Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Vullen ‘systeemgegevens’ je iPhone-opslag? Dit kun je doen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone systeemgegevens opschonen

Soms wordt het onderdeel ‘systeemgegevens’ op je iPhone wel érg groot, maar gelukkig kun je die iPhone systeemgegevens opschonen. Zo werkt het.

Lees verder na de advertentie

iPhone systeemgegevens opschonen

Het is al jaren een hardnekkige bug: de opslagslurpende systeemgegevens op de iPhone. Werp je een blik op ‘Instellingen>Algemeen>iPhone-opslag’, dan zie je helemaal onderaan dit onderdeel. En bij sommige gebruikers neemt het wel tientallen GB’s in beslag, zonder dat hier een goede verklaring voor is.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Gelukkig zijn er wat manieren om de systeemgegevens van je iPhone weer op te schonen. Deze dingen moet je volgens 9to5Mac in ieder geval proberen!

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

1. Zet je iPhone uit en aan

Het is oplossing nummer 1 voor computerproblemen: opnieuw opstarten. En dat geldt ook voor de iPhone! Probeer bij opgeblazen systeemgegevens dus eerst even je iPhone uit en weer aan te zetten. Hoe dat werkt, lees je in ons artikel: iPhone uitzetten: zo doe je dat (4 verschillende manieren).

2. Apps herinstalleren

Sommige apps slaan tijdelijke bestanden op die zich ophopen in de systeemgegevens. Je kunt dit verhelpen door apps opnieuw te installeren – en dan met name de apps die je veel gebruikt en dus veel tijdelijke bestanden hebben. Denk bijvoorbeeld aan je sociale media-apps zoals Instagram en Discord. Ook de Apple TV-app herinstalleren kan soms helpen.

3. Safari-cache legen

De cache van Safari, oftewel de tijdelijke bestanden van je browser, kan soms ook voor veel loze gigabytes zorgen. Je leegt deze data in ‘Instellingen>Safari>Wis geschiedenis en websitedata’. Let er wel op dat je met deze actie ook uitgelogd wordt bij bekende websites, doordat je cookies ook direct geleegd worden.

4. Leeg je iMessage-geschiedenis

Soms wordt de systeemgegevens-bug veroorzaakt door iMessage, oftewel de Berichten-app. Dit los je op door in ‘Instellingen>Berichten>Bewaar berichten’ voor ’30 dagen’ of ‘1 jaar’ te kiezen. Bij ‘permanent’ hopen de berichtgegevens zich namelijk op.

5. Datum-methode

De laatste tip van 9to5Mac is wat ingewikkelder, en komt van Reddit-gebruiker Vertsix. Hiermee zet je de datum van je iPhone tweemaal naar een punt in de toekomst, waarna je iPhone veel systeemdata weggooit. Hoe dat precies in zijn werking gaat, lees je in het stappenplan van Vertsix.

iPhone opschonen met CleanMyPhone

Met CleanMyPhone maak je het opschonen van je iPhone gemakkelijk. De app helpt je dubbele bestanden te verwijderen, je foto’s te organiseren, en ruimte vrij te maken met één druk op de knop. En je kunt de app 7 dagen gratis proberen!

iPhone systeemgegevens opschonen: laatste redding

De laatste redding om je iPhone systeemgegevens op te schonen is door je iPhone helemaal te resetten. Dit moet je uiteraard alleen doen als je een (iCloud-)reservekopie hebt van al je gegevens. Dit lost het systeemgegevens-probleem bijna altijd op. Ga hiervoor naar ‘Instellingen>Algemeen>Zet over of stel iPhone opnieuw in>Wis alle inhoud en instellingen’. Zet daarna je back-up terug via iCloud, via Finder op je Mac of via de Apple Devices-app op je Windows-pc.