iPhone voor je kind instellen? Dit moet je weten
Huiswerk, groepsapps, Magister – ook voor kinderen loopt er van alles via de smartphone. Maar uiteraard wil je niet dat zij in de krochten van het internet belanden, urenlang naar een scherm staren of digitale dingen kopen zonder jouw toestemming. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden voor het instellen van een iPhone voor je kind, zodat ouders en verzorgers beter grip hebben op hun activiteit. Ontdek hier wat er mogelijk is.
Delen met gezin: de voordelen
Als je ‘Delen met gezin’ activeert, kun je samen met vijf gezinsleden (ook volwassenen) gebruikmaken van allerlei diensten. Zo deel je Apple-abonnementen, evenals aankopen uit de verschillende digitale Apple Stores. Ook wordt het heel gemakkelijk om elkaars locatie te zien, een gedeelde agenda te maken of een gedeeld fotoalbum te creëren.
Zitten er kinderen in het gezin? Dan kun je goedkeuring geven voor aankopen en het iPhone-gebruik van je kind monitoren. Tegelijkertijd blijven persoonlijke gegevens en voorkeuren ook echt privé.
Geef je kind een eigen Apple ID
Het lijkt een goed idee: je kind laten inloggen met jouw Apple ID. Wel zo gemakkelijk, want alles is al ingericht en je kind kan mooi alle apps, muziek en wat je nog meer hebt aangeschaft downloaden. Maar er zit te veel aan een Apple ID vast. Voordat je het weet, krijgt je kind al jouw berichtjes, foto’s en andere persoonlijke gegevens te zien.
Je kind heeft dus een eigen Apple ID nodig en voor kinderen tot en met 15 jaar mag jij die aanmaken. Wij laten zien hoe het werkt vanaf je eigen iPhone. Daarbij activeer je ‘Delen met gezin’, en kun je alsnog van alles uit je eigen Apple ID delen.
1 Gezin
Een Apple ID voor je kind regel je via je eigen iPhone. Tik in de Instellingen-app op je naam en ‘Delen met gezin’. Tik vervolgens op het poppetje rechtsboven. Of activeer eerst ‘Delen met gezin’, mocht je dat nog niet gedaan hebben.
2 Kinderaccount
In het volgende scherm kun je gezinsleden uitnodigen – tot maximaal vijf personen. In het kader hiernaast lees je over de voordelen hiervan. Tik op de onderste optie, ‘Maak account voor kinderen aan’.
3 Naam en geboortedatum van je kind
Vul de voor- en achternaam van je zoon of dochter in, gevolgd door de geboortedatum. Tik daarna op de blauwe knop met ‘Verifieer dat je meerderjarig bent’. Je hebt nu een creditcard nodig.
4 Ouderlijke toestemming
Om te verifiëren dat jij een volwassene bent, wordt er naar een betaalmethode gevraagd. In de tekst in het bovenstaande scherm lees je waarom. Tik op ‘Creditcard/Pinpas’ en doorloop de stappen.
5 Mailadres voor Apple ID
Vul nu het mailadres van je kind in. Je kunt het door Apple hier voorgestelde iCloud-adres gebruiken, maar een al bestaand mailadres is ook mogelijk. Tik op ‘Ga door’ en ‘Maak e-mailadres aan’.
6 Bedenk een wachtwoord
Kies nu een sterk wachtwoord dat zowel jij als je kind gemakkelijk kan onthouden. Op het scherm hierna geef je aan op welk telefoonnummer je verificatiecodes voor je kind wilt ontvangen.
7 Configureer ouderlijk toezicht
Als je wilt, kun je nu direct ouderlijk toezicht instellen door Schermtijd in te schakelen. Wij slaan dit voor nu even over en tikken op ‘Configureer later’. In het stappenplan verderop komen we hierop terug.
8 Toestemmingen
Doorloop de stappen in het scherm: hierbij schakel je ‘Vraag om te kopen’ in. Ook kun je aangeven dat de locatie van je kind (of eigenlijk: de iPhone van je kind) zichtbaar moet zijn in Zoek mijn. Bevestig tot slot met ‘Gereed’.
Configureer de iPhone van je kind
1 iPhone van je kind
Pak nu de iPhone van je kind erbij, en zorg ervoor dat deze is teruggezet naar de fabrieksinstellingen (zie verderop). Houd de iPhone in de buurt van je eigen iPhone: je kunt nu de iPhone configureren voor je kind – tik op ‘Ga door’.
