Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Gebruik je favoriete foto’s als schermbeveiliging voor je Mac

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Schermbeveiliging foto's Mac


Lees verder na de advertentie

Je Mac heeft bijzonder fraaie screensavers waar je uren naar kunt kijken. Maar het leukst om naar te kijken, dat zijn toch je eigen foto’s, met je eigen kostbare herinneringen. Dat weet Apple ook, dus zijn er diverse mogelijkheden om je eigen foto’s de hoofdrol te geven in een screensaver. Daarom leer je in deze workshop hoe je de schermbeveiliging van je Mac decoreert met je eigen foto’s.

Schermbeveiliging foto's Mac

Schermbeveiliging Mac: foto’s als favoriet onderwerp

Vroeger was een screensaver echt noodzakelijk, om inbranden van de monitor te voorkomen. Dat gevaar is tegenwoordig een stuk kleiner. Een screensaver is nu vooral heel mooi, maar ook praktisch als je het nieuwsgierige aagjes lastig wilt maken. Apple heeft een reeks abstracte screensavers voor je klaarstaan, bijvoorbeeld de macOS ventura screensaver. Wij gaan aan de slag met onze eigen foto’s. We gebruiken meerdere foto’s zodat je altijd iets nieuws hebt om naar te kijken.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Lees ook: Achtergrond foto verwijderen

1) Verzamel je favoriete foto’s in een map in Finder

Schermbeveiliging foto's Mac

Eerst even wat voorwerk. Maak een nieuwe folder aan ergens op je Mac en geef deze een duidelijke naam. Verzamel hierin mooie foto’s die straks in je screensaver mogen verschijnen. Hoe meer foto’s, hoe leuker!

2) Systeeminstellingen

Schermbeveiliging foto's Mac

Open nu de app Systeeminstellingen (voorheen Systeemvoorkeuren). Klik in de zijbalk links op het onderdeel ‘Schermbeveiliging’. Bovenaan in het Macje zie je een voorvertoning van de huidige schermbeveiliging. Wil je dat er op je schermbeveiliging een subtiel klokje zichtbaar is? Zet dan meteen het schuifje achter ‘Toon met klok’ op blauw.

3 Fotomuur

Schermbeveiliging foto's Mac

Klik in het overzichtje op de miniatuur ­‘Fotomuur’. Op de kleine voorvertoning bovenin zie je nu standaard dat de fotolijstjes gevuld zijn met saaie kleurvlakken. Maar daar gaan we natuurlijk wat aan doen.

Voor deze workshop gaan we dus aan de slag met de schermbeveiliging ‘Fotomuur’. Maar alle screensavers tot en met ‘Klassiek’ werken op soortgelijke wijze en maken gebruik van jouw input. Blijf dus vooral de volgende stappen lezen.

4 Kies je bron

Schermbeveiliging foto's Mac

Ga naar ‘Opties’. Klik in het uitklapmenu achter ‘Bron’ op ‘Kies map’ en navigeer nu naar de map die je in stap 1 hebt aangemaakt. Klik op ‘Kies’, daarna op ‘OK’. In de voorvertoning zie je je eigen kiekjes!

Als bron hebben we dus een folder in Finder gezet. Maar je kunt ook kiezen voor een specifiek album in je Fotobibliotheek. Kies wat jou het fijnst lijkt!

5 Voorvertoning

Schermbeveiliging foto's Mac

Klik op ‘Voorvertoning’ onder het Macje en je ziet schermvullend hoe je screensaver precies uitpakt. Druk op een toets of beweeg met de muis om deze weergave weer te verlaten en terug te keren naar de instellingen.

6 Wachttijd

ws_schermbeveiliging_145

De schermbeveiliging met je foto’s schakelt automatisch in na een bepaalde periode van inactiviteit op je Mac. Hoelang het moet duren? Dat schakel je in via ‘Systeeminstellingen>Toegangsscherm>Schakel schermbeveiliging in’.

7 Snel de screensaver activeren

ws_schermbeveiliging_145

Wil je soms snel de screensaver activeren, bijvoorbeeld als er plots iemand achter je staat? Dan komen de ‘Interactieve hoeken’ goed van pas. Ga in de Systeeminstellingen naar ‘Bureaublad en Dock’ en klik op ‘Interactieve hoeken’.

8 Snel inschakelen

ws_schermbeveiliging_145

Kies bijvoorbeeld bij de hoek linksboven voor ‘Schakel schermbeveiliging in’. Beweeg je in het vervolg de muiscursor nu ver die hoek in, dan verschijnt de screensaver zonder dat je erop hoeft te wachten.

9 Een nieuwe dosis foto’s?

ws_schermbeveiliging_145

Ben je na een tijdje uitgekeken op de foto’s? Of heb je een nieuw pareltje geschoten? Ga dan weer terug naar de folder van stap 1. Verwijder de foto’s die je niet meer leuk vindt en voeg nieuwe toe.

Dit vind je misschien ook interessant