Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iTip: Laat je iPhone automatisch je achtergrond veranderen

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPhone achtergrond automatisch veranderen

Na verloop van tijd worden we allemaal beu van de wallpaper op onze iPhone. Soms is de afbeelding zelfs onhandig: vakantiekiekjes als achtergrond zijn leuk, maar op de werkvloer komen ze niet erg professioneel over. iOS 16 biedt een oplossing, want er is een nieuwe functie die je iPhone-achtergrond automatisch kan veranderen naar een afbeelding naar keuze. En dat op basis van je locatie, of een specifiek tijdstip. Werkt met zowel het lockscreen als thuisscherm!

Lees verder na de advertentie

iPhone-achtergrond automatisch veranderen

In iOS 16 kan je iPhone de achtergrond van je thuis- en vergrendelscherm automatisch veranderen. Welke afbeelding er op dat moment verschijnt, bepaal je zelf. Wel hangt het af van de situatie: je kunt instellen dat een specifieke afbeelding wordt gebruikt zodra je op een bepaalde locatie bent, of juist wanneer het een bepaald tijdstip is.

Om de functie in te stellen, gebruik je Focus. Kies een focus uit, koppel hier afbeeldingen voor je thuis- en vergrendelscherm aan en je iPhone gebruikt deze zodra de betreffende focus geactiveerd is. En dat gebeurt dus automatisch, op een zelfgekozen locatie of specifiek tijdstip. We leggen eerst uit hoe je een afbeelding koppelt aan een focus, daarna vind je twee losse stappen om in te stellen wanneer deze focus geactiveerd wordt.

kooptip

Afbeelding kiezen

Voordat je een locatie of tijdstip instelt waarop je iPhone van achtergrond wisselt, moet je eerst een focus in elkaar zetten. En hier überhaupt een afbeelding voor kiezen. Dat werkt als volgt:

 • Open ‘Instellingen’.
 • Ga naar ‘Focus’.
 • Tik op een bestaande focus of maak een nieuwe aan. Wij kiezen de focus ‘Werk’.
 • In het menu staat het kopje ‘Pas schermen aan’. Tik hier op het vergrendelscherm, oftewel het meest linker plaatje.
iPhone achtergrond automatisch veranderen
 • Apple stelt nu wat afbeeldingen voor die je als achtergrond kunt gebruiken – wellicht heb je ze al eerder gebruikt. Wil je zelf een afbeelding kiezen? Tik dan op ‘Galerie’, tussen de kleine lettertjes.
 • Doorloop de stappen om de achtergrond in te stellen. Doe dit voor zowel je lockscreen als thuisscherm.

De achtergrond is nu gekoppeld aan een focus. Maar wanneer deze focus wordt geactiveerd, is nog onbekend. Hieronder lees je hoe je dit doet op basis van tijd, daarna locatie.

1. Tijd

De eerste optie is dat de achtergrond van je begin- of vergrendelscherm verandert op een bepaald tijdstip. Ga je bijvoorbeeld elke zaterdag tussen 14:00 uur en 17:00 uur studeren en wil je niet worden afgeleid, dan stel je een focus in die tussen die tijdstippen wordt geactiveerd. Bijvoorbeeld eentje die je achtergrond een minimalistisch plaatje geeft, zodat je niet snel wordt afgeleid. Je stelt de tijden in als volgt:

 • Open de focus die je zojuist hebt samengesteld.
 • Scrol naar beneden en tik onder het kopje ‘Schakel automatisch in’ op ‘Voeg schema toe’.
 • Tik op ‘Tijd’.
iPhone achtergrond automatisch veranderen
 • Bepaal nu wanneer de focus wordt geactiveerd. Met de schakelaars kies je tussen welke tijdstippen dit moet, met de bolletjes op welke dagen.
 • Tik rechtsboven op ‘Gereed’.

De focus wordt vanzelf geactiveerd op de door jouw gekozen momenten. De afbeelding die jij aan de focus hebt gekoppeld, wordt dan de achtergrond van jouw lockscreen en/of thuisscherm.

2. Locatie

Eigenlijk is het nóg handiger als de achtergronden veranderen op basis van je locatie. Geef je de focus ‘Werk’ bijvoorbeeld een abstracte achtergrond, dan verschijnt deze zodra je op het adres van je werkplaats bent. Je stelt een locatie in als volgt:

 • Open de focus die je zojuist hebt samengesteld.
 • Scrol naar beneden en tik onder het kopje ‘Schakel automatisch in’ op ‘Voeg schema toe’.
 • Tik op ‘Locatie’.
 • Tik op de zoekbalk en zoek naar de plek waarop je wilt dat de focus wordt geactiveerd. Dit kan een specifiek adres zijn, maar ook een straat, dorp, stad, provincie of zelfs een heel land.
iPhone achtergrond automatisch veranderen
 • Verschijnt jouw optie in de lijst? Tik hier dan op. Controleer met de kaart onderin of de locatie klopt.
 • Tik rechtsboven op ‘Gereed’.

Wanneer je op de betreffende locatie bent, wordt de focus vanzelf geactiveerd. In andere woorden: de achtergrond van jouw lockscreen en/of thuisscherm verandert daar automatisch.

Meer iPhone-tips

Wil je wekelijks dit soort Apple-tips ontvangen, bijvoorbeeld voor het personaliseren van je iPhone? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!