2 iPhone scannen
Houd de iPhone van je kind voor de camera van je eigen iPhone, en scan de blauwe animatie op het scherm. Zorg ervoor dat deze precies binnen het ronde kader valt.
3 Voor wie?
Voor wie is de nieuwe iPhone? Je kunt de ‘nieuwe’ iPhone configureren voor jezelf of voor je kind. Tik op het icoon boven de naam van je zoon of dochter, tik op ‘Ga door’ en doorloop de stappen op het scherm.
4 Ondertussen op de iPhone van je kind
Op het scherm van de iPhone van je kind gebeurt het een en ander. Help je kind bij het doorlopen van de stappen op de iPhone: Face/Touch ID instellen en een toegangscode aanmaken.
5 Inloggen Apple ID
Op je eigen telefoon verschijnt uiteindelijk het Apple ID van je kind. Log in met het wachtwoord dat je hiervoor hebt aangemaakt. Doorloop de stappen op het scherm en blijf de telefoons bij elkaar in de buurt houden.
6 Ouderlijk toezicht
Opnieuw krijg je vanaf je eigen telefoon de mogelijkheid om ouderlijk toezicht in te stellen, als je dat nog niet gedaan hebt. Wij slaan dat voor nu (opnieuw) even over: ‘Configureer later’. En dan is het klaar! Doorloop nog de laatste afsluitende stappen op de iPhone van je kind.
Veeg je oude iPhone leeg
Grote kans dat de eerste iPhone van je kind een doorgevertje is. Gaat jouw oude iPhone naar je kind? Veeg hem dan eerst helemaal leeg. Hiervoor open je de app Instellingen en ga je naar ‘Algemeen>Zet over of stel iPhone opnieuw in>Wis alle inhoud en instellingen’.
Schermtijd instellen
De Schermtijd-functie helpt je om het schermgebruik van je kinderen te beheren. Hiermee stel je beperkingen in op het gebruik van apps, webcontent en bepaalde functies. Zo voorkom je dat kinderen te veel tijd doorbrengen op hun iPhone of dat ze toegang hebben tot ongepaste inhoud. Wekelijks krijg je een rapportje omtrent het iPhone-gebruik van je kind.
1 Gezin
De schermtijd van je kind moet je instellen vanaf je eigen iPhone. Ga naar ‘Instellingen>Schermtijd’. Tik onder het kopje ‘Gezin’ op de naam van je kind. In het vervolgscherm tik je op ‘Schakel schermtijd in’.
2 Configureer ouderlijk toezicht
In het volgende scherm wordt globaal toegelicht hoe je Schermtijd gebruikt voor ouderlijk toezicht. Je kunt diverse beperkingen instellen en ontvangt wekelijks een rapportje. Tik op ‘Schakel schermtijd in’.
3 Toegang tot welk materiaal
Op basis van de leeftijd van je kind worden er automatisch materiaalbeperkingen ingesteld. Check alle onderdelen in de lijst en pas ze aan als je strenger of soepeler bent. Tik op ‘Schakel beperkingen in’.
4 Apparaatvrije tijd
Bepaal in dit scherm wanneer de iPhone van je kind niet gebruikt mag worden. Bellen kan dan nog wel. Tik op ‘Schakel apparaatvrije tijd in’. Verderop lees je hoe je dit gedetailleerder instelt, en bijvoorbeeld apps uitzondert.
5 Applimieten
In dit scherm kun je per app-categorie bepalen hoeveel tijd je kind er dagelijks aan mag spenderen. We houden het nu op een uur voor alle apps samen, later brengen we daar meer nuance in aan.
6 Toegangscode
Ten slotte moet je nog een toegangscode aanmaken, speciaal voor Schermtijd. De eerste cijfers van je iPhone-toegangscode lijkt gemakkelijk, maar raden we je niet aan. Ze zijn gehaaid, die kinderen.
7 Pas alles aan
Alles wat je in dit stappenplan hebt ingevoerd – en nog meer – kun je op ieder moment weer aanpassen. Ga op je eigen iPhone naar ‘Instellingen>Schermtijd>[naam van je kind]’. Hierna bespreken we de diverse onderdelen.
Apparaatvrije tijd
Via Apparaatvrije tijd stel je een tijdslot in, bijvoorbeeld als je kind in bed ligt.
1 Maak een schema
Tik op ‘Apparaatvrije tijd’ voor het maken van een schema: dagelijks hetzelfde, of via ‘Pas dagen aan’ steeds iets anders – wellicht ben je in het weekend soepeler. Vergeet niet om ‘Blokkeer bij apparaatvrije tijd’ op groen te zetten.
