Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 167Maak jouw Mac nóg sneller 🚀
iCreate 167

Lees verder onder de advertentie

Is je Mac traag? Met deze 4 tips is dat zo opgelost

Auteur: Sheilla Rutten
0 reacties
Snelle Mac

Op een gegeven moment gebeurt het: je supersnelle Mac begint wat sloom te worden. Alles lijkt net iets langer te duren dan je gewend bent. Maar geen zorgen – met een paar eenvoudige trucjes geef je je Mac in een handomdraai zijn oude snelheid terug!

Lees verder onder de advertentie

Zo geef je je Mac in 4 stappen een snelheidsboost

Als je Mac trager begint te worden, is het tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Het is immers enorm frustrerend wanneer opstarten langer duurt en apps haperen. Vaak komt dit door verborgen processen en apps die onopgemerkt op de achtergrond draaien. Veel Mac-gebruikers bewaren ook allerlei bestanden die ze nooit meer gebruiken, en dat kan de boel verder vertragen. Gelukkig is het eenvoudig om je Mac weer in topvorm te krijgen.

1) Verwijder bestanden die je niet meer nodig hebt

kooptip

De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Het is een hardnekkige gewoonte van veel Mac-gebruikers – of eigenlijk van mensen in het algemeen: bestanden bewaren en ze vervolgens nooit meer opruimen. Toch is het verstandig om je Mac af en toe grondig op te schonen. Meer vrije opslagruimte zorgt namelijk niet alleen voor meer overzicht, maar ook voor betere prestaties en een snellere werking van je systeem.

Zo ruim je snel op:

  1. Vind overbodige bestanden in Finder
    Je vindt je opgeslagen bestanden terug in de Finder-app. In de navigatiekolom staan snelkoppelingen naar locaties zoals Apps, Bureaublad, Documenten en Downloads. Duik in deze mappen en bekijk welke bestanden je kunt verwijderen.
  2. Sorteren
    Vooral de map Downloads is vaak een verzamelplaats van tijdelijke bestanden die je waarschijnlijk niet meer nodig hebt en dus kunt verwijderen. Wil je snel orde scheppen? Klik op het icoontje met de zes vierkantjes in de bovenste balk om de weergave aan te passen. Sorteren kan onder andere op naam, grootte of datum.
  3. Verwijder bestanden
    Selecteer meerdere overbodige bestanden met de Command-toets, kies Ctrl+klik en kies vervolgens voor ‘Verplaats naar prullenmand’. Opgeruimd staat netjes!

2) Zet programma’s die automatisch opstarten uit

Op een Mac starten bepaalde apps automatisch op wanneer je inlogt. Hoewel sommige programma’s handig kunnen zijn, kunnen ze ook je Mac trager laten opstarten, onnodig veel geheugen verbruiken en je systeem vertragen.

Zo beperk je automatische opstartprogramma’s:

  1. Open Instellingen en wijzig inlogonderdelen
    Open ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Inlogonderdelen en extensies’. Bij ‘Open bij inloggen’ zie je welke apps automatisch opstarten wanneer je inlogt op je Mac.
    Wil je een onderdeel uitschakelen? Selecteer het en klik op het minteken om het te verwijderen.
  2. Beheer achtergrondprocessen
    Je ziet ook welke apps achtergrondprocessen uitvoeren zodra ze geopend zijn.
    Als je apps ziet die je niet dagelijks nodig hebt, maak de schakelaar dan grijs om ze uit te schakelen.

3) Sluit overbodige processen in Activiteitenweergave

Een andere manier om je Mac te optimaliseren is door onnodige processen in Activiteitenweergave te stoppen. Via deze app kun je zien welke processen je Mac belasten. Sommige achtergrondprocessen heb je mogelijk niet nodig, maar gebruiken wel waardevolle systeembronnen (zoals CPU en geheugen).

Zo stop je onnodige processen:

  1. Open Activiteitenweergave
    Ga naar ‘Finder>Apps >Hulpprogramma’s’ en open Activiteitenweergave. In de lijst zie je alle actieve processen en hoeveel systeembronnen ze gebruiken.
  2. Stop overbodige processen
    Selecteer het proces dat je wilt stoppen en klik op de Stop-knop (‘X’ in de linkerbovenhoek van het scherm). Voorbeelden van processen die je zou kunnen stopzetten zijn apps die je geopend hebt maar de rest van de dag niet meer nodig hebt.
  3. Wees voorzichtig
    Stop geen belangrijke systeemprocessen, omdat dit de werking van je Mac kan beïnvloeden. Kijk naar de laatste kolom ‘Gebruiker’: processen die beginnen met een onderstrepingsteken (zoals _windowserver) of die onder ‘root’ vallen, kun je beter ongemoeid laten.

4) Gebruik een speciale app om je Mac op te schonen

Hoewel je Mac diverse ingebouwde tools heeft om je systeem op te schonen, blijft het handmatig verwijderen en optimaliseren van bestanden vaak een lastig en tijdrovend klusje. Veel vertragingen worden veroorzaakt door bestanden die diep weggestopt zitten in verborgen systeemmappen, met cryptische bestandsnamen waar je weinig van begrijpt.

In zulke gevallen is het handig om een app te gebruiken die het opruimen voor je uit handen neemt, zoals CleanMyMac. CleanMyMac spoort bijvoorbeeld ongewenste bestanden op die je systeem vertragen en verwijdert ze veilig. Ook voert het onderhoudstaken uit, zoals het legen van cachebestanden en het optimaliseren van de systeemprestaties.

Het mooiste is dat de app deze taken automatisch voor je uitvoert. CleanMyMac is daarmee perfect voor iedereen die zijn Mac zonder gedoe snel en soepel wil houden. Bovendien ontvang je nu een aantrekkelijke korting bij het afsluiten van een abonnement.

Maak jouw Mac nóg sneller!

In iCreate 167 geven we nog meer adviezen over hoe je je Mac opschoont en optimaliseert, zodat hij weer net zo snel werkt als vroeger. Ook duiken we in de wereld van 3D-ontwerpen met Shapr3D – een verrassend eenvoudige app waarmee je zélf een iPhone-houder ontwerpt. Verder in dit nummer: alles over de nieuwe Uitnodigingen-app, een diavoorstelling maken in iOS 18, creatief aan de slag gaan met Image Playground, tientallen onmisbare tips voor al je Apple-apparaten en nog veel meer!

iCreate 167

iCreate magazine

Hét lijfblad voor iedere Apple-gebruiker

  • Geef je Mac een snelheidsboost met slimme tips & trucs
  • Leer stap voor stap 3D-modellen maken met Shapr3D
  • Word pdf-pro in no-time met onze complete gids