Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone verkopen | In 5 stappen je iPhone verkoopklaar

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Een iPhone in de hand


Lees verder na de advertentie

Stop een iPhone niet in een la als je een nieuwe hebt, maar verkoop je toestel! Het oude stukje techniek is waardevoller dan je misschien denkt. In dit artikel lees je hoe je een iPhone verkoopklaar maakt – bijvoorbeeld door hem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Ook geven we tips bij het verkopen van een iPhone.

iPhone verkopen tips

iPhone verkoopklaar maken in 5 stappen

Voordat je je iPhone van de hand doet, is het belangrijk dat je een back-up van je toestel hebt gemaakt. Zo bewaar je je gegevens en zet je ze eenvoudig over naar je nieuwe toestel. Vervolgens is het tijd om je iPhone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Zo weet je zeker dat de nieuwe eigenaar van je toestel geen toegang heeft tot bijvoorbeeld je persoonlijke gesprekken, foto’s en video’s.

Net als in andere workshops helpen we je stap voor stap op weg. Zo maak je je iPhone verkoopklaar:

1. Oude iPhone verkopen? Zet al je gegevens over


kooptip

back up iPhone reservekopie

Misschien heb je je gegevens al overgezet naar je nieuwste iPhone, maar anders is het belangrijk om een reservekopie (een back-up) te maken. Bij een reservekopie worden al je bestanden, apps en instellingen in iCloud opgeslagen. Deze kun je later eenvoudig terugplaatsen op je nieuwe iPhone. Zo maak je een reservekopie:

 • Open de Instellingen-app, tik bovenin op je naam en kies ‘iCloud>iCloud-reservekopie’.
 • Kies ‘Maak nu reservekopie’.

Gebruik je geen iCloud, of heb je geen opslagruimte? Dan kun je de back-up ook maken op je Mac of pc. In het artikel over backup iPhone maken lees je hoe je dit kunt doen.

2. Ontkoppel de Apple Watch

zoek mijn iPhone uitschakelen

Als je een Apple Watch hebt, is het verstandig om hem alvast te ontkoppelen van de iPhone die je gaat verkopen. Daarmee bespaar je jezelf eventuele problemen – en hoofdpijn. Zo doe je dat:

 1. Houd de iPhone en Apple Watch in elkaars buurt.
 2. Open de Apple Watch-app op je iPhone.
 3. Ga naar het tabblad ‘Mijn Watch’ en tik op je gekoppelde Apple Watch.
 4. Tik naast je getoonde Watch op de ‘i’.
 5. Kies ‘Koppel Apple Watch los’ en bevestig met je Apple ID-wachtwoord.

Na het ontkoppelen wordt er automatisch een back-up van je Apple Watch opgeslagen. De Apple Watch wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

3. Schakel ‘Zoek mijn iPhone’ uit

Om de iPhone goed te beveiligen, heeft Apple het niet té eenvoudig gemaakt om een iPhone volledig te wissen. Eerst moet je namelijk de functie ‘Zoek mijn iPhone’ uitschakelen, en daarvoor is het wachtwoord van je Apple ID nodig. Het uitschakelen van de functie doe je zo:

 • Open de Instellingen-app en tik bovenin op je naam.
 • Selecteer ‘Zoek mijn’ en tik op ‘Zoek mijn iPhone’.
 • Zet de schakelaar achter ‘Zoek mijn iPhone’ op grijs en voer het wachtwoord van je Apple ID in.

4. Alle gegevens wissen

Nu kun je je iPhone volledig wissen. Álle gegevens die op je iPhone staan, worden hierbij gewist. Zo zet je je iPhone terug naar fabrieksinstellingen:

 • Open de Instellingen-app en kies voor ‘Algemeen’.
 • Scrol helemaal naar beneden en tik op ‘Stel opnieuw in’.
 • Kies ‘Wis alle inhoud en instellingen’ en bevestig.