2 Op de iPhone van je kind
Vijf minuten voordat volgens schema de schermvrije tijd ingaat, krijgt de iPhone van je kind hier een melding van. Je kind heeft dan nog even de tijd om wat dingen af te ronden.
3 Meer tijd?
Kinderen mogen ook om extra tijd vragen. Ze tikken dan in een specifieke app op ‘Vraag om meer tijd’. Jij krijgt daarvan een melding, en geeft ze dan extra tijd (of niet, natuurlijk).
4 Geen baksteen
Tijdens de apparaatvrije tijd kan je kind wel bellen en gebeld worden (met en door een select gezelschap). Andere apps die je altijd toegankelijk wilt houden, stel je in via ‘Altijd toegestaan’ (daarover zo meer).
Leg die iPhone nu eens weg!
Soms wil je gewoon dat je kind even ophoudt met die iPhone. Voor een time-out hoef je niet het complete schema bij ‘Apparaatvrije tijd’ overhoop te gooien, want er is ook een knop waarmee je direct de boel blokkeert. Hiervoor tik je op ‘Schakel apparaatvrije tijd in tot schema’. Voor vandaag is het dan klaar, het schema wordt morgen automatisch hervat.
Applimieten
Is je kind verslaafd aan bepaalde apps en games? Zo stel je daar paal en perk aan!
1 Voeg limiet toe
Is je kind iets te verknocht aan bepaalde (soorten) apps? Open op je eigen iPhone, in het Schermtijdmenu van je kind, de Applimieten. Tik in het volgende scherm op ‘Voeg limiet toe’ en gebruik de toegangscode.
2 Kies (specifieke) apps
In de lijst selecteer je een complete categorie apps die je wilt begrenzen. Of je tikt op een ‘>’ achter een categorie om deze open te klappen en specifieke apps te selecteren. Tik dan op ‘Volgende’.
3 Hoeveel tijd?
In het volgende scherm geef je aan hoeveel tijd je kind dagelijks mag besteden aan de geselecteerde (categorie) apps. Via ‘Pas dagen aan’ breng je onderscheid aan voor verschillende dagen. Tik dan op ‘Voeg toe’.
4 Meer limieten
Je komt nu weer terug in het beginscherm. Eventueel kun je nu nog nieuwe limieten toevoegen. Een limiet verwijderen kan hier ook – veeg gewoon een van de limieten naar links en kies ‘Verwijder’.
Wat als de tijd voorbij is?
Hebben je kinderen een applimiet bereikt? Dan verschijnt er een scherm waarin ze om meer tijd kunnen vragen. Eén minuutje extra gunt de iPhone ze sowieso, daarna kunnen ze jou een verzoekje sturen om nog meer tijd. Jij krijgt dan een melding op je iPhone waarin je aangeeft of je dit goedkeurt. En zo ja, voor hoelang: een kwartier, een uur of de rest van de dag.
Communicatielimieten
Met behulp van Communicatielimieten bepaal je met wie je kinderen overdag en tijdens de apparaatvrije tijd mogen communiceren, specifiek via de Apple-apps Telefoon, FaceTime en Berichten. Want misschien wil je dat er ’s avonds alleen gebeld wordt met papa en mama of heel naaste familie. Of wil je onbekende nummers überhaupt weren. Het alarmnummer blijft altijd bereikbaar.
1 Toegestane communicatie
Ga op je eigen iPhone, in het Schermtijdmenu van je kind, naar het menu ‘Communicatielimieten’. Met wie mogen je kinderen overdag communiceren? Tik eerst eens op ‘Tijdens schermtijd’. Je kunt nu kiezen uit drie opties.
2 Tijdens schermtijd
‘Alleen contacten’ is het strengst en betekent dat je kind een-op-een- en groepsgesprekken mag voeren met uitsluitend mensen in diens contactenlijst. Met ‘Contacten en groepen met ten minste één contact’ keur je een-op-een-gesprekken goed met contacten en groepsgesprekken waarin minimaal één bekend contact meedoet. ‘Iedereen’ is het meest vrij: je kind mag dan een-op-een- en groepsgesprekken voeren met iedereen, ook onbekende nummers.
3 Tijdens apparaatvrije tijd
Tijdens de apparaatvrije tijd zijn de opties wat strenger. Je kind mag communiceren met ‘Alleen contacten’ of – nóg strenger – ‘Specifieke contacten’. Vink ‘Specifieke contacten’ aan.
