Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Wanneer kun je de iOS 13 beta downloaden?

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iOS 13 thuisscherm


Lees verder na de advertentie

In september verschijnt het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone: iOS 13. Kun je niet wachten op de nieuwe donkere modus? En ben je heel benieuwd naar hoe jouw memoji eruitziet met make-up en AirPods? Dan kun je ruim voor die tijd de software al uitproberen met de iOS 13 bèta.

Wat is een bèta?

Een bèta is een vroege versie van software waaraan nog gesleuteld wordt door ontwikkelaars. De software – in dit geval iOS 13 – werkt al wel, maar is zeker nog niet stabiel genoeg om uitgebracht te worden. Er zitten nog foutjes in. Ruim voor de officiële release kan een selecte groep gebruikers de software alvast installeren en uitproberen.

De bedoeling is dan dat testers feedback geven aan de ontwikkelaar, in dit geval Apple. Apple gebruikt die feedback om de puntjes op de i te zetten. Er verschijnen gedurende de zomermaanden meerdere bèta-versies om iOS steeds verder te perfectioneren.

Publieke en ontwikkelaars-bèta


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Apple werkt met twee groepen bèta-testers. Aan het iOS Developer Program ten eerste, kunnen alleen ontwikkelaars meedoen die een betaalde licentie hebben bij Apple. Een beperkte groep dus, en dat is maar goed ook. Want in dit stadium kan er nog van alles mis zijn met de software en moet je goed begrijpen wat je doet. Momenteel testen ontwikkelaars iOS 13 bèta 1. Deze is verschenen op de avond van de WWDC, maandag 3 juni.

Daarnaast is er nog de publieke bèta van iOS 13. Deze bèta verschijnt pas als Apple de ergste kinderziektes uit de eerdere ontwikkelaars-bèta’s verholpen heeft. Iedereen die een geschikte iPhone of iPod touch heeft, staat het vrij om deel te nemen aan deze bèta. Een precieze datum voor de release van de publieke bèta is nog niet bekend. Apple kondigde tijdens de keynote aan dat het ergens in juli gaat gebeuren.

iOS 13 bèta: doen of niet?

Het installeren van een bèta is niet helemaal zonder risico. Er kunnen nog altijd bugs in zitten. Apps kunnen zodoende eigenaardige dingen gaan doen, of je batterij gaat veel sneller leeg dan zou moeten. Apple raadt ook altijd aan om een reservekopie te maken van je toestel, voor het geval dat de boel totaal vastloopt. Wij adviseren je om een bèta alleen te downloaden op een iPhone waarvan je niet dagelijks afhankelijk bent – als de eerste publieke bèta verschijnt, leggen we je uit hoe het werkt.

Wil je liever geen gedoe? Dan raden we je aan om te wachten tot de officiële iOS 13-release in september. En om onze website in de gaten te houden, want we praten je hier graag bij over de nieuwste functies.