5. Simkaart verwijderen

Het ligt misschien voor de hand, maar het is iets wat men snel vergeet: het verwijderen van de simkaart. Haal die eruit, want je hebt de sim nodig op je nieuwe toestel om te kunnen appen, bellen en internetten.

Een iPhone-simkaart verwijderen doe je met het prikkertje dat Apple je in het witte doosje heeft meegeven. Als je die niet hebt kun je ook bijvoorbeeld een paperclip gebruiken. Hiermee prik je in het gaatje van het laatje, waarna je de simkaart naar buiten schuift.

Tips voor het verkopen van je iPhone

Na het volgen van de bovenstaande stappen is je iPhone klaar voor een nieuwe eigenaar. Tijd om de markt te betreden met je toestel, maar waar doe je dat? En waar moet je verder op letten bij het verkopen van je iPhone?

Waar kun je je iPhone verkopen?

Als je denkt aan het verkopen van je iPhone, dan denk je waarschijnlijk aan Marktplaats. Maar er zijn meer manieren om geld te krijgen voor een gebruikte iPhone:

 • Veilingsites (eBay, Marktplaats, Facebook Marketplace)
 • Refurbished-aanbieders (Leapp, Swappie, reBuy)
 • Providers (KPN, T-Mobile, Vodafone)
 • Apple Trade In

Naast de bekende veilingsites kun je ervoor kiezen om je iPhone te verkopen aan bedrijven. Dit is vaak een makkelijkere en veiligere manier. Een nadeel is dat het minder geld oplevert.

Je kunt je toestel bijvoorbeeld verkopen aan refurbished-aanbieders, zoals Leapp, Swappie en reBuy. Hoe beter de staat is van de iPhone, hoe meer geld je ontvangt. Ook kun je je telefoon kwijt aan providers, zoals KPN, T-Mobile en Vodafone. Hierbij gaat het om een inruildeal; je krijgt dan korting op je nieuwe smartphone.

Het is ook mogelijk om je oude iPhone in te leveren bij Apple. Dat doe je via het Apple Trade In-programma op de website van Apple. Je krijgt dan korting op je iPhone, of een Apple Store-cadeaubon ter waarde van het inruilbedrag. De ervaring leert wel dat je bij Apple relatief weinig geld krijgt voor een oude iPhone. Doorgaans kun je dus beter terecht bij andere aanbieders.

Snel je telefoon verkopen

Als je snel geld wilt voor je iPhone, kun je hem het beste op online veilingsites zetten. De concurrentie is daar groot – maar de vraag naar tweedehands iPhones ook. Met een beetje geluk stromen er na één dag al wat reacties binnen.

Denk bij het plaatsen van een advertentie aan het schieten van goede foto’s en het maken van een duidelijke omschrijving. Laat bijvoorbeeld weten wat de staat van het toestel is, en of de originele accessoires erbij zitten. Deel de advertentie op je sociale mediakanalen of stuur hem door naar vrienden of familie. Misschien dat zij nog iemand weten.

Als je toch een nieuw Apple-product nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om een Apple Store te bezoeken. Een groot voordeel hiervan is dat ze daar direct de waarde berekenen van je oude toestel, waarna je meteen korting krijgt op de aanschaf van een nieuw product. Stuur je je iPhone per post op, dan duurt het proces een stuk langer. Meestal zo’n twee tot drie weken.

Verkoop je je iPhone aan een refurbished-aanbieder, dan duurt het controleproces een paar dagen. Doorgaans heb je het geld voor je oude iPhone na ongeveer een week binnen.

verschijning iPhone 12 uitgesteld

Hoe verdien je er beter aan?

Verkoop je je iPhone op veilingsites als Marktplaats? Geef je iPhone dan zo compleet mogelijk mee. Dat is niet alleen fijn voor de eigenaar, maar ook voor jouw portemonnee. Zoek dus naar het originele doosje en stop daar ook de meegeleverde oordopjes, oplader en andere accessoires bij. Voeg eventueel een hoesje toe, dat je anders toch niet meer gebruikt. Haal er nog een doekje over voor wat bling bling en maak een mooie foto van het geheel.

