HomePod mini: alle functies van Apple’s slimme speaker
De HomePod mini is Apple’s compacte slimme speaker. Sinds kort is hij eindelijk in Nederland te koop en kan hij beginnen aan een inhaalslag. Heb jij al een HomePod mini? Of ben je van plan om er eentje te kopen? Wij leggen alle HomePod mini functies uit!
In 2017 kondigde Apple de eerste HomePod aan: een forse slimme speaker met een even forse prijs van 329 euro. Ondanks de geweldige geluidskwaliteit en de handige integratie met je Apple-apparatuur en de spraakassistent Siri, sloeg de speaker niet aan. Daarom kwam Apple in 2020 met de HomePod mini. Deze kleine speaker kost nog maar 109 euro en heeft álle functies van de originele HomePod in een veel compactere behuizing.
kooptip
De iPhone 16 nu tot € 214 voordeel!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Odido hebt
Het heeft eventjes geduurd, maar inmiddels is de HomePod ook verkrijgbaar in Nederland. Je koopt hem bijvoorbeeld bij Coolblue of Amac. En KPN heeft de hele maand juli een fijne actie waarbij je de HomePod mini gratis krijgt bij het afsluiten van een iPhone 13-abonnement.
HomePod mini instellen
De HomePod mini instellen is heel eenvoudig. Sluit hem aan op de voeding en wacht tot de speaker een geluid maakt en er bovenop een wit lampje gaat knipperen. Ontgrendel vervolgens je iPhone of iPad en houd hem in de buurt van de HomePod. Daarna is het een kwestie van de instructies op het scherm van je iPhone (of iPad) volgen – eenvoudiger kan bijna niet!
Wat kun je met de HomePod mini?
De HomePod mini werkt perfect samen met al je Apple-apparaten. Wij laten je zien wat je er allemaal mee kunt.
AirPlay alles
Met AirPlay stuur je audio van je iPhone, iPad of Mac naar je HomePod mini – ongeacht de app die je gebruikt. Dit doe je gemakkelijk door in het bedieningspaneel van je apparaat te tikken op het bovenstaande AirPlay-icoontje. Of door te zoeken naar de AirPlay-knop in je app naar keuze.
Zo kun je muziek van iedere bron beluisteren op je HomePod. Afspelen op meerdere HomePods tegelijk kan ook. Tik hiervoor op de cirkels achter iedere HomePod om vinkjes te zetten voor elke speaker die mee moet doen. Deze cirkels verschijnen zodra je audio naar één HomePod aan het streamen bent.
Apple TV: geluid via HomePod
Moderne flinterdunne televisies klinken niet geweldig. Meestal is het prima voor tv-uitzendingen, maar wil je er muziek op afspelen, dan valt het snel uit elkaar. Met een Apple TV kun je echter alle audio doorsturen naar een HomePod. Open het bedieningspaneel op je Apple TV door de thuisknop ingedrukt te houden, klik op de AirPlay-knop, en selecteer je HomePod.
Speel je nu muziek af, of een serie of film, dan kun je genieten van het geluid via je HomePod. Je kunt ook permanent alle audio van je Apple TV doorsturen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen>Video en audio>Audio-uitvoer’ en selecteer daar je HomePod.
Woning: bedien je slimme apparaten
Met je HomePod kun je al je HomeKit-apparaten bedienen met je stem. Maar hij kan ook je woninghub zijn. Dat betekent dat hij je slimme apparaten verbindt met iCloud, waardoor je ze ook buitenshuis bedient met je Apple-apparaten. Door je HomePod te gebruiken als woninghub kun je ook automatiseringen instellen. Zoals het inschakelen van je verwarming als jij of iemand van je gezin thuiskomt, of het veranderen van de kleur van je lampen op een specifiek tijdstip.
Muziek overhevelen
Kan het nog gemakkelijker dan een AirPlay-knop? Jazeker. Met de iPhone 11 en nieuwer is het mogelijk om muziek die je op je iPhone afspeelt over te hevelen naar je HomePod. Dit doe je door je iPhone in de buurt te houden van de bovenkant van de HomePod.
