Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPhone-batterij snel leeg sinds iOS 17? Dit doe je eraan

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iOS 17 batterij snel leeg

Contactgegevens uitwisselen met ShareDrop, een smart display met Stand-by, Live Stickers en nog veel meer: iOS 17 brengt interessante vernieuwingen met zich mee. Toch is niet iedereen blij met de software. Veel iPhone-gebruikers merken op dat de batterij sinds iOS 17 snel leeg raakt.

Lees verder na de advertentie

iOS 17 batterij snel leeg

Batterij iPhone snel leeg sinds iOS 17

Kort nadat de iOS 17-update was verschenen, viel het sommige iPhone-gebruikers op dat de accu snel leeg gaat. Traditiegetrouw zijn er bij een nieuwe update van het besturingssysteem meer klachten over de batterijduur, en met deze update is dat niet anders.

‘Beter blijf je bij iOS 16, want iOS 17 ruïneert je batterij’, schrijft iemand op Twitter (of X). ‘Meer mensen last van sloom typen met de iOS 17 update en de batterij die sneller achteruit gaat?’, vraagt een gebruiker. ‘Upgrade niet naar iOS 17 voordat het probleem met het leeglopen van de batterij is opgelost’, waarschuwt een ander.

kooptip

Voor wie last heeft van een mindere batterijduur: er is een goede verklaring voor. Bij grote updates voert je toestel eenmalig allerlei processen op de achtergrond uit, waardoor de batterijduur een paar dagen wat minder is dan je gewend bent. Ook kan de batterijconditie (‘Instellingen>Batterij’) opnieuw aan het kalibreren zijn, waardoor het percentage wat daar staat ineens lager kan liggen na de update. Dit corrigeert zichzelf na een paar dagen, net als de achtergrondprocessen.

Dat de batterij sneller leegloopt, kan ook te maken hebben met de nieuwe animerende wallpapers op het toegangsscherm. De Astronomie-achtergronden toonden al een 3D-weergave van de aarde, de maan of het zonnestelsel, en daar zijn met iOS 17 nieuwe planeten aan toegevoegd. Dat zijn Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Het ziet er ontzettend gaaf uit, maar het vreet veel batterij. Wil je een langere batterijduur, dan kun je beter een statische achtergrond kiezen.

Bovendien kunnen batterijproblemen worden veroorzaakt door bugs die worden verholpen bij een volgende software-update. Meestal is de batterijduur na een paar dagen weer op het oude niveau. Blijft het behelpen en loopt de iPhone-batterij nog steeds snel leeg? Kijk dan naar de onderstaande tips.

Tips voor een langer batterijduur

Er zijn een aantal handige manieren om de levensduur van je batterij op te vijzelen:

1. Kijk naar de apps

batterijverbruik app

Controleer welke apps zich vooral schuldig maken aan je snel leegtrekkende batterij. Dit zie je via ‘Instellingen>Batterij’. Scrol naar beneden en je ziet welke apps het meest van de accu vreten. Wellicht kun je deze apps vaker links laten liggen. Of juist door ze helemaal af te sluiten. Kijk daarom ook of een app veel actief is geweest op de achtergrond; dit doe je door in dit scherm op de naam van een app te tikken. In dat geval is het handig om locatievoorzieningen voor de betreffende app uit te schakelen (zie tip 2), en/of te voorkomen dat de app zich op de achtergrond ververst (zie tip 4).

2. Locatievoorzieningen

locatievoorzieningen

Kijk ook naar welke apps op de achtergrond je locatie checken, want gps vreet enorm aan de batterij. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Privacy>Locatievoorzieningen’. Met de bovenste schakelaar schakel je locatievoorzieningen in één klap voor alle apps uit. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit alleen voor specifieke apps te doen. Geef bijvoorbeeld aan dat ze alleen toegang hebben ‘Bij gebruik van app’.

3. Energiebesparingsmodus

energiebesparingsmodus iPhone

Misschien wel de eenvoudigste manier om de accuduur te verlengen, is door de energiebesparingsmodus te activeren. Dat stel je in door bij ‘Instellingen>Batterij’ de schakelaar te activeren. Met deze modus wordt de achtergrondactiviteit verminderd. Taken zoals het ophalen van de mail, apps verversen op de achtergrond en automatische downloads worden dan (gedeeltelijk) uitgeschakeld.

4. Beperk de achtergrondactiviteit

accuduur iPhone

Veel apps verversen zich op de achtergrond, om alvast de nieuwste data in te laden. Op het moment dat je de app opent, is hij dus up-to-date. Dat is handig, maar het kost ook energie. Via ‘Instellingen>Algemeen>Ververs op achtergrond’ geef je aan welke apps dit mogen doen.

In het artikel iPhone snel leeg? 26 tips voor een langere batterijduur geven we nog veel meer tips over wat je kunt doen voor een betere accuduur. Heb je het idee dat het batterijpercentage niet klopt? Bekijk dan ons artikel over iPhone batterij kalibreren.

Blijft het behelpen, dan is het misschien tijd voor een nieuw toestel. In het artikel Welke iPhone heeft de beste batterij lees je per model hoe goed de batterijduur is. Op dit moment is de iPhone 15 Pro Max het toestel met de beste accuduur.