Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iTip: Touch Bar uitzetten én beter maken met Bar None

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Logic Pro Touch Bar


Lees verder na de advertentie

Iedereen die een MacBook Pro met Touch Bar heeft, kent waarschijnlijk het fenomeen. Je zit fijn een tekstje te typen maar ineens verdwijnt het. Of Siri komt tevoorschijn. Of iets anders geks gebeurt waar je zeker niet om hebt gevraagd. Hoe dat kan? Je raakt per ongeluk de Touch Bar aan! Omdat je bij de knoppen op de aanraakgevoelige strip geen tactiele feedback voelt, heb je ook niet door wanneer je per ongeluk de Esc-toets aanraakt of Siri oproept. De nieuwe app Bar None maakt hier een einde aan en laat je de Touch Bar gedeeltelijk uitzetten. Voortaan reageert de Touch Bar namelijk alleen op aanrakingen met ingedrukte Fn-toets.

Apple heeft dit probleem overigens ook gedeeltelijk herkend: de nieuwe MacBook Pro 16-inch heeft namelijk weer een fysieke Esc-toets.

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Touch Bar uitzetten MacBook Pro

Op de redactie gebruiken we al sinds de eerste lancering van het nieuwe design van de MacBook Pro een model met Touch Bar. Maar het maakt niet uit hoelang we ermee al gewerkt hebben, de onbedoelde Touch Bar-acties willen maar niet stoppen. Er zijn weliswaar manieren waarmee je de Touch Bar helemaal deactiveert, maar deze zijn ten eerste best ingrijpend voor het hele systeem en ten tweede ook te veel van het goede. Want hoe ga je dan bijvoorbeeld helderheid en volume regelen? En beter alternatief is de gratis app Bar None van de Mac-ontwikkelaar Shaun Inman.

Bar None maakt de Touch Bar veel beter


kooptip

Hoewel Bar None een vrij simpele app is, vereist de installatie door veiligheidsmechanismen van macOS wat meer inspanning. Nadat je de app Bar None hebt gedownload en in de map met programma’s hebt geplaatst, moet je de app met ingedrukte Cmd-toets openen. Dit heeft ermee te maken dat de app (nog?) niet in Apple’s lijst met veilige software staat. Kies in het venster dat verschijnt voor ‘Open’ (voordat je vraagt: wij hebben de app getest en hij doet geen gekke dingen op je Mac).

Bar None

Vervolgens vraagt de app toestemming om je Mac via toegankelijkheidsfuncties te besturen. Kies ‘Open Systeemvoorkeuren’, ontgrendel het hangslotje linksonder en vink bij ‘Toegankelijkheid’ de app Bar None aan. Daarna is Bar None gereed, maar pas met twee extra instellingen werkt die precies zoals je wilt. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Toetsenbord’. Kies hier bij ‘Touch Bar toont>Toetsen ‘F1’, ‘F2′, enzovoort’ en ‘Functie Fn-toets>Toon Control Strip’. Voortaan reageert de Touch Bar alleen als je de Fn-toets ingedrukt houdt.

En de standaardfunctietoetsen F1, F2 …?

De oplettende lezer denkt nu misschien: maar hoe kan ik nu de standaardfunctietoetsen F1, F2, enzovoort gebruiken? Dat klopt inderdaad: die werken nu niet meer. Maar wees even eerlijk … wanneer had je die voor het laatst nodig? Klopt, wij weten het ook niet meer.