Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Tekst kopiëren en plakken op de iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Tekst kopieren iPhone

Wil je een tekst die je op internet tegenkomt vastleggen in een documentje? Of wil je een eerder getypte tekst hergebruiken op een andere plek? Dan kun je eenvoudige teksten kopiëren en plakken op je iPhone.

Lees verder na de advertentie

Kies jouw favoriete manier

Iedereen die ooit iets met tekst doet op de iPhone, wil op een gegeven moment iets kopiëren en plakken. Hiervoor zijn verschillende methodes – Apple laat het aan jouw om je favoriete manier te kiezen, en je kunt de verschillende manieren ook met elkaar combineren. Maar je begint altijd met het selecteren van de tekst.

Vaker tips voor je iPhone leren? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

Begin met tekst selecteren

Om een tekst te kopiëren, moet je hem hoe dan ook eerst selecteren. Dat doe je door te tikken op het scherm. Hoe het precies werkt, ligt aan wat voor lengte tekst je wilt selecteren.

Een woord selecteren
1

Een enkel woord selecteren

Tik met één vinger twee keer op het woord dat je wilt selecteren.

Een alinea selecteren
2

Een hele alinea selecteren

Tik met één vinger drie keer op de alinea die je wilt selecteren.

Ander fragment selecteren
3

Een ander fragment selecteren

Of je nu twee of drie keer tikt: aan het uiteinde van de selectie verschijnen hendels. Die kun je verslepen om bijvoorbeeld een zin te selecteren, of juist meer tekst dan een alinea.

Tekst kopiëren iPhone

Je geselecteerde tekst kun je vervolgens kopiëren. Hiervoor zijn verschillende methodes. Heb jij ze allemaal al eens geprobeerd?

tekst kopieren met het menu
1

Kopiëren – de klassieke manier

Of je nu een woord, een alinea of iets van een andere lengte hebt geselecteerd: er verschijnt altijd hetzelfde menu bij. Tik hierin op ‘Kopieer’.

Tekst kopieren met een gebaar
2

Kopiëren – door te knijpen

Beweeg drie vingers naar elkaar toe om de geselecteerde tekst te kopiëren. Het is dan alsof je met duim, wijsvinger en middelvinger iets oppakt. Bovenin zie je kort het label ‘Kopieer’.

Tekst koperen met een tik
3

Kopiëren – door te tikken

Na het selecteren van de tekst kun je ook met drie vingers tegelijk eenmalig op het scherm tikken. Boven verschijnt een menu met onder meer een kopieer-knop, die met de twee lichte blaadjes – tik hierop.

Tekst plakken

Gekopieerde tekst kun je vervolgens plakken. Het maakt niet uit hoe je de tekst gekopieerd hebt: je kunt vervolgens alle drie deze manieren gebruiken om te plakken. Misschien vind je het fijn om te kopiëren op de klassieke manier, en dan te plakken door te tikken, bijvoorbeeld.

Tekst plakken met een tik
1

Plakken – de klassieke manier

Ga naar de app waarin je de gekopieerde tekst wilt plakken. Bijvoorbeeld WhatsApp of Notities. Houd je vinger even op het scherm en tik in het menu dat verschijnt op ‘Plak’.

Tekst plakken met een spreidbeweging
2

Plakken – door te spreiden

Bij kopiëren door te knijpen lijkt het alsof je iets oppakt. Je raadt het al: met de tegengestelde beweging plak je de tekst. Spreid je duim, wijsvinger en middelvinger alsof je iets loslaat.

Tekst plakken door een tik
3

Plakken – door te tikken

Tik met drie vingers eenmalig op het scherm. Boven verschijnt een menu met een plak-knop, die met de twee blaadjes waarvan er nu een donker is – tik hierop.