Terug naar Eerste indruk 16-inch MacBook Pro 2019: grote stap in de juiste richting
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Eerste indruk 16-inch MacBook Pro 2019: grote stap in de juiste richting

Door Sven Lamers3 december 2019 10:075 min. leestijd3

Eind november lanceerde Apple eindelijk de langverwachte 16-inch MacBook Pro 2019. Tijdens een bijeenkomst bij Apple hadden we al de gelegenheid om met deze nieuwe laptop voor professionals te werken. En onze eerste indruk is erg positief!

MacBook Pro 16-inch

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:
Dus jij bent een Apple-liefhebber? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Met alles wat je moet weten over Mac, iPhone en iPad.

De laatste generatie van de MacBook Pro lag van begin af aan onder vuur en dat had te maken met een aantal controversiële beslissingen van Apple. De Touch Bar die de functietoetsen vervangt. Alleen maar usb-c-aansluitingen. En vooral het toetsenbord met zijn dunnere, maar ook veel foutgevoeligere vlindertoetsen. De lijst gaat maar door. Niets dan lof voor Apple’s streven naar verbetering, maar het bedrijf ging deze keer iets te ver. De 16-inch MacBook Pro laat nu zien dat Apple goed naar de critici heeft geluisterd.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Groter scherm, smallere randen

Het eerste wat opvalt als je de 16-inch MacBook Pro 2019 openklapt, is het grotere scherm. De randen zijn weer iets smaller geworden, zodat het beeldscherm van 15,4 naar 16 inch kan groeien. De algehele afmetingen van de laptop blijven daarentegen nagenoeg identiek – zie je een 15- en 16-inch MacBook Pro naast elkaar, dan zijn ze haast niet te onderscheiden. Door het grotere scherm is de resolutie naar 3072 x 1920 pixels gegroeid, en ook de pixeldichtheid kon omhoog naar 226 ppi. Uiteraard met behoud van de geweldige kleurweergave. Praktisch voor professionals die veel films bewerken: je past de beeldverversing van het scherm exact aan de meestgebruikte framerates voor filmproducties aan. Op die manier ‘verslikt’ een monteerprogramma zoals Final Cut Pro zich niet in de beelden.

Vertrouwd toetsenbord

Zodra je de MacBook Pro gebruikt, valt het vernieuwde toetsenbord op. Of nee, ‘vernieuwd’ is niet het juiste woord, want in feite is Apple weer terug naar een ouder toetsenbord gegaan. De vlindertoetsen hebben plaatsgemaakt voor de oude en vertrouwde toetsen met het schaarmechanisme. Het is niet helemaal hetzelfde type als bij de vorige generatie MacBook Pro, maar doet meer denken aan het toetsenbord dat je bij de iMac krijgt. We hoeven maar een paar zinnetjes te typen en vragen ons meteen al af: waarom is Apple ooit van het schaarmechanisme afgestapt? Het nieuwe Magic Keyboard typt lekker, de toetsaanslag is maar één millimeter en volgens de eerste analyses van de reparatie-experts van iFixit moet het weer net zo betrouwbaar zijn als vroeger.

Een andere verbetering van het toetsenbord waar wij heel blij mee zijn, is de indeling. Ten eerste de pijltjestoetsen. Die hebben nu weer de vorm van een omgekeerde T zodat je ze gemakkelijk kunt voelen wanneer je blind typt. En de Touch Bar is er nog steeds, maar heeft een belangrijke aanpassing gehad. Aan de linkerkant zit nu een fysieke Esc-toets, aan de rechterkant een afzonderlijke aan-uitknop met Touch ID. Voorbij dus is de tijd dat je per ongeluk de touch-knoppen activeert.

Krachtige prestaties

Als Apple een nieuwe MacBook Pro uitbrengt, dan weet je eigenlijk van tevoren al dat het een superkrachtige machine voor professionals is. Maar hoe krachtig is die nieuwe 16-inch MacBook Pro nu? De specificaties zijn in ieder geval indrukwekkend. Volgens Apple zijn de nieuwste Core i9-processors dubbel zo snel als de processors van de 15-inch. Daarnaast heeft Apple de interne warmteafvoer aangepast, waardoor de processor langer op volle toeren kan draaien. Ook is het voor het eerst mogelijk om een 8 TB SSD in een MacBook Pro te laten bouwen, evenals een duizelingwekkende 64 GB aan werkgeheugen.

16-inch macbook pro

Tijdens de demonstratie van Apple draaiden Final Cut Pro, GarageBand, Logic Pro, Affinity Photo en DaVinci Resolve tegelijk op de Mac – allemaal zonder vertragingen. En dankzij een accu met 100 Wh werk je ook behoorlijk lang op de MacBook Pro, namelijk tot zo’n elf uur. Die 100 Wh hebben overigens een reden: het is de grootste accucapaciteit die je zonder problemen mee in het vliegtuig mag nemen. Weer een bewijs voor Apple’s oog voor details. De nieuwe grafische kaart uit de AMD Radeon 5000–serie zorgt dan weer voor geweldige grafische prestaties.

Nóg meer speakers

Ten slotte kregen we nog de kans om de vernieuwde speakers van de MacBook Pro te testen. In plaats van vier zitten er nu zes speakers in de laptop. Die zijn zo slim geplaatst dat de trillingen van de speakers elkaar opheffen. Hierdoor trilt de behuizing van de MacBook Pro ook bij hoge volumes nauwelijks en wordt het geluid niet blikkerig. Wat ons betreft heb je met de MacBook Pro geen afzonderlijke bluetooth-speaker meer nodig, de speakers in de laptop zijn goed genoeg om een kleine kamer te vullen. Het wordt helemaal indrukwekkend wanneer we een film kijken. Dankzij Dolby Atmos, de geweldige speakers en het scherm krijgen we bijna het gevoel alsof we in de bioscoop zitten – inclusief surroundsound.

Overigens: niet alleen het geluid dat geproduceerd wordt is verbeterd bij de 16-inch Pro, ook het geluid dat geregistreerd wordt. Dankzij drie ingebouwde microfoons zijn opnames helderder dan ooit. Of je nou een instrument opneemt of aan een podcast wilt beginnen – je hebt bijna geen toegewijde microfoon meer nodig.

16-inch MacBook Pro: conclusie

Met de nieuwe MacBook Pro 16-inch maakt Apple weer een grote stap in de juiste richting. De specificaties voldoen nu ook voor de professionele gebruikers met de hoogste eisen, het toetsenbord is weer betrouwbaarder en intuïtiever te bedienen, en met de speakers heeft ook de doorsnee gebruiker een feature om naar uit te kijken. Alleen zal die laatste minder gecharmeerd zijn door de prijs, want de MacBook Pro 16-inch begint bij 2699 euro. Met een paar upgrades erbij kom je al gauw boven de 5000 euro uit. Het blijft dus vooral een laptop voor professionals, maar die zullen er deze keer ongetwijfeld heel blij mee zijn.

16-inch MacBook Pro
16-inch MacBook Pro

De krachtigste MacBook, met groter scherm en verbeterd toetsenbord.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Bekijk dit product
Mac voor beginners 2020
Mac voor beginners 2020
De uitgebreide handleiding die Apple je niet geeft!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
andré
Lezer
andré

ik vermoed dat de accu 100 Wh bedraagt en geen 100 kWh… Dat is namelijk wel erg veel

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je hebt gelijk, het is aangepast.

Wilco_vV
Lezer
Wilco_vV

Hmm, soort van ‘back to the future’ zo lijkt het. Terug op het goede spoor.