En andersom werkt dit ook: speelt je HomePod iets af van Apple Music? Dan kun je het op deze manier verder luisteren op je iPhone als je de deur uitgaat. Hiervoor moet wel bluetooth op je telefoon ingeschakeld zijn, evenals de instelling ‘Zet over naar HomePod’ in ‘Instellingen>Algemeen>AirPlay en Handoff’.
HomePod mini als intercom gebruiken
De HomePod heeft een handige intercom-functie, die werkt met je andere HomePods. Zo stuur je audioberichten naar andere delen van het huis. Bij het instellen van een HomePod geef je aan in welke kamer hij staat – dit kun je ook later wijzigen in de Woning-app op je iPhone of iPad. Dit gebruik je vervolgens in je commando, bijvoorbeeld: ‘Hé Siri, intercom voor de keuken, wanneer is het eten klaar?’. Vervolgens wordt je intercombericht afgespeeld op de HomePod in de keuken.
Je kunt ook intercommen met het hele huis door geen kamer te noemen: ‘Hé Siri, intercom, we vertrekken over vijf minuten!’ In dit geval wordt het audiobericht ook naar je andere Apple-apparaten gestuurd.
Gezinsleden toevoegen is ook mogelijk, zodat zij het intercombericht ook op hun eigen iPhone of iPad ontvangen. Dit doe je via de Woning-app. Tik op het huis linksboven, dan op ‘Woninginstellingen’, en als laatste op ‘Nodig anderen uit’. In de Woninginstellingen stel je ook in wie er van buitenaf intercomberichten kan sturen, zodat ze bijvoorbeeld vanaf kantoor de mensen thuis kunnen terroriseren – pardon, informeren. Dit doe je bij ‘Woninginstellingen>Intercom’.
HomePod mini: Siri vragen stellen
Siri is op je iPhone, iPad en Mac soms een beetje nutteloos: vaak is het tikken op je scherm een snellere manier om een actie uit te voeren, en het voelt toch altijd een beetje suf om tegen je telefoon te praten. Bij de HomePod is de rol van Siri veel belangrijker, omdat het de gemakkelijkste manier is om de slimme speaker te bedienen.
Muziek opzetten, smart home-apparaten bedienen, timers instellen: het gaat allemaal via Siri. En dankzij stemherkenning kun je er nog veel meer mee – daarover meer op de volgende pagina’s. Deze stemopdrachten moet je sowieso uitproberen!
Hé Siri, hoe klinkt een mier?
Wikipedia zit niet alleen vol feitjes, maar ook vol audiofragmenten. Siri kan ook bij deze fragmenten, dus als je vraagt hoe een bepaald dier klinkt. Of een instrument, dan laat je HomePod het horen. Leuk voor de kinderen!
Hé Siri, wat is 49,5% van 146.601?
Langzamerhand verleren we het hoofdrekenen, en Siri helpt daaraan mee. De stemassistent lost rekensommen voor je op, maar helpt ook bij het omrekenen van meeteenheden of valuta.
Hé Siri, dim de lampen in de woonkamer
Wanneer je smart home-apparaten hebt toegevoegd aan de Woning-app, kun je ze vervolgens bedienen met je HomePod. Bedien je lampen, thermostaat, rolgordijnen en meer – als ze maar slim zijn.
Hé Siri, speel Ted Lasso af op de Apple TV in de slaapkamer
Je HomePod werkt als afstandsbediening voor je Apple TV. Vraag bijvoorbeeld naar een serie, zet de ondertiteling aan, of zet de tv aan of uit. En als de Apple TV in dezelfde kamer staat als de HomePod, hoef je de kamer niet eens te noemen in je opdracht.
Hé Siri, hoe oud wordt een alpaca?
Misschien ken je wel iemand die de gekste willekeurige feitjes kent. Siri is die persoon in het kwadraat. Via Wikipedia kan de stemassistent allerlei informatie opzoeken over personen, gebouwen, landen, dieren – vraag maar raak.
Hé Siri, heb ik vandaag een regenjas nodig?
In je HomePod zit een verbazend goede weerman. Vraag naar de temperatuur, neerslag, zonsopkomst, vochtigheid – Siri heeft altijd een antwoord. Je kunt ook naar het weer op een specifieke locatie vragen, zoals ‘Gaat het sneeuwen in Mayrhofen deze week?’.
