automatisch uit chats verdwijnen. Wellicht dat dit op het eerste gezicht niet echt nuttig klinkt, maar het komt eigenlijk goed van pas.


kooptip

Je staat er misschien niet bij stil, maar dankzij chat-apps als WhatsApp worden je berichten jarenlang opgeslagen. Onnatuurlijk eigenlijk, aangezien je face-to-face gesprekken (meestal) ook niet worden opgeslagen. Laat staan dat ze traceerbaar zijn. Oftewel: automatisch verdwijnende WhatsApp-berichten leiden tot iets meer privacy in je (digitale) leven.

De functie brengt echter nog wel een aantal haken en ogen met zich mee. Zo werkt het alleen met chats die je begint na het activeren van de functie. Oude (gênante) berichtjes worden dus niet verwijderd. Je kunt de functie ook activeren voor groepen, maar alleen als jij degene bent die de groep heeft gemaakt.

Kies je er toch voor om de functie te activeren, dan krijgen je gesprekspartners een melding waarin je aangeeft dat je berichten automatisch worden verwijderd. Daarom blijft het belangrijk dat je op elkaar kunt vertrouwen: diegene kan nog altijd een screenshot van je berichten maken terwijl ze nog online staan. Verklap dus niet zomaar al je geheimen!

Overigens heeft de functie vandaag een update gekregen. Het is nu mogelijk om via iOS de periode waarin de berichten worden verwijderd aan te passen. Dit stond eerst standaard op 7 dagen ingesteld, maar sinds vandaag heb je de keuze uit twee extra opties. Zo kun je het verkorten naar 24 uur, of juist verlengen naar maar liefst 90 dagen.

Zo activeer je verdwijnende WhatsApp-berichten

Verdwijnende WhatsApp-berichten

Het activeren van verdwijnende WhatsApp-berichten doe je per chat. Het is vrij eenvoudig, maar zorg er eerst wel even voor dat je WhatsApp-app de laatste update heeft gehad. Hierna volg je deze zes stappen:

  • Open WhatsApp op je iPhone en tik bovenin op ‘Chats’.
  • Zoek naar de (groeps)chat waarin je de functie wilt inschakelen en open ‘m.
  • Tik op de naam van de contactpersoon of de groep.
  • Scrol wat naar beneden en tik op ‘Berichten met vervaldatum’.
  • Misschien verschijnt er nu een melding genaamd ‘Aan de slag met berichten met vervaldatum’. Tik op ‘Doorgaan’ om dit venster te sluiten.
  • Selecteer ten slotte je gewenste vervaltermijn van je berichten. Je hebt hier dus de keuze uit 24 uur, 7 dagen, en 90 dagen.

Heb je toch spijt van de functie en wil je ‘m weer uitschakelen? Herhaal dan de eerste vijf stappen, maar selecteer bij de laatste stap ‘Uit’.

Bron: WhatsApp