Dag, rijmwoordenboek: deze AI helpt je bij je Sinterklaasgedicht
Het is bijna 5 december, dus is het weer tijd voor het rijmwoordenboek – althans, als je van old school houdt. Want met deze AI schrijf je nog veel sneller je Sinterklaasgedichten!
Lees verder na de advertentie
Rijmwoordenboek? Het is 2023!
Het rijmwoordenboek is al jarenlang onmisbaar in de aanloop naar Sinterklaas. Want hoewel je je misschien ieder jaar voorneemt om eindelijk eens wat vroeger te beginnen met dichten, komt het uiteindelijk tóch weer op de laatste paar dagen aan. En als je dan ook nog meerdere gedichten moet schrijven, is de inspiratie vaak ver te zoeken.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Maar het rijmwoordenboek is dit jaar niet meer de enige tool die je helpt met het dichten. Want door de opkomst van AI dit jaar kun je nu ook een heel gedicht voor je laten schrijven, specifiek gericht op de ontvanger, het cadeau, en met de schrijfstijl die jij aan wilt houden.
Zo dicht je met AI
Maar welke AI kun je gebruiken om te dichten, en welke instructies zijn handig om te gebruiken? Wij helpen je op weg! Ten eerste is de gratis versie van ChatGPT niet zo goed in Nederlandse gedichten. Vaak dicht hij in het Engels en vertaalt dit dan naar het Nederlands, wat natuurlijk niet werkt. En de betaalde versie van ChatGPT kan wél in het Nederlands dichten, maar die kost 24 dollar per maand.
Gelukkig is er ook een iets slimmere versie van ChatGPT, die niks kost én in het Nederlands kan dichten. Deze zit ingebouwd in Bing. Ja, die Bing, van de zoekmachine die niemand gebruikt. Je opent hem via bing.com/chat, of gewoon met deze knop:
Tips voor goede gedichten
Je kunt Bing op een hele natuurlijke manier vragen om een gedicht, maar je moet hem wel op weg helpen om een goed resultaat te krijgen. Vraag specifiek om een gedicht dat in het Nederlands rijmt, zodat hij niet vanuit het Engels gaat vertalen. En geef bijvoorbeeld aan om wat voor cadeau het gaat, maar dat hij niet alles moet verklappen in het gedicht. Een voorbeeld van een opdracht:
Schrijf een Sinterklaasgedicht voor me dat rijmt in het Nederlands. Het cadeau is een Nintendo Switch, maar verklap dat niet in het gedicht. Het cadeau is voor mijn partner. Hou het luchtig, en een beetje sarcastisch. Hou ongeveer 12 regels aan. Schrijf het gedicht in markup.
Hierbij is ‘markup’ een opmaak voor de tekst die je gemakkelijk in je tekstverwerker plompt. Eventueel kun je in Bing de gespreksstijl wijzigen naar ‘creatiever’ als je de gedichten te braaf vindt – al wordt er dan ook minder nauwkeurig naar je opdracht geluisterd.
Vooral voor inspiratie
De gedichten die Bing produceert zijn verre van perfect, maar vaak staan er wel een paar regels tussen die je goed kunt gebruiken. Je moet het dus vooral als inspiratie gebruiken, en niet blind het gedicht kopiëren en plakken. Voor de overige regels moet je toch zelf even nadenken – met of zonder het ouderwetse rijmwoordenboek!
Praat mee
0