<h3″>Hé Siri, maak me om 7 uur ’s ochtends wakker
Met een HomePod in de slaapkamer heb je een perfecte slimme wekker. Geef gewoon aan wanneer de wekker moet gaan.
Hé Siri, speel het omgevingsgeluid regen
Kom je helemaal tot rust met het geluid van regen, de zee, het bos, een open haard of stromend water? Vraag Siri om het op te zetten. Vraag je vervolgens om over dertig minuten te stoppen met afspelen, dan speelt het geluid niet de hele tijd door als je in slaap bent gedommeld.
Hé Siri, wat was de uitslag van de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord vandaag?
Geen tijd om op de zondagavond naar Studio Sport te kijken? Vraag dan aan Siri de uitslagen en statistieken van voetbalwedstrijden.
Hé Siri, hoe laat opent de Apple Store?
Siri weet van alles over winkels en restaurants. Vraag bijvoorbeeld naar openingstijden, hoe dichtbij een locatie is of hoelang het duurt om ergens naartoe te rijden.
Hé Siri, stel een timer in op 10 minuten
Net een pan gevuld met pasta? Vraag Siri om een timer in te stellen voor de gewenste tijdsduur, en je hoort een toon zodra de timer is afgelopen. Zeg vervolgens ‘Hé Siri, stop’ om de toon te stoppen. Eet smakelijk!
Stemherkenning instellen
In de bovenstaande tekst bespraken we allerlei Siri-functies die iedereen in het huis kan opvragen. Maar hoe zit het als je je laatste berichten wilt horen, wilt weten wat je afspraken voor de dag zijn, of als je iets wilt opslaan in je eigen Notities of Herinneringen? Dan kun je gebruikmaken van Persoonlijke verzoeken. Met deze functie herkent de HomePod je stem, en geeft dan informatie vrij die anderen in het huis niet kunnen opvragen. Zo stel je het in.
1 Taal
Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad en navigeer naar ‘Siri en zoeken’. Zorg ervoor dat bij ‘Taal’ de gewenste Siri-taal is ingesteld. Wij gaan voor Nederlands. Liever Engels? Kies dan ‘Engels (VS)’.
2 Gelijktrekken
Open nu de Woning-app, en houd de HomePod-tegel lang ingedrukt. Scrol naar beneden, en tik op het tandwiel. Scrol weer naar beneden, en zorg ervoor dat bij ‘Siri’ de taal hetzelfde is als bij stap 1.
3 Stemherkenning
Tik rechtsboven op het kruisje. Tik nu op het huisje linksboven, dan op ‘Woninginstellingen’, en dan op je naam onder ‘Personen’. Zet hier ‘Herken mijn stem’ aan, en je wordt door het configuratieproces geleid.
4 Persoonlijke verzoeken
Wanneer ‘Herken mijn stem’ is ingeschakeld, tik je op ‘Persoonlijke verzoeken’ in hetzelfde menu van stap 3. Zet hier persoonlijke verzoeken aan voor de gewenste HomePod(s).
5 Voeg meer stemmen toe
Wil je stemherkenning en Persoonlijke verzoeken inschakelen voor een andere inwoner? Voeg hem of haar toe bij ‘Woninginstellingen> Nodig anderen uit’, en laat ze stap 3 en 4 op hun eigen apparaat uitvoeren.
Vraag en maak aan
Wanneer Persoonlijke verzoeken zijn ingeschakeld, kun je de HomePod vragen naar informatie uit Notities, Agenda, Herinneringen en Berichten. Ook is het mogelijk om dingen in te voeren in deze apps. Een paar voorbeelden:
- ‘Hé Siri, voeg eieren toe aan mijn boodschappenlijst.’
- ‘Hé Siri, heb ik op 5 mei al afspraken staan?’
- ‘Hé Siri, stuur een bericht naar Sven: heb je al tickets voor het Harry Styles-concert?’
- ‘Hé Siri, maak een afspraak op 27 april met de naam ‘etentje met Willy’.’
Bellen met de HomePod mini
Bellen klonk nog nooit zo goed als met de HomePod mini. ‘Ik zet je op de speaker!’ Maar hoe werkt het precies?