Om de prijs te bepalen, kun je kijken naar de prijzen van concurrerende advertenties. Houd hierbij rekening met de opslagcapaciteit van je iPhone. Heeft je toestel een hogere opslag dan de instap-versie, dan kun je er meer geld voor vragen. Op de pagina over iPhone-modellen zie je welke capaciteiten er per model zijn. Vanzelfsprekend levert een iPhone die in een perfecte staat is meer op dan een toestel met krasjes op het scherm.

Kapotte iPhone verkopen

Ook een kapotte iPhone is (meestal) geld waard. Je kunt hem bijvoorbeeld inleveren bij aanbieders van refurbished-smartphones, providers en het Trade In-programma van Apple. Op de betreffende website bereken je snel hoeveel geld (of inruilkorting) je voor het toestel ontvangt. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de staat van de batterij, behuizing, knoppen en het display.

Als de schade meevalt, loont het vaak beter om een poging te wagen op online platformen als Marktplaats. De kopers zijn minder streng en geven niet altijd veel om een klein haarscheurtje in de bovenhoek. Voor een goede prijs willen ze dit wel over het hoofd zien.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Apple nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Verkoopomschrijvingen ter inspiratie

Kies je ervoor om je iPhone op een online veilingwebsite te zetten? Besteed dan naast het maken van een goede foto ook aandacht aan het schrijven van een goede verkoopomschrijving.

We helpen je met een paar voorbeelden die je kunt gebruiken bij de advertentie:

iPhone XS verkopen

Deze 5,8,-inch iPhone XS (uit 2018) verkeert nog in een uitstekende staat. Het prachtige oled-scherm is krasvrij en er zit een nieuwe batterij in. Je krijgt de iPhone XS mee in de originele doos, inclusief oplader, oplaadkabel en EarPods.

Kleur: Spacegrijs
Opslag: 256 GB
Batterijcapaciteit: 92%

iPhone X verkopen

Deze iPhone X (uit 2017) werkt nog fantastisch, maar heeft lichte gebruikerssporen. De achterkant laat een klein barstje zien en het oled-scherm heeft een paar haarscheurtjes. Je krijgt de iPhone X mee in de originele doos, inclusief EarPods.

Kleur: Zilver
Opslag: 64 GB
Batterijcapaciteit: 82%

iPhone 8 verkopen

Deze iPhone 8 (uit 2017) verkeert een absolute nieuwstaat. Er zijn dus geen gebruikerssporen, krassen of andere beschadigingen. Alle accessoires (oplader, oplaadkabel, EarPods) zitten erbij en je krijgt de iPhone 8 in de originele verpakking.

Kleur: Goud
Opslag: 64 GB
Batterijcapaciteit: 79%

iPhone 7 verkopen

Nette iPhone 7 met lichte gebruikerssporen aan de zij- en achterkant. Het toestel is altijd in een hoesje gebruikt en die krijg je er bij aankoop gratis bij. Je krijgt de iPhone 7 compleet met doos, EarPods en oplader.

Kleur: Gitzwart
Opslag: 32 GB
Batterijcapaciteit: 74%

iPhone SE verkopen

Een iPhone SE uit 2016 met lichte gebruikerssporen. De achterkant laat een klein barstje zien en het 4-inch scherm heeft een paar haarscheurtjes. Je krijgt de iPhone SE mee in de originele doos, inclusief EarPods.

Kleur: spacegrijs
Opslag: 16 GB
Batterijcapaciteit: 72%

iPhone 6s verkopen

Deze 4,7-inch iPhone 6s verkeert nog in een uitstekende staat. Het prachtige scherm is krasvrij en er zit een nieuwe batterij in. Je krijgt de iPhone 6s mee in de originele doos, inclusief oplader, oplaadkabel en EarPods.

Kleur: roségoud
Opslag: 32 GB
Batterijcapaciteit: 82%