4 Alleen papa en mama
Je kunt de specifieke contacten op twee manieren toevoegen. Via ‘Kies uit mijn contacten’ vink je personen aan in je eigen contactenlijst. Via ‘Voeg nieuw contact toe voor …’ voeg je handmatig een contact toe.
5 En WhatsApp dan?
Helaas gelden de communicatielimieten alleen voor Apple-apps. Voor andere messenger-apps kun je het niet zo specifiek instellen. Je kunt wel bijvoorbeeld een applimiet op WhatsApp zetten, maar dan blokkeer je de complete app en niet alleen specifieke contacten.
Contacten beheren
Communicatielimieten werken het best als de contactenlijst van je kinderen op orde is. En dus niet als ze zomaar zelf contacten toevoegen of per ongeluk een cijfertje in het nummer van een contact veranderen. Gelukkig kun jij ook de contacten van je kind beheren.
Zet ‘Beheer contacten van [naam]’ aan. Je kind doorloopt de instructies op hun scherm om dit goed te keuren. Jij kunt dan via je eigen telefoon contacten van je kind toevoegen, bewerken en verwijderen. Je kind kan dat dan niet zelf meer, tenzij jouw code voor Schermtijd wordt ingevoerd.
Zet je vervolgens daaronder ‘Sta bewerken van contacten toe’ op groen? Dan sta je alsnog toe dat je kind contacten aanmaakt of wijzigt. Helaas krijg je geen melding als er iets wordt aangepast of toegevoegd, dus moet je zo nu en dan een blik werpen op de lijst onder ‘Contacten’. Toch kan dit handig zijn, bijvoorbeeld als je kind op de eerste dag van het schooljaar twintig nieuwe klasgenootjes wilt toevoegen.
Altijd toegestaan
Sommige apps wil je gewoon altijd toegankelijk houden, ook al is het lang na bedtijd en heeft je kind de schermtijd tot de laatste minuut verbruikt. Denk aan apps om te communiceren en te navigeren, kortom apps die je in geval van nood kunt gebruiken. Welke apps altijd toegankelijk zijn, bepaal je zelf via ‘Altijd toegestaan’.
Met het rode minnetje verwijder je een app, via het groene plusje voeg je een app toe. De app Telefoon is sowieso altijd toegestaan, die kun je dan ook niet verplaatsen in de lijst. Je kunt in dit menu ook aangeven welke contacten je altijd toestaat, maar dat komt overeen met stap 3 en 4 van de vorige workshop.
Communicatiebeveiliging in Berichten
Sinds eind februari is in Nederland en België de functie Communicatiebeveiliging beschikbaar. Die moet voorkomen dat kinderen in de app Berichten geconfronteerd worden met foto’s waarop naakt te zien is. Machine learning detecteert (mogelijk) ongepaste beelden en vervaagt ze.
Kinderen worden gewaarschuwd voor de inhoud voordat ze die openen. De app maakt het ook gemakkelijk voor kinderen om in die situatie direct contact op te nemen met een vertrouwde volwassene voor hulp. Verstuurt een kind zélf een ongepaste foto, dan is er een soortgelijke procedure.
Apple benadrukt dat de foto’s privé blijven – de scan wordt volledig gemaakt op de iPhone en niet op de servers van Apple. Er wordt overigens ook geen waarschuwing gestuurd naar de ouders, de beslissing ligt uiteindelijk bij het kind zelf. Je activeert Communicatiebeveiliging via ‘Schermtijd>[naam van je kind]>Communicatiebeveiliging’.
Beperkingen
Via Beperkingen blokkeer je materiaal dat jij ongeschikt vindt voor je kind. Apple heeft al het een en ander automatisch ingesteld op basis van de leeftijd van je kind, maar jij kent je zoon of dochter natuurlijk het best. Zoals je ziet, is de lijst aan opties ellenlang. Wij raden je aan om alle mogelijkheden door te nemen, misschien zie je iets wat voor jou goed van pas komt. Op deze plek lichten we alvast vier ‘beperkingen’ uit die je sowieso goed kunt gebruiken.
Blokkeer websites
Het ‘wilde wijde web’ is nogal onstuimig, maar gelukkig kun je websites blokkeren via ‘Beperkingen voor materiaal>Webmateriaal’. Met ‘Beperk expliciete websites’ wordt er automatisch al een hoop ellende uitgefilterd, maar daarbij kun je handmatig nog extra websites toevoegen die je toestaat (of juist websites die je niet oké vindt). Strenger is de optie ‘Toegestane websites’, waarbij je kind uitsluitend websites kan bezoeken die jij hebt toegevoegd.