Bellen met Siri
Nadat je stemherkenning en Persoonlijke verzoeken hebt ingesteld (zie bovenstaande tekst), kun je met gemak telefoongesprekken voeren via je HomePod. Zo heb je een extra luide telefoonspeaker die jou overal in de kamer kan horen. Je start de gesprekken via Siri: zeg bijvoorbeeld ‘Hé Siri, bel Sven’, of noem een specifiek telefoonnummer dat je wilt bereiken.
Je kunt ook gebruikmaken van FaceTime Audio als de ontvanger een iPhone heeft. Dit heeft wat ons betreft de voorkeur, gezien de geluidskwaliteit hiermee véél beter is en dit op de HomePod goed te horen is. In dat geval zeg je bijvoorbeeld ‘Hé Siri, FaceTime Laura’. Het aannemen van een telefoontje kan overigens ook op de HomePod: zeg dan ‘Hé Siri, neem de telefoon op’. Ben je klaar met bellen? Tik dan op de bovenkant van je HomePod. Om te bellen moet overigens altijd je iPhone in de buurt zijn.
Gesprekken overzetten
Ben je een gesprek begonnen op je iPhone, maar wil je het voortzetten op je HomePod? Houd je iPhone (11 en nieuwer, behalve de SE) een tijdje dicht bij de bovenkant van HomePod en het gesprek wordt overgezet.
Hiervoor moeten bluetooth en ‘Zet over naar HomePod’ in ‘Instellingen>Algemeen>AirPlay en Handoff’ op de iPhone ingeschakeld zijn. Heb je een ouder toestel? Dan moet je het gesprek handmatig overzetten. Dit doe je door op de Audio-knop in het belmenu te tikken, en daar je HomePod te selecteren.
Wie kan er bellen?
Standaard is het alleen mogelijk om een gesprek over te zetten naar de HomePod als je met hetzelfde netwerk verbonden bent. Deze instelling kun je wijzigen. Open de Woning-app, tik linksboven op het huisje, en vervolgens op ‘Woninginstellingen’.
Tik in dit menu op ‘Toegang tot luidsprekers en tv’s’, en stel in wie er telefoongesprekken over mogen zetten: iedereen, iedereen op hetzelfde netwerk, of alleen personen die deel uitmaken van de woning (zie stap 5 bij ‘Herken de stem’). Dit heeft ook invloed op wie er met AirPlay beelden en geluid kunnen streamen naar je HomePod(s) en je Apple TV(s).
HomePod + Apple Music
De HomePod ondersteunt uiteraard Apple Music. Hierdoor luister je eenvoudig naar je favoriete muziek via Apple’s muziekdienst. Zeg gewoon tegen Siri wat je wilt horen, en het wordt opgezet. Maar Siri kan nog veel meer met Apple Music. Wij hebben een paar van de handigste stemcommando’s voor Apple Music voor je verzameld.
Hé Siri, speel dit in de slaapkamer
Wil je de muziek verplaatsen naar een andere ruimte? Ook dat kan met een stemcommando. Het is ook mogelijk om overal in huis dezelfde muziek te horen door ‘Hé Siri, speel dit overal’ te zeggen.
Hé Siri, speel wat muziek
Heb je Persoonlijke verzoeken ingeschakeld, dan krijg je met deze opdracht automatisch nummers te horen die bij jouw voorkeuren passen. En vind je wat Siri heeft uitgezocht maar niks? Zeg ‘Hé Siri, dit vind ik niet leuk’ om het niet vaker te horen.
Hé Siri, zoek het nummer met de songtekst ‘Ik heb hier een brief voor m’n moeder’
Siri heeft niet meer nodig dan een deel van de songtekst om een nummer voor je te vinden. Let wel op: dit werkt niet altijd even goed. Als je naast de titel overigens ook de songtekst niet weet, dan snapt Siri het ook als je bijvoorbeeld ‘Hé Siri, speel het nieuwste album van Coldplay’ zegt.
Hé Siri, welk nummer is dit?
Heb je een willekeurige afspeellijst opgezet, en wil je weten waar je naar luistert? Vraag het gewoon aan Siri. Het is ook mogelijk om te vragen naar (onder andere) de releasedatum, de artiest of de componist van het huidige nummer.
