Zo bescherm je je kinderen tegen overmatig iPhone-gebruik
Het gebruik van de smartphone of tablet leidt tot slaaptekort bij kinderen, zo blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gelukkig zijn er voor de iPhone en iPad nieuwe functies voor ouderlijk toezicht waarmee je dit tegengaat: Schermtijd. In deze workshop leggen we uit hoe het werkt.
Ouderlijk toezicht iPhone en iPad
Hebben je kinderen net als jij een iPhone of iPad? Dan kun je op afstand inzicht krijgen in het schermgebruik. Ook zijn er gereedschappen waarmee je overmatig schermgebruik tegengaat. Zo stel je bijvoorbeeld in dat ze hun iOS-apparaat vanaf 21:00 uur niet meer kunnen gebruiken, of dat het na twee uur Instagrammen wel welletjes is geweest.
Om gebruik te maken van deze gereedschappen voor ouderlijk toezicht, moet je de functie Delen met gezin inschakelen. In een artikel over Delen met gezin leggen we uit hoe je dit instelt. Daarna doe je het volgende:
1. Schermtijd instellen
kooptip
De iPhone 15 nu tot €462 voordeel!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt
Het instellen van Schermtijd doe je ook via ‘Instellingen>[Apple ID]>Delen met gezin’. Tik onderin op ‘Schermtijd’ en vervolgens op de naam van je kind. Kies ‘Schakel schermtijd in>Ga door’.
2. Apparaatvrije tijd
Stel een Apparaatvrije tijd in voor je kind. Geef aan tussen welke tijdstippen de iPhone of iPad niet mag worden gebruikt en tik op ‘Stel apparaatvrije tijd in’.
3. Applimieten
Selecteer de categorieën waarvoor je limieten wilt opleggen. Scrol naar beneden, geef bij ‘Tijdsduur’ aan hoelang de apps mogen worden gebruikt en kies ‘Stel applimiet in’.
4. Schermtijd iPhone kind instellen
Tik op ‘Ga door’ en voer een toegangscode in. Als de Apparaatvrije tijd of een app-limiet is overschreden, heb je deze code nodig om verder te kunnen gaan. Herhaal de stappen voor je andere kinderen.
De 5 opties van Schermtijd
Schermtijd is nu ingeschakeld en de eerste beperkingen zijn opgelegd. Maar er is nog meer mogelijk. Alle opties benader je in het hoofdvenster van Schermtijd, via ‘Instellingen>Schermtijd’, waarna je op de naam van het betreffende kind tikt. Dit zijn de mogelijkheden:
1. Activiteitenoverzicht
Heb je enig idee hoe vaak je zoon of dochter naar de iPhone of iPad grijpt op een dag? Of hoeveel uur ze naar het scherm kijken? Het activiteitenoverzicht van Schermtijd brengt het in kaart. Bovenaan vind je wat statistieken van de huidige dag, zoals de totale tijd dat je kind naar het scherm keek. Met een tik erop krijg je veel meer statistieken. Per app wordt weergegeven hoelang deze die dag of week is gebruikt, ook zie je welke app de meeste meldingen verstuurt.
2. Apparaatvrije tijd
Bij het instellen bepaalde je wanneer het voorbij is met de schermpret. Je kunt aangeven dat dit van toepassing is op alle dagen in de week, maar vanaf iOS 12.2 kan dit ook per dag. Zo geef je je kinderen op vrijdag en zaterdag bijvoorbeeld een extra uurtje.
3. Applimieten
Misschien zag je in het activiteitenoverzicht bij punt 1 dat je kind iets te veel tijd spendeert aan een bepaalde app. Je kunt dan een app-limiet opleggen. Dat kan bij een categorie apps, zoals we op de vorige pagina hadden gedaan, maar ook voor één specifieke app. Tik bij het activiteitenoverzicht onder ‘Meest gebruikt’ op de app waarbij het wel wat minder mag. Kies ‘Voeg limiet toe’, stel een tijd in en kies voor ‘Voeg toe’. Vijf minuten voordat de limiet is bereikt, krijgt je kind een waarschuwing. Daarna volgt een scherm waarop wordt aangegeven dat de tijdslimiet bereikt is. Verder gaan kan dan niet, maar hij of zij kan je wel om meer tijd vragen.
4. Altijd toegestaan
Als er iets dringends aan de hand is, wil je natuurlijk wel dat ze je kunnen bereiken – en jij je kinderen. Daar is deze optie voor. Hier bepaal je waarvoor de Apparaatvrije tijd niet geldt. Standaard zijn de apps Telefoon, Berichten, FaceTime en Kaarten altijd toegestaan, maar daar kun je meer apps aan toevoegen.
5. Materiaal en privacy
Via deze optie leg je allerlei algemene restricties op. Stel bijvoorbeeld in dat je kind nooit een in-app aankoop mag doen, verhinder dat specifieke websites worden bezocht en voorkom dat ze ongeschikte apps kunnen downloaden.
Dit artikel staat in iets andere vorm in iCreate 106. In deze uitgave leggen we je uit wat er allemaal mogelijk is als je Delen met Gezin geactiveerd hebt. Je koopt iCreate 106 in de winkels of in de webshop:
Praat mee
0