Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Zo krijg je een bewegende iPhone-achtergrond (ook van je Live Photos)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties

Hoe krijg je een bewegende achtergrond op je iPhone? Het kan op verschillende manieren. Apple heeft om te beginnen al enkele bewegende achtergronden voor je klaargezet. Maar je kunt er ook een Live Photo voor gebruiken. Zo kun je een bewegende iPhone-achtergrond instellen – houd er wel rekening mee dat het effect uitsluitend te zien is op je toegangsscherm.

Lees verder na de advertentie

1) In iOS 16

Bewegende iPhone achtergrond

Apple heeft een aantal bewegende iPhone-achtergronden voor je klaargezet. In iOS 16 moet je ze wel goed zoeken: de update heeft een geheel nieuw menu geïntroduceerd voor het veranderen van een iPhone-achtergrond. Daarin staat niet duidelijk welke standaard wallpapers wel of niet bewegen. Wij vertellen je welke opties dit wel doen, en hoe je ze instelt:

 • Open het vergrendelscherm, maar veeg deze niet weg.
 • Leg je vinger op het scherm en houd dit vast.
 • Veeg je gemaakte achtergrond(en) naar rechts en tik bij ‘Voeg nieuwe toe’ op het blauwe plusje.
 • Je belandt nu in een menu om een nieuwe achtergrond toe te voegen. Bovenin vind je allerlei bolletjes met bepaalde thema’s. Wil je een bewegende achtergrond hebben, dan moet je kiezen tussen ‘Weer’ of ‘Astronomie’. Tik op je keuze.
 • Zet het lockscreen verder naar je hand, bijvoorbeeld door de klok aan te passen. Weet je niet hoe? Niet erg, wij vertellen je hoe je het klokje op het vergrendelscherm aanpast.
 • Tevreden met het resultaat? Tik rechtsboven op ‘Voeg toe’. Tik op ‘Stel in als achtergrondpaar’ om dezelfde achtergrond ook voor het thuisscherm te gebruiken. Als je daar liever een andere wilt, tik je op ‘Pas beginscherm aan’ om dit te personaliseren.

kooptip

Wanneer je het vergrendelscherm nu weer bekijkt, zie je de bewegende achtergrond staan. Al moet je wel opletten: de achtergrond beweegt niet constant. Zo duurt die van Weer slechts een paar seconden. Overigens bewegen de wallpapers alleen op het vergrendelscherm, dus gebruik je dezelfde achtergrond ook voor je thuisscherm, dan blijft deze daar stilstaan.

2) Bewegende iPhone-achtergrond van Apple

Bewegende iPhone achtergrond

Voor de release van de grote iOS 16-update, waren Apple’s bewegende iPhone-achtergronden juist heel anders. Het waren gekleurde, abstracte wallpapers die er ’s avonds donkerder uitzagen dan overdag. Maar door het nieuwe menu zijn deze achtergronden volledig verdwenen. Heb jij iOS 16 (nog) niet geïnstalleerd, bijvoorbeeld omdat je iPhone de update niet ondersteunt? Je stelt ze als volgt in:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op ‘Achtergrond’.
 • Tik op ‘Kies een nieuwe achtergrond’.
 • Tik op ‘Live’ en kies je wallpaper.
 • Tik op ‘Stel in’ en vervolgens op ‘Beide’.

Het bewegende effect werkt ook hier alléén op het vergrendelscherm. Overigens moet je hem zelf triggeren. Leg je vinger op het scherm en duw wat harder of langer om de wallpaper in beweging te brengen.

3) Gebruik een Live Photo als bewegende achtergrond

Live Photo wallpaper

Heb je een leuke Live Photo gemaakt? Maak dan van een Live Photo een bewegende achtergrond. De animatie is dan uitsluitend zichtbaar op het vergrendelscherm van je iPhone. Maar het grootste nadeel: ook dit werkt niet meer in iOS 16. Loop de volgende stappen daarom alleen na als je nog niet geüpdatet hebt.

1. Open een Live Photo

Ga naar de app Foto’s en open een Live Photo. Via ‘Albums>Live Photos’ vind je ze allemaal.

2. Gebruik als achtergrond

Tik op het Deel-icoon – het vakje met het pijltje naar boven. In het menu tik je op ‘Gebruik als achtergrond’. Zorg ervoor dat je eventuele effecten als ‘Stuiter’ of lange belichting hebt uitgeschakeld.

3. Instellen

Je kunt de foto nu nog iets verschuiven of erop inzoomen. Als je tevreden bent, tik je op ‘Stel in’. Kies of je de foto op je toegangs- of op je beginscherm wilt.

Ook hiervoor geldt: het bewegende effect werkt alléén op het vergrendelscherm. Duw wat harder of langer op het scherm en je Live Photo komt in beweging.

Wil je wekelijks Apple-nieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!