Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

6 slimme tips voor het opladen van je iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone kabeltjes

De iPhone opladen is voor veel mensen een dagelijkse terugkerend ritueel. Misschien denk je er niet eens meer over na. Er zijn verschillende slimme manieren om ervoor te zorgen dat je iPhone optimaal wordt opgeladen en de levensduur van de batterij te verlengen. In dit artikel delen we zes handige tips voor het opladen van je telefoon.

Lees verder na de advertentie

1 Gebruik geoptimaliseerd opladen

Geoptimaliseerd opladen

Hang jij je iPhone ’s avonds aan de stroom tot ’s ochtends vroeg? Het is niet goed als je iPhone volledig is opgeladen en daarna nog uren aan de lader hangt. Gelukkig is er de functie geoptimaliseerd opladen. Hiermee leert je iPhone je laadgedrag en past het oplaadproces hierop aan. Je iPhone laadt op tot 80%, pauzeert dan automatisch, en doet de resterende 20% tot vlak voordat je normaal gesproken je apparaat gaat gebruiken. Echt even aanzetten, deze functie:

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op ‘Batterij’.
  • Tik op ‘Batterijconditie en opladen’.
  • Schakel ‘Geoptimaliseerd opladen’ in.

kooptip

2 Ontdek een geheime iPhone-functie

ftr_WWCD23_150

Het is het best bewaarde geheim van iOS 17, en het heeft alles te maken met opladen: de functie Stand-by. Als je je iPhone oplaadt, verandert deze in een slim klokje met widgets en Apple Watch-achtige wijzerplaten. Heb je de functie nog nooit gezien? Dat kan heel goed, want hij werkt alleen maar als je iPhone wordt opgeladen en tegelijkertijd op zijn zijkant staat. Je kunt je iPhone tegen een muur laten rusten, maar een staande MagSafe-oplader waar je je iPhone horizontaal op ‘kleeft’ is een beter idee. Bij gmspunt.nl zijn er veel verschillende, in diverse prijsklassen.

3 Blijf binnen de marges

Je iPhone-accu houdt niet van uitersten. Je iPhone steeds op 100 % houden is geen pre, en hem steeds helemaal laten leeglopen ook al niet. Idealiter schommelt het laadniveau ergens tussen de 20% en 80%. Vroeger had je nog batterijen die je in eerste instantie helemaal moest opladen tot 100 % en dan weer helemaal leeg moest laten lopen, maar dat is inmiddels achterhaald.

4 Doe het sneller

De iPhone 8 en nieuwer is geschikt voor snelladen. Als je haast hebt, geef je je iPhone daarmee nog snel een boost. Hij is dan binnen pak hem beet een halfuur opgeladen tot ongeveer 50 %. Je moet er dan wel zelf een geschikte adapter bij kopen, standaard wordt deze niet meegeleverd met de iPhone. De originele originele Apple 20W Power Adapter USB-C Adapter Snellader is hiervoor zeer geschikt.

5 Vermijd extreme temperaturen

De comfortzone van je iPhone ligt tussen de 16 en 22 °C. Het vermijden van temperaturen boven de 35 °C is essentieel, omdat dit de batterijcapaciteit permanent kan beschadigen, waardoor je apparaat na het opladen mogelijk minder lang meegaat dan verwacht. Bij hoge temperaturen kan de software het opladen beperken tot 80% om de batterij te beschermen. Zelfs opslag in een hete omgeving kan onherstelbare schade veroorzaken.

Zit je iPhone in een hoesje en merk je dat hij heel warm wordt tijdens het opladen? Verwijder dan het hoesje. Is het op jouw slaapkamer minder dan 16 °C, dan kan dat tijdelijk de batterijduur verkorten. Dit is echter minder problematisch, het komt weer goed bij een gematigde temperatuur.

6 Houd de poort schoon

Laadt je iPhone opeens niet meer op? Lijkt het kabeltje er niet meer lekker in vast te klikken? Mogelijk zit er wat stof en vuiligheid in de oplaadpoort. Dat gebeurt al snel als je je iPhone vaak in je broekzak draagt. Je maakt de poort eenvoudig schoon met een tandenstoker. Ga niet met metalen voorwerpen in je iPhone porren; zo’n rubberen gumpick met borsteltje werkt uitstekend voor dit doeleinde.