Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Jij laadt je iPhone al je hele leven verkeerd op!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Oplaadkabel

Je iPhone is tegenwoordig een onderdeel van je dagelijks leven. Ook het opladen ervan is een routine geworden die je waarschijnlijk min of meer gedachteloos uitvoert. Maar heb je je ooit afgevraagd of je jouw iPhone op de juiste manier oplaadt? Als je je iPhone je hele leven al verkeerd hebt opgeladen, ben je niet de enige.

Lees verder na de advertentie

Dit gaat er fout

Traditioneel hebben we de neiging om onze iPhones ’s nachts aan de lader te leggen. Zodat zowel jij als je iPhone de volgende ochtend opgeladen aan de dag beginnen. Dit lijkt handig, maar kan op de lange termijn schadelijk zijn. De iPhone heeft een lithium-ionbatterij, die na verloop van tijd slijt door regelmatig opladen en ontladen.

Het probleem ontstaat wanneer de batterij van je iPhone volledig is opgeladen en tóch aan de lader blijft hangen. De constante stroom van energie naar de batterij, wanneer deze al vol is, zorgt voor overbelasting. Dit kan ervoor zorgen dat je iPhone-batterij snel leeg is, en er is een verhoogde kans op onverwachte uitval van je iPhone op de momenten dat je hem het meest nodig hebt.

En zo moet het wel

kooptip

Gelukkig heeft Apple een slimme functie toegevoegd aan iPhones om dit probleem aan te pakken: geoptimaliseerd opladen. Deze functie is ontworpen om de batterij van je iPhone te beschermen en de levensduur ervan te verlengen.

Hoe werkt het? Geoptimaliseerd opladen gebruikt machine learning-technologie om je oplaadgewoonten te leren kennen. Hierdoor kan je iPhone inschatten wanneer je van plan bent je toestel weer op te pakken. Als je je iPhone ’s nachts aan de lader legt, zal geoptimaliseerd opladen het opladen tot 80% beperken en de resterende 20% voltooien vlak voordat je normaal gesproken wakker wordt.

Dit betekent dat je iPhone niet continu aan de lader hangt met een volledig opgeladen batterij, waardoor de batterij minder wordt belast en slijtage wordt verminderd. Door de batterij te beschermen tegen overbelasting, blijft de capaciteit beter behouden. Dat helpt om je batterij langer in een goede conditie te houden.

Zo schakel je geoptimaliseerd opladen in

Geoptimaliseerd opladen

Om te profiteren van geoptimaliseerd opladen op je iPhone, volg je deze stappen:

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op ‘Batterij’.
  • Tik op ‘Batterijconditie en opladen’.
  • Schakel ‘Geoptimaliseerd opladen’ in.

Let op: als je een onregelmatig leven leidt, dan is het voor je iPhone niet mogelijk om hierin een patroon te ontwaren. Op vakantie gaat het ook al snel mis. Dan werkt deze functie niet goed.

Ook deze fout moet je voorkomen

Een batterij die de honderd procent aantikt en dan aan de lader blijft hangen, is dus niet best. Het andere uiterste is ook niet goed: de batterij helemaal leeg laten gaan en hem dan pas opladen. Vroeger was dit inderdaad de beste manier om dit te doen, nu niet meer. Hedendaagse batterijen voelen zich eigenlijk het best tussen de 40 en de 80 procent – probeer dus binnen dit bereik te blijven.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!