Hé Siri, speel Watermelon Sugar
Dit is de basis van muziek luisteren op je HomePod: noem een songtitel, album, artiest, genre of afspeellijst en het wordt afgespeeld. Dit kan zo specifiek zijn als hierboven, of zo breed als ‘Hé Siri, speel hits uit de jaren 80’.
Hé Siri, volgend nummer
De knoppen die je gewend bent van je iPhone en andere mediaspelers zijn bij de HomePod ook allemaal te benaderen via Siri, zoals vorig/volgend nummer, volume harder/zachter en stop/speel af.
Hé Siri, speel de andere versie
Je kent het vast wel: je zet een nummer op, en het blijkt een heel andere versie te zijn dan de versie die je wilt horen. Gelukkig herkent Apple Music meerdere versies van hetzelfde nummer, en kun je gewoon naar een andere versie vragen.
Handmatige bediening
Hoewel je alle functies van de HomePod mini via je stem kunt bedienen, is er ook de mogelijkheid om hiervoor het scherm op de bovenkant van de speaker te gebruiken. De + en – zijn voor het volume. Eén tik in het midden van het scherm is pauze/afspelen, dubbel tikken is volgend nummer, en driedubbel tikken is vorig nummer. Lang in het midden drukken activeert Siri.
Apple Music-abonnement
Bij de aankoop van een HomePod mini krijg je 6 maanden gratis Apple Music – tenminste, als nieuwe abonnee. Anders betaal je € 9,99 per maand, of € 4,99 als student. Hiervoor krijg je ook toegang tot speciale radiostations en door Apple samengestelde afspeellijsten – voor iedere gelegenheid is er iets passends. Ook krijg toegang tot muziek in hoge lossless-kwaliteit zonder extra kosten, in tegenstelling tot (bijna) alle andere streamingdiensten.
Geen Apple Music? Luister naar Spotify en meer
De HomePod mini ondersteunt Apple Music, en streamingdiensten Pandora en Deezer. Spotify en YouTube Music ontbreken dus, terwijl dat nou net de populairste diensten zijn in Nederland en België. Dit betekent dat je ze niet via Siri kunt oproepen.
Hoe gebruik je Sporify op de HomePod? Dr is een andere manier om muziek van deze streamingdiensten – evenals lokale muziek van je iPhone, iPad, Mac of Windows-computer met iTunes – naar je HomePod te streamen: AirPlay. Daarmee stuur je de audio van je apparaat door naar de HomePod. In de meeste apps kun je gewoon naar een AirPlay-knop zoeken, maar bij Spotify en YouTube werkt het net even anders. Wij leggen het voor je uit.
1 Speel af
Open een muziekvideo of nummer via de app van YouTube of YouTube Music. Tik je op de video, dan verschijnen de afspeelknoppen, met rechtsboven een stream-knop. Tik hierop.
2 AirPlay
Onderin verschijnen er twee opties voor het verbinden met apparaten. Tik op ‘AirPlay & Bluetooth devices’ en selecteer je HomePod in de lijst om de audio van YouTube er naartoe te sturen.
Bedieningspaneel
Wanneer je iets streamt naar je HomePod, vind je de afspeelknoppen in het bedieningspaneel. Dit paneel heb je op de iPhone, iPad en Mac. Op de iPhone en iPad verschijnt hij door helemaal rechtsboven in beeld naar beneden te swipen. Op de Mac druk je rechtsboven in de menubalk op de knop met de twee schuifregelaars.
Ben je niet aan het streamen, maar wil je wel toegang tot de afspeelknoppen van de HomePod? Dit kan op de iPhone en iPad. Houd in het bedieningspaneel de afspeelknoppen rechtsboven ingedrukt, tik daarna op ‘Bedien andere luidsprekers en tv’s’ en selecteer je HomePod. Je krijgt dan ook toegang tot deze knoppen op je toegangsscherm, totdat je bij ‘Bedien andere luidsprekers en tv’s’ weer je iPhone of iPad zelf selecteert.
<h3″>1 Speel af
Zoek in Spotify naar een nummer, album of afspeellijst en speel hem af. Je ziet onder in beeld een balk verschijnen met de songtitel en een afspeelknopje. Tik op de balk.
