Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Gebruik een oude Fritzbox voor een modern mesh-netwerk

Afbeelding van Gebruik een oude Fritzbox voor een modern mesh-netwerk
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

We hebben al  vaker geschreven dat AVM, de fabrikant van de Fritzbox-routers, een soortgelijk update-beleid heeft als Apple. Bij veel bedrijven wordt hardware die ouder is dan twee jaar helemaal niet meer ondersteund, maar bij Apple en AVM leren ook oude producten nog nieuwe trucjes. In het geval van de Fritzbox-producten heeft dat twee grote voordelen. Ten eerste: je kunt je router heel lang blijven gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor veiligheidslekken. En ten tweede: mocht je besluiten om toch een nieuwe router te halen, kun je je oude blijven gebruiken voor extra-functionaliteit. Bijvoorbeeld voor een Fritzbox mesh-netwerk. Heb je al wat producten van AVM in huis, kan de mesh-pret waarschijnlijk al beginnen.

Op de website van AVM vind je een lijst van nieuwe en bestaande apparaten die geschikt zijn voor mesh. Als dat het geval is, en je een oude Fritzbox hebt die je overweegt te vervangen door een nieuwe Fritzbox, dan kan het oude apparaat toch nog van pas komen.

Terug naar fabrieksinstellingen

Een vereiste voor een mesh-netwerk is dan wel dat je AVM-apparaten gebruikt waar FritzOS 7 op draait (met uitzondering van enkele modellen met glasvezel- of kabelmodem). Je kunt in dat geval een oude router als mesh-repeater gebruiken. Mocht je bovendien ook je draadloze telefoons gebruiken, kun je een compatibele router ook als DECT-repeater inzetten.

Om de router te configureren, onderbreek je de verbinding van je Mac met het reguliere netwerk, en sluit je de oude router direct op de Mac aan via een ethernetkabel. Vervolgens ga je in Safari naar de webpagina van de router via fritz.box. In de interface van de Fritzbox ga je naar ‘Systeem>Back-up>Fabrieksinstellingen’. Als je dan op de knop ‘Fabrieksinstellingen laden’ klikt, worden alle eerdere instellingen van de Fritzbox gewist.

Fritzbox mesh-netwerk instellen

Ga vervolgens naar ‘Thuisnetwerk>Mesh’, en klik op het tabblad ‘Mesh instellingen’. Vink daar de optie aan om de Fritzbox als Mesh-repeater te gebruiken, en ook ‘Deze Fritzbox is een netwerkapparaat…’. Selecteer de optie ‘per wifi’, je wifi-netwerk en voer je wifi-netwerksleutel in.

Als je dit gedaan hebt en de instellingen hebt toegepast, zul je de Fritzbox via een ander IP-adres bereiken. Dat adres vind je als link in de webinterface van de router die als DHCP-server en mesh-master fungeert.

Repeaters voor mesh gebruiken

Als je geen oude Fritzbox in huis hebt, biedt AVM ook een reeks wifi-repeaters aan om je mesh-netwerk in huis op te zetten of uit te breiden. Het installeren van de repeaters is heel eenvoudig: je steekt de repeater in het stopcontact, drukt op de connect-knop, en drukt ook op een knop op de router. Na ongeveer een halve minuut duikt de repeater op in het mesh-wifi van de Fritzbox.

FritzRepeater

Extra’s met ethernet

Op de repeaters van AVM zit ook een ethernetpoort. Deze kun je gebruiken om apparaten die geen wifi, maar wel een ethernet-poort hebben, met het netwerk te verbinden. Daarnaast kun je de ethernetpoort op de repeater ook gebruiken om de verbinding met de router via een ethernetkabel te laten lopen. Dit is de ideale optie, omdat de repeater dan via deze zogeheten backbone over een kabel met de router communiceert in plaats van via wifi. Dit heeft het voordeel dat de bandbreedte die normaal gereserveerd zou worden voor de draadloze backbone-verbinding met de router, nu voor wifi-verbindingen kan worden gebruikt, en dat de verbinding niet belemmerd wordt door muren of de afstand tussen router en repeater.

Fritzbox mesh-netwerk met Powerline

Het is echter niet altijd mogelijk of wenselijk om een ethernetkabel door alle plafonds en kamers in een huis te trekken. Als het wifi-signaal van je router niet alle hoeken van je huis bereikt, het wifi-signaal van de repeaters door muren te zeer wordt verzwakt en je geen kabels kunt of wilt trekken, is het ook mogelijk een mesh-netwerk op te zetten via powerline-adapters van AVM met ingebouwde wifi-zenders, waarbij de netwerkverbinding via de stroomkabel gaat.

Powerline werkt met minimaal twee apparaten, waarvan je er een in een stopcontact steekt bij de router in de buurt. Deze powerline-adapter sluit je via een ethernetkabel aan op de router, of – afhankelijk van het model – hij maakt een draadloze verbinding met de router. Vervolgens plug je de andere adapter in een stopcontact in de ruimte waar je de wifi wilt ontvangen. De twee adapters maken dan via het stroomnetwerk contact met elkaar, en de verbinding is al klaar.

FritzPowerline

Powerline-installatie

Het installeren is ongeveer even eenvoudig als het koppelen van een repeater: je steekt de powerline-adapters in het stopcontact, koppelt ze onderling met een druk op de knop, en maakt vervolgens verbinding met de router via de wps-knop. Meestal werkt dan alles al prima en kun je lekker surfen of streamen.

In sommige gevallen kan het gebeuren dat de adapters gepaird zijn en je ook al een wifi-signaal ontvangt, maar dat de mesh-functionaliteit nog niet actief is. Dat herken je aan het blauwe mesh-symbooltje in het overzicht van de Fritzbox-webinterface. Verschijnt dat ook na enige tijd niet, kan het helpen de powerline-adapters te resetten naar de fabrieksinstellingen. Op de AVM-website vind je veel informatie en uitgebreide handleidingen over het integreren van je powerlineverbinding in het mesh-netwerk.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met c’t en AVM.