Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Beheer je Fritzbox-instellingen op een centrale plek

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Fritzbox mesh


Lees verder na de advertentie

Heb je al een Fritzbox in huis, maar ben je niet helemaal tevreden over het bereik van de wifi in het hele huis? Dan heb je de mogelijkheid je bereik eenvoudig uit te breiden met extra apparaten van AVM. De fabrikant biedt tal van mogelijkheden om je wifi-netwerk uit te breiden en dit in een mesh-netwerk om te zetten. Maar hoe meer apparaten je in je netwerk hebt, hoe meer gedoe om het allemaal te beheren. Ook daar heeft AVM aan gedacht en de mogelijkheid ingebouwd in FritzOS om al je apparaten centraal te beheren.

Het is natuurlijk een beetje een gedoe als je bij elk apparaat dat je aansluit dan ook nog handmatig alle instellingen zoals het wachtwoord, netwerknaam of gastnetwerk moet configureren en alles telkens weer apart moet aanpassen als er nieuwe firmware-updates zijn of je iets aan je netwerk wijzigt. Daar heeft AVM gelukkig rekening mee gehouden en het gemakkelijk voor je gemaakt.

Fritz WPS-knop

Zoals op praktisch alle routers, zijn ook Fritzboxen voorzien van een zogenaamde WPS-knop (Wifi Protected Setup). Als je bij een router op deze knop drukt, gaat deze zoeken naar andere apparaten die zich willen aanmelden. Als je dan ook op het tweede apparaat de WPS-knop indrukt, kunnen beide apparaten met elkaar verbinden en wordt het nieuwe apparaat in het netwerk opgenomen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Fritzbox mesh

Bij de Fritzbox zijn er kleine verschillen hoe je dit proces in gang brengt. Voor een Fritzbox met een knop ‘WPS’ of ‘Connect/WPS’ moet je deze knop kort indrukken. Een Fritzbox met een knop ‘WLAN’ of ‘WLAN/WPS’ moet je de knop circa zes seconden lang indrukken tot de LED ‘WLAN’ knippert. Vervolgens heb je twee minuten de tijd om bij het apparaat dat je nieuw wilt toevoegen de WPS-knop ook in te drukken. Daarvoor moeten de apparaten ook enigszins dicht bij elkaar in de buurt staan. Het wifi-signaal wordt namelijk iets zwakker als je op de WPS-knop drukt. Dit om te vermijden dat – hoe toevallig dat dan ook zou zijn – iemand voor je huis of bij de buren ook net op de knop drukt en diens apparaat en je router opeens met elkaar gekoppeld zijn.

Fritzbox-instellingen

Als je met meerdere Fritzbox netwerkapparaten werkt, heeft elk apparaat zijn eigen webinterface. Daarin kun je weliswaar alle instellingen regelen, maar AVM heeft zijn FritzOS zo ontworpen, dat je in principe een apparaat als mesh-master instelt, en je de andere apparaten instelt dat je alles van de master uit regelt.

Om dit te doen controleer je eerst of de router ook als master is ingesteld. Daarvoor ga je naar de webpagina van de router en in het menu ‘Thuisnetwerk>Mesh’ naar ‘Mesh instellingen’. Daar moet dan de bedrijfsmodus van de Fritzbox op mesh-master zijn ingesteld.

Fritzbox-master-overzicht

Ga vervolgens naar de webpagina van het netwerkapparaat dat je wilt koppelen. Afhankelijk van welk apparaat dit is, is de interface alleen in het Engels beschikbaar. Wij hebben getest met de Fritz Repeater 1750E, waarbij dit het geval was. Klik in het menu op ‘Access to Home Network’, waar je een overzicht ziet van de verbinding tussen de repeater en de router. Onder het overzicht staat de optie ‘Adopt settings enabled’ met daarvoor een selectievakje. Als je dit aanvinkt, worden daarna alle wijzigingen in het netwerk automatisch overgenomen door de repeater.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met c’t en AVM.