Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Neppe AirPods herkennen: zo zie je of ze echt zijn

Auteur: Sheilla Rutten
0 reacties

Online worden onwijs veel AirPods aangeboden, maar hoe weet je zeker of jouw gekochte setje echt van Apple is? Gelukkig zijn er manieren om neppe AirPods te herkennen. Hier zijn 4 tips om fake AirPods van de echte te onderscheiden.

Lees verder na de advertentie

1. Fake AirPods herkennen met het iOS-besturingssysteem

Neppe AirPods herkennen

Heb je via een reseller of tweedehands verkoper een paar AirPods gekocht, dan is er altijd de vraag of ze authentiek zijn. Neppe AirPods worden tegenwoordig zo goed nagebootst, dat ze met het blote oog nauwelijks van de echte te onderscheiden zijn. Gelukkig heeft Apple hier een stokje voor gestoken door een functie aan iOS 16 en hoger toe te voegen.

Wil je testen of je AirPods echt zijn? Probeer ze dan eens met je iPhone te verbinden door het klepje van de oplaadcase te openen. Als je een authentiek setje hebt, lukt dit zonder problemen. Verschijnt echter de melding ‘AirPods kunnen niet worden geverifieerd’, dan zijn je oortjes helaas namaak. Op deze manier kun je snel neppe AirPods herkennen.

kooptip

2. Check het serienummer op de Apple-website

AirPods en oplaadcases worden voorzien van een serienummer dat je zowel op de producten zelf als op de onderkant van de verpakking kunt vinden. Dit serienummer kun je invoeren op de Apple-website om de authenticiteit te controleren.

Door het serienummer in te voeren, krijg je verschillende details over de AirPods te zien, zoals of je nog recht hebt op garantie. Op basis van deze informatie kun je de echtheid van de AirPods beter inschatten. Als de verkoper bijvoorbeeld beweert dat de AirPods pas enkele weken oud zijn, maar de garantie volgens het serienummer al is verlopen, kan dit wijzen op een onbetrouwbare verkoper. Hoewel serienummers kunnen worden ‘hergebruikt’, wat betekent dat ze op meerdere namaakproducten kunnen staan, kan deze controle waardevolle informatie bieden.

Bovendien kan de Apple-website ook aangeven dat het product is vervangen of dat het serienummer niet bestaat. In dat geval kun je er sowieso van uitgaan dat de AirPods nep zijn.

3. Neppe AirPods herkennen aan de prijs en het aankoopbewijs

Het is wellicht vanzelfsprekend, maar een andere manier om neppe AirPods te herkennen is door te evalueren of de prijs wel zo realistisch is. Een prijs die te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook. Als iemand een paar ‘nieuwe’ AirPods aanbiedt voor een fractie van de winkelprijs, is dat op zijn minst opvallend.

Daarnaast is het verstandig om naar het aankoopbewijs te vragen. Een legitieme verkoper zal geen problemen hebben om een bon of factuur te tonen. Het kan je niet alleen meer zekerheid geven over de authenticiteit van het product, maar ook helpen bij eventuele garantieclaims. Ontbreekt een aankoopbewijs of wordt er een vaag verhaal opgehangen over waarom er geen bon beschikbaar is, dan is dat een teken dat je op je hoede moet zijn.

4. Inspecteer de verpakking en accessoires

Een aandachtige inspectie van de verpakking en meegeleverde accessoires kan ook helpen bij het herkennen van neppe AirPods. Apple staat bekend om zijn hoogwaardige en strakke design. Let op details zoals het Apple-logo, de kwaliteit van het drukwerk en de algemene afwerking. Neppe producten hebben vaak afwijkingen in de kleur, lettertype of positie van de tekst en afbeeldingen op de doos.

Ook de meegeleverde accessoires kunnen een indicator zijn. Originele AirPods worden geleverd met een gebruiksaanwijzing, garantiebewijs en soms stickers. Namaakproducten kunnen deze items missen of deze items zien er minder verfijnd uit. De laadkabels en andere accessoires kunnen er ook anders uitzien of voelen in vergelijking met originele Apple-producten.

5. Controleer de kwaliteit van het geluid en de functies

Ten slotte is de functionaliteit controleren een manier om neppe AirPods te herkennen. Apple AirPods staan bekend om hun hoge kwaliteit. Als je merkt dat de geluidskwaliteit te wensen overlaat, of dat functies zoals ruisonderdrukking en de automatische pauzefunctie niet goed werken, is de kans groot dat je een nep product hebt.

Fake AirPods verbinden? Het kan wel

Ontdek je nu plotseling dat je geen originele Apple-AirPods hebt? In de meeste gevallen kun je deze exemplaren nog steeds gebruiken, hoewel het wat omslachtiger is. Als je de neppe AirPods met je iPhone wilt verbinden, tik je onder in het menu dat verschijnt op ‘Verbind in Bluetooth-instellingen’. In principe kan je dan alsnog je favoriete afspeellijsten beluisteren met deze AirPods. Maar het zou ook kunnen dat het ineens toch niet werkt. Het beste is dan ook om gewoon voor de hoogwaardige kwaliteit van Apple te gaan.

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!