2 Menu
Er verschijnt nu een afspeelmenu. Tik links onderin op het icoon met de speaker. Hiermee open je het Spotify Connect-menu. Op de Mac zit de knop helemaal rechts onderin.
3 AirPlay
Tik nu op de knop ‘AirPlay of Bluetooth’ en selecteer je HomePod in de lijst. Nu wordt alle muziek die je selecteert in Spotify doorgestuurd naar je HomePod.
Laat je HomePod swingen
Je HomePod mini heeft een verrassend goed geluid. En als je enkele zaken in aanmerking neemt, wordt het zowaar nóg beter. Hoe haal je het allerbeste geluid uit de HomePod mini? Wij hebben tips!
Plaatsing
Net als iedere andere speaker, klinkt de HomePod mini beter na wat instelwerk. Dat begint al bij het plaatsen van de speaker. Het maakt een groot verschil hoe hoog hij staat. Hoewel het geluid in alle richtingen rondom de HomePod wordt gestuurd, gebeurt dit wel op een horizontaal vlak. Zet je hem dus veel lager of hoger dan je oren, dan hoor je een deel van de frequenties minder goed.
Onze tip is om daarom altijd de HomePod ongeveer ter hoogte van je oor (terwijl je zit) te plaatsen. Staat hij op een bureau of tafel, dan zit je over het algemeen al goed. Ook is het van belang dat de HomePod op een stevig oppervlak staat. En bij voorkeur niet verder dan 25 centimeter van een muur (maar ook weer niet tegen de muur aan).
Hierbij heb je wel wat speelruimte: de HomePod mini luistert naar zijn omgeving, weet op die manier waar hij is en past het geluid hier slim op aan. Maar hij weet niet waar jíj bent – vandaar dat je toch moet letten op de plaatsing!
Stereopaar van twee HomePods
Hoewel één HomePod mini al geweldig klinkt voor zijn formaat, klinken twee HomePods als stereopaar nog veel beter! Je krijgt dan een mooie stereoweergave van je muziek. En gezien alle muziek (minstens) in stereo gemixt wordt, is dit de optimale manier om het te beluisteren.
Het instellen van een stereopaar is eigenlijk heel simpel. Zet een tweede HomePod mini naast de eerste, en geef tijdens het instellen aan dat hij in dezelfde kamer staat als de eerste HomePod mini. Dan vraagt je iPhone of iPad vanzelf of je de HomePods als stereopaar wilt gebruiken. Ook in deze setup is de plaatsing van belang: zet de twee speakers minstens 1,2 meter uit elkaar.
Hoe verder de speakers van je staan terwijl je luistert, hoe verder je ze uit elkaar moet zetten voor een goede stereoweergave. Na het instellen verschijnen de speakers altijd als paar in AirPlay. Je hoeft dus niet meerdere speakers aan te vinken om naar het paar te luisteren: dat gaat allemaal vanzelf.
Lossless
De HomePod mini ondersteunt hoge kwaliteit lossless audio. Dit houdt in dat je niet beperkt bent tot gecomprimeerde muziek, waarbij delen van de lage tonen en hoge tonen ontbreken. Dit geldt bijvoorbeeld voor muziek van Spotify of YouTube. Je kunt met de HomePod op twee manieren gebruikmaken van lossless audio.
Heb je een eigen bron van lossless muziek, bijvoorbeeld je iTunes-bibliotheek of een dienst als Tidal, dan kun je het lossless via AirPlay naar de HomePod sturen. Hierbij haal je maximaal cd-kwaliteit: 44,1 kHz met een resolutie van 16 bits.
Luister je via Apple Music, dan kan de kwaliteit oplopen tot een frequentiebereik van 192 kHz met een resolutie van 24 bits. Dit moet je wel eerst handmatig instellen. Open hiervoor de Woning-app op je iPhone of iPad. Tik op het huisje linksboven, en selecteer ‘Woninginstellingen’. Tik vervolgens op de naam van de eigenaar van de HomePod, dan op ‘Apple Music’, en vink vervolgens ‘Lossless-audio’ aan.
[…] 2017 kwam de HomePod van Apple uit voor 329 euro. Maar die werd niet zo populair11. De HomePod mini in 2020, voor 109 euro, maakte meer mensen enthousiast11. […]