Geschikt materiaal voor een specifieke leeftijd
Vind je expliciete muziek en boeken niet zo’n goed idee voor je kind? Wacht je liever nog even op films, tv-programma’s en apps met een bepaalde leeftijdskeuring? Ga naar ‘Beperkingen voor materiaal’ en beschouw de opties onder ‘Toegestaan materiaal uit Store’. Bedenk wel: als je bijvoorbeeld ‘Apps voor 9+’ goedkeurt, zullen TikTok, YouTube en WhatsApp als bij toverslag verdwijnen. Die zijn immers voor 12 jaar en ouder.
Blokkeer ingebouwde apps en functies
Wil je eigenlijk dat je kind helemaal niet gaat surfen, maar wil je Safari ook niet zomaar verwijderen? Dan kun je de browser blokkeren via ‘Beperkingen>Toegestane apps’. Hier kun je ook andere Apple-apps blokkeren. Of specifieke Apple-functies als AirDrop, SharePlay en Siri.
Voorkom dat je kind apps aankoopt (of verwijdert)
Om te voorkomen dat je kind zomaar apps of andere dingen uit de digitale Apple Stores aanschaft, ga je naar ‘iTunes Store en App Store’. Tik op de drie bovenste opties en sta die al dan niet toe. Overigens: zelfs als je je kinderen toestemming geeft voor het downloaden van apps, kun je instellen dat ze je om toestemming moeten vragen. Lees daarvoor ‘Toestemming om apps te downloaden’.
Check het schermtijdrapport van je kind
Hoeveel tijd brengt je kind nu werkelijk door op de iPhone? En welke apps zijn het meest verleidelijk? Eens per week krijg je een melding dat het schermtijdrapport van je kind klaarstaat, met daarin allerlei verrassende inzichten over het iPhone-gebruik. Vanuit die melding beland je met één tik bij het rapport.
Om vinger aan de pols te houden, kun je de statistiekjes ook op andere momenten openen. Hiervoor navigeer je naar ‘Instellingen>Schermtijd>[naam van je kind]’. Bovenaan zie je hoeveel minuten per dag je kind gemiddeld op de iPhone zit. Voor meer inzicht tik je daaronder op ‘Bekijk alle activiteit’.
Wat geven de statistiekjes zoal prijs, behalve dan het aantal minuten dat de telefoon gebruikt wordt? De kleurtjes in de grafiek maken duidelijk welke app-categorieën het meest actief zijn. Wil je weten welke specifieke apps het meest gebruikt worden, dan scrol je iets naar beneden. Je ziet dan het precieze aantal minuten dat een app op het scherm was. Wordt het te gek, dan kun je een app of categorie aantikken en er een limiet voor instellen.
Nog iets verder naar beneden zie je hoe vaak je kind de iPhone oppakte. Je ziet dan ook wat de eerste app was die gebruikt werd, en het aantal binnenkomende meldingen.
Challenge: Doe jij ook mee?
We hebben nu uitgelegd hoe je Schermtijd instelt voor je kinderen en hoe je voorkomt dat ze urenlang tiktokken. Maar hoe zit het eigenlijk met je eigen iPhone-gebruik? Misschien kun jij op dit gebied ook wel wat grenzen gebruiken.
Activeer Schermtijd eens voor jezelf! Je tikt dan vanuit het Schermtijd-menu niet door naar je kind, maar vult in het bovenliggende menu zelf alle onderdelen in. Of bekijk in ieer geval je statistieken, zodat je ziet wat de grootste tijdvreters zijn.
Toestemming om apps te downloaden
De App Store staat erom bekend dat alle apps die erin staan, uitgebreid getest zijn door Apple. En reken er maar op dat apps die op kinderen gericht zijn, nog eens extra onder de loep worden genomen. Bij iedere app in de App Store staat immers een leeftijdskeuring.
Heb je bij Beperkingen ingesteld dat je bijvoorbeeld apps voor 9+ goedkeurt, dan kunnen je kinderen geen apps voor 12+ of 17+ downloaden. ‘Vanwege beperkingen die voor dit apparaat zijn ingesteld, kan deze app niet worden gedownload’, staat er dan bij. Kinderen mogen alleen apps downloaden die passen bij hun leeftijd. Zelfs dan kun je een oogje in het zeil houden: zo houd je in de gaten welke apps je kind downloadt.
