Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Dit is hoe je de iPad met iPadOS bedient met de muis

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPad muisondersteuning


Lees verder na de advertentie

De kracht van een Mac had de modernste iPad al, en typen met een extern toetsenbord kon al een tijdje. Een muis aansluiten was er echter nooit bij, waardoor het nooit de ervaring benaderde van een Mac. Met iPadOS – beschikbaar in september – verandert dit, want dan heeft de iPad de langverwachte muisondersteuning.

iPad bedienen met muis

Met iPadOS kun je een muis gebruiken voor je iPad en het werkt op eenzelfde manier op een iPhone met iOS 13. Beide besturingssystemen zijn pas beschikbaar in september. Wel komt er een publieke bèta in juli, dan kun je de software alvast uitproberen.

De functie zit verstopt in de toegankelijkheidsopties. Dit is omdat Apple het bedoeld heeft voor mensen met een fysieke beperking, voor wie het lastig is om het scherm aan te raken. Zo activeer je de functie voor muisondersteuning:

  • Open de app Instellingen en tik op ‘Toegankelijkheid’.
  • Kies voor ‘Aanraken’ en tik op ‘AssistiveTouch’.
  • Activeer de schakelaar achter ‘AssistiveTouch’.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Koppel nu een muis aan je iPad. Dat kan bijvoorbeeld door een usb-muis te gebruiken, die je met behulp van een Lightning naar usb-adapter aansluit op je iPad, of een usb-c naar usb-adapter bij de nieuwe iPad Pro.

Een muis of trackpad koppelen met bluetooth kan ook. Kies in het venster van AssistiveTouch voor ‘Aanwijsapparaten’ en tik op ‘Bluetooth-apparaten’. Zet je muis in de detecteerbare modus (hiervoor druk je een specifieke knop op de muis in) en selecteer het apparaat op het scherm van je iPad. Tot slot bevestig je dat je de muis wilt koppelen.

Nadat je een muis of trackpad hebt gekoppeld, komt er geen traditionele pointer in beeld. In plaats daarvan functioneert een kleine cirkel als muiscursor.

Knoppen aanpassen

Je kunt de knoppen van de muis ook een bepaalde taak geven. Zo zorg je bijvoorbeeld dat de rechtermuisknop staat voor 3D Touch, en dat een druk op een andere knop je brengt naar het startscherm. Zo pas je de knoppen aan:

  • Ga naar het hoofdmenu van AssistiveTouch (Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken>’AssistiveTouch’).
  • Kies voor ‘Aanwijsapparaten’ en druk op het aangesloten apparaat.
  • Tik op de knop en selecteer de functie.

Verplaatst de cursor je iets te langzaam, of juist te vlug? In het hoofdvenster bepaal je onder ‘Aanraaksnelheid’ het tempo.

Meer over iPadOS lees je in ons dossier: