Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Hoe maak ik een screenshot op een MacBook?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
screenshot macbook maken


Lees verder na de advertentie

Een screenshot maken op MacBook of iMac gaat heel gemakkelijk. Zo kun je anderen laten zien wat er op je bureaublad van je laptop gebeurt. Je kunt een screenshot maken van het complete scherm, een gedeelte ervan of een specifiek venster. Hoe je een screenshot (ook wel schermafbeelding of printscreen genoemd) maakt, leggen we je uit in dit artikel. Dit zijn de sneltoetsen en gereedschappen die je moet kennen.

screenshot macbook maken

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Screenshot MacBook: zo werkt het

Voor het maken van een screenshot bestaan handige sneltoetsen – grote kans dat je ze niet allemaal kent. De Mac heeft zelfs een app voor het maken van screenshots. En wist je dat je je screenshots kunt markeren met cirkels, pijlen en meer? Al deze tips werken voor verschillende Macs: van de MacBook Air en diverse MacBook M1-modellen tot de iMac.

Screenshot maken van het hele scherm


kooptip

Screenshot hele scherm

Een screenshot maken van het hele scherm doe je met de volgende combinatie op je toetsenbord:

 • Command + Shift + 3

Rechtsonder op het scherm van je Mac verschijnt een kleine voorvertoning. Als je even wacht, verdwijnt deze. Daarna staat de schermafbeelding op je bureaublad.

Screenshot maken van een gedeelte van het scherm

Screenshot MacBook Selection gereedschap

Een screenshot maken van een gedeelte van het scherm doe je met de volgende combinatie op je toetsenbord:

 • Command + Shift + 4

De muis verandert nu in een kruisaanwijzer. Je kunt nu een kader slepen over het scherm, en dat is wat er op je schermafbeelding verschijnt. Aan het einde laat je los.

Wil je het kader verplaatsen? Houd dan voordat je loslaat de spatiebalk even ingedrukt en versleep het blok.

Rechtsonder op het scherm van je Mac verschijnt een kleine voorvertoning. Na even wachten staat de printscreen op je bureaublad.

Screenshot maken van een venster

Screenshot maken van een venster

Een screenshot maken van een venster op het scherm doe je met de volgende combinatie op je toetsenbord:

 • Command + Shift + 4
 • De muis verandert nu eerst in een kruisaanwijzer.
 • Duw vervolgens op de spatiebalk. De muis verandert nu in een camera.
 • Klik met de camera op het venster dat je wilt vastleggen.

Rechtsonder op het scherm van je Mac verschijnt een kleine voorvertoning. Als je even wacht, verdwijnt deze. Daarna staat de printscreen op je bureaublad.

Knipprogramma MacBook: Schermafbeelding-app

Schermafbeelding app mac

Windows heeft Snipping Tool, MacBook heeft de app Schermafbeelding – hij staat standaard op iedere Mac. Hiermee maak je meer geavanceerde printscreens. Je kunt hem op twee manieren activeren.

 • Met de sneltoets Command + Shift + 5
 • Open de app via ‘Apps>Hulpprogramma’s’.

Er verschijnt nu een balk in beeld met alle mogelijke opties. Met de eerste drie knoppen bepaal je wat voor soort schermafbeelding je maakt.

 • Leg hele scherm vast
 • Leg geselecteerd venster vast
 • Leg geselecteerd deel vast

Met de vierde en de vijfde knop maak je een video van je scherm, ook wel een screencast genoemd. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Maak opname van het hele scherm
 • Maak opname van geselecteerd deel

Je klikt op de gewenste optie, en dan op ‘leg vast’.

Je kunt in deze balk ook nog op ‘Opties’ klikken. Daarmee kun je onder meer een timer instellen zodat het enkele momenten duurt voordat je screenshot gemaakt wordt. Of geef aan dat de muisaanwijzer zichtbaar moet zijn. De opties verschillen afhankelijk van het type schermafbeelding dat je maakt.

Screenshot MacBook Pro: de Touch Bar vastleggen

MacBook Pro met Touch Bar

Heb je een MacBook Pro met een Touch Bar? Ook daarvan kun je een schermafbeelding maken. Daarvoor gebruik je de volgende keyboard Shortcut:

 • Command-Shift-6

Schermafbeelding Mac terugvinden

Schermafbeeldingen worden doorgaans bewaard op je bureaublad. Maar je kunt hem ook opslaan in map naar keuze. Bijvoorbeeld in de folder Documenten. Het kiezen van een alternatieve locatie kan op verschillende manieren:

 • Na het maken van een schermafbeelding ctrl-klik je op de miniatuur rechtsonder. In het menu geef je aan dat je de schermafbeelding in Documenten wilt opslaan.
 • Gebruik de sneltoets Command-Shift-5. Via de knop ‘Opties’ krijg je de mogelijkheid om je printscreen op te slaan op een andere locatie.

Geen idee waar je printscreen gebleven is? Zoek dan via Spotlight (Command-spatiebalk) naar ‘Schermafbeelding’. De naam van de screenshots is altijd *Schermafbeelding [datum] om [tijd].png.

Tekenen op je schermafbeelding

Misschien wil je iets verduidelijken op het screenshot dat je gemaakt hebt. Bijvoorbeeld door iets te omcirkelen, te onderstrepen, of aan te wijzen met een pijl. Zo kun je tekenen op je screenshot:

 • Maak een schermafbeelding zoals hierboven omschreven.
 • Klik op de miniatuur rechtsonder.
 • Er verschijnt een voorvertoning van je screenshot. In de menubalk bovenin vind je allerlei tekengereedschappen.

Screenshot maken van een hele webpagina

Soms wil je een screenshot maken van een complete webpagina in Safari, en de kans is groot dat een deel dan niet zichtbaar is op je scherm. Helaas heeft de Mac standaard niet echt een manier om dit met één druk op de knop te regelen. Wij raden de volgende methodes aan.

 1. Klik links in de adres- en zoekbalk op het pictogram van het papiertje voor de reader-weergave. Klik vervolgens op ‘Archief>Exporteer als pdf.’
 2. Download in de Mac App Store de app Awesome Screenshot. Deze app nestelt zich in Safari, en je kunt er een hele webpagina mee vastleggen.

Samengevat: screenshot MacBook maken

In het grootste deel van de gevallen zal een screenshot van het complete Mac-scherm afdoende zijn. In die gevallen gebruik je de sneltoets Command-Shift-3. De meest uitgebreide opties vind je via de sneltoets Command-Shift-5. Daarmee kun je niet alleen schermafbeeldingen, maar ook video’s maken.