Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarom samen één Apple ID delen geen goed idee is

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Gezamenlijk Apple ID delen

Als je binnen je familie over meerdere Apple-apparaten beschikt, kan het verleidelijk zijn om ze allemaal te koppelen aan één Apple ID. Zo kun je makkelijk apps, muziek, foto’s en andere bestanden delen met je partner of kinderen. Maar is dat uiteindelijk wel zo handig? In dit artikel leggen we uit waarom één gezamenlijk Apple ID delen geen goed idee is – en wat je in plaats daarvan kunt doen.

Lees verder na de advertentie

Gezamenlijk Apple ID: niet doen!

Regelmatig ontvangen wij op de redactie van iCreate mails die beginnen met: ‘Ik deel mijn Apple ID met mijn vrouw, want zo kan ik supersnel haar iPhone inrichten/apps delen/foto’s overzetten. Werkt perfect! Máár …’ En dan wordt er een kleinere of grotere catastrofe beschreven.

Apple raadt met klem aan om nooit je Apple ID te delen, en dat is niet voor niets. Want er kan van alles in de soep lopen:

1) Je gesprekken zijn niet meer privé

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Je Apple ID is gekoppeld aan iMessage. Deel je je Apple ID, dan kan het zomaar gebeuren dat je berichtjes ontvangt die niet voor jou bedoeld zijn: als jij een berichtje krijgt, dan krijgt je partner die ook. Of andersom. Daar gaat de surpriseparty die je aan het organiseren was – of wat je dan ook in je schild voerde. Maar ook als je geen geheimen voor elkaar hebt, is het gewoon irritant, die heen en weer pingende berichten.

2) Communicatie wordt sowieso chaotisch

Het houdt niet op bij Berichten die verkeerd bezorgd worden. Ook FaceTime is gekoppeld aan je Apple ID, en dus kan je zomaar iemand in beeld krijgen die totaal niet op jou zit te wachten. Ook het overzicht met (gemiste) oproepen komt je misschien totaal niet bekend voor. En waar je verificatiecodes belanden, dat weet niemand meer.

3) Álle foto’s worden gedeeld

Voor sommigen is het dé reden om voor een gedeeld Apple ID te gaan: alle foto’s worden gedeeld, zodat je samen over dezelfde fotocollectie beschikt. Maar denk er eens even over na: ál je foto’s en video’s worden gedeeld. Ook de gênante die voor niemand anders bedoeld zijn. Of rare screenshots.

4) Je afspeellijsten worden gekaapt

Niks is zo persoonlijk als je muzieksmaak. Voordat je het weet, heeft Bløf of Snollebollekes je bibliotheek in Apple Music compleet overgenomen. Of liggen je eigen guilty pleasures zo goed als op straat. Het algoritme snapt vervolgens niks meer van je nogal eclectische muzieksmaak, en geeft waardeloze suggesties. Ben je een fervent podcast-luisteraar, dan ontstaat er in die app ook chaos. Je voorkeuren en progressie worden steeds gereset.

5) iCloud synchroniseert alles

Notities, herinneringen, instellingen, foto’s, agenda, iCloud-sleutelhanger en nog eindeloos veel meer zaken: iCloud synchroniseert alles. Voor iedereen met hetzelfde Apple ID is alles zichtbaar, en het is maar de vraag of je dat wilt. De ander kan ook bijvoorbeeld zaken verwijderen die voor jou belangrijk zijn, zoals hersenspinsels in de app Notities of belangrijke contacten.

6) Heel veel onverwachte chaos

Op allerlei onverwachte plekken zul je geconfronteerd worden met eigenaardigheden. In Conditie en Gezondheid zie je zaken die niet voor jou bedoeld zijn. Misschien stuit je op uitgaves die je niet bekend voorkomen – heb je echt voor een kapitaal aan juwelen gekocht in die ene game. Bij AirDrop en Hand-off worden de apparaten verward. CarPlay connect niet met het juiste device. En dan hebben we het nog niet over het geval waarin je (ex-)partner besluit om het wachtwoord van je Apple ID zomaar te veranderen.

Hét alternatief: Delen met gezin

In-app aankopen delen

Het beste is het om ieder gezinslid een eigen Apple ID te geven. Veel mensen die met zijn allen een Apple ID delen, doen dat omdat ze dingen willen delen. Maar met ‘Delen met gezin’ kun je aangeschafte muziek, films, tv-programma’s, apps, boeken en abonnementen delen. En er is meer: je deelt je iCloud-opslag, maakt eenvoudig een gezinsagenda en houdt zicht op het iPhone-gedrag van je kinderen. Voor het eenvoudig delen foto’s heeft Apple daarnaast de gedeelde iCloud fotobibliotheek. Zo deel je de dingen die je wilt delen, en houd je privé ook echt privé.

Zorg er om te beginnen voor dat iedereen (behalve jijzelf) is uitgelogd van het gedeelde Apple ID. Maak vervolgens voor iedereen binnen je gezin een eigen Apple ID aan, ook voor kinderen – juist voor kinderen. Daarna stel je ‘Delen met gezin’ in op jouw toestel:

1 Open de app Instellingen.
2 Tik op je naam.
3 Tik op ‘Delen met gezin’.
4 Tik op ‘Configureer je gezin’.
5 Volg de instructies op het scherm om je gezinsgroep te configureren en gezinsleden uit te nodigen.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!