1 Toestemming verlenen
Wil je dat alle aankopen die je kind doet even door jou gecheckt worden? Ga op je eigen telefoon naar ‘Instellingen>Gezin>[naam van je kind]’ en zet bij ‘Vraag om te kopen’ de schakelaar op groen.
2 De beste plek in de App Store
Laat je kind op zijn telefoon de App Store openen en naar het paneel ‘Apps’ gaan. Tip: veeg helemaal naar beneden en zoek onder de verschillende categorieën naar ‘Kinderen’. Tik hierop.
3 Vraag om toestemming
Leuke app gezien? Downloaden dan maar! Je kind krijgt dan de melding ‘Vraag om toestemming’ in beeld – om een verzoek in te dienen, tikt het hierbij op ‘Vraag’. Op jouw telefoon verschijnt een melding.
4 Toestemming geven
Via de melding beland je direct in de App Store, op de pagina van de app. Ben je akkoord? Tik dan op ‘Download’, de app belandt dan op het scherm van je kind. Vind je het niks? Afwijzen kan ook.
Apple-abonnementen om te delen
Apple biedt verschillende abonnementen waar het hele gezin van profiteert, zonder meerprijs. iCloud+ (vanaf € 0,99 p/m) krijg je als je extra iCloud-opslag koopt. Die opslag kun je dan delen met je gezin, en ook de overige iCloud+-functies (waaronder ‘Verberg mijn e-mailadres’) zijn voor iedereen toegankelijk.
Apple Arcade (€ 4,99) is een abonnement op games. Jij en je kinderen krijgen daarmee toegang tot een alsmaar uitdijende gamecollectie, en je hebt geen gedoe met advertenties en in-app aankopen. Die zijn er namelijk niet. Apple TV+ (€ 6,99) is Apple’s streamingdienst voor films en tv-shows.
Voor sommige abonnementen betaal je wel een meerprijs. Apple Music is Apple’s streamingdienst voor muziek. Een individueel abonnement (€ 10,99) kun je niet delen, maar Apple biedt wel een gezinsabonnement (€ 16,99).
En dan is er ook nog Apple One, de ultieme Apple-bundel met iCloud+, Apple Music, Apple Arcade en Apple TV+. Vanuit een individueel Apple One-abonnement (€ 16,95) kun je iCloud+, Apple Arcade en Apple TV+ delen. Wil je ook Apple Music delen, dan heb je een gezinsabo (€ 22,95) nodig.
Aankopen delen met gezin
1 Delen van aankopen
Heb je zelf media, boeken en apps gekocht die ook leuk of handig zijn voor je kind? Je kunt je aankopen delen zonder extra kosten. Ga naar ‘Instellingen>Gezin>Delen van aankopen’ en lees goed wat er op het scherm staat.
2 Voeg betaalmethode toe
Aankopen worden aan jou gefactureerd – voorkom vervelende verrassingen door ‘Vraag om te kopen’ te configureren. Doorloop de stappen in het scherm om een betaalmethode toe te voegen.
3 Verstuur een bericht
Heb je alle stappen doorlopen, dan stuur je je gezinsleden een bericht dat ze jouw apps, muziek, films en tv-shows kunnen downloaden. Zij krijgen dan een uitnodiging en geven vice versa ook toestemming om te delen.
4 Gezinsaankopen
Je kind vindt je aankopen terug in de App Store: tik rechtsboven op de profielafbeelding en dan op ‘Aankopen>Gezinsaankopen’. In de iTunes Store vind je ze via ‘Meer>Aankopen’.
5 Abonnementen
Ook je app- en Apple-abonnementen kun je delen. Hiervoor ga je op je eigen telefoon naar ‘Instellingen>Gezin>Abonnementen’ en doorloop je de stappen in het scherm om abonnementen te beheren of af te sluiten.
Checklist voor gezin
Hoe haal je nu alles uit de optie ‘Delen met gezin’? In iOS 16 heeft Apple daar een handige checklist voor gemaakt. Je vindt hem via ‘Instellingen>Gezin>Checklist voor gezin’.
Vanuit hier kom je eenvoudig bij diverse zaken die we in dit artikel besproken hebben, zoals ouderlijk toezicht en communicatielimieten. Ook word je hier herinnerd aan bijvoorbeeld het delen van je iCloud+, je locatie en je abonnementen. Doorloop de volledige checklist en je weet zeker dat je niets vergeet!