Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Live Photos: zo breng je je foto’s tot leven!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Live Photo


Lees verder na de advertentie

Met je iPhone kun je Live Photos maken: foto’s die in beweging komen als je ze aanraakt. Je ziet – én hoort – dan de anderhalve seconde voor en na het moment van afdrukken. Je foto’s komen daarmee echt tot leven, en na een tijdje merk je pas echt hoe waardevol dit is. Veel leuker dus dan ‘ouderwetse’ statische foto’s. In deze gids ontdek je hoe je de beste Live Photos maakt, bewerkt en deelt. Dit zijn de onderwerpen die aan bod komen:

Live Photo maken

1. Camera openen

Live Photo maken

Open Camera op je iPhone en zorg ervoor dat de modus ‘Foto’ geselecteerd is. De knop rechtsboven (met de drie cirkeltjes) is het Live Photo-icoon. Hiermee wissel je tussen ‘aan’ en ‘uit’ – dan komt er een diagonale streep doorheen. Op sommige iPhones wordt het icoontje geel als het actief is.

2. Afdrukken

Live Photo maken


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Zorg ervoor dat Live Photos is ingeschakeld en maak een foto met de grote witte knop. Het woord ‘Live’ verschijnt boven je foto. Houd je iPhone zo stil mogelijk voor het beste resultaat, totdat dat woord verdwijnt.


Live Photo bekijken

1. Open de app Foto’s

Live Photo bekijken

Je vindt je Live Photos in de app Foto’s. Ze zijn herkenbaar aan het labeltje ‘Live’ dat linksboven de foto staat. Houd je vinger wat langer op een foto om hem te laten bewegen – vergeet niet het geluid aan te zetten!

2. Live Photos album

Live Photos album

Maak je de ene keer wel, de andere keer geen Live Photo? Terugzoeken gaat dan gemakkelijker via het tabblad Albums. Zoek onder Mediatypen naar het album Live Photos en klik hierop voor je complete collectie.

3. Live Photos Mac

Live Photos bekijken op Mac

Ook op je Mac verschijnen je Live Photos in de app Foto’s en zijn ze herkenbaar aan het Live-labeltje linksboven. Houd de muiscursor op het labeltje en de foto zet zich in beweging.


Live Photos bewerken

Live Photos bewerken kan op de iPhone en de Mac. Beide bieden uiteindelijk dezelfde bewerkingsmogelijkheden in de app Foto’s.

Live Photo bewerken iPhone

Op de iPhone open je de Live Photo die je wilt bewerken en tik je rechtsboven op ‘Wijzig’. Onderin verschijnt dan het inmiddels bekende Live Photo-icoon met de drie cirkels. Tik erop om deze Live Photo-gereedschappen tevoorschijn te halen.

Live Photo bewerken iMac

Op de Mac zijn de gereedschappen wat minder verstopt. Open een Live Photo in Foto’s en klik rechtsboven op ‘Bewerk’. De speciale Live Photo-gereedschappen, staan gewoon tussen de overige bewerkingsopties.

Dit zijn vervolgens de opties die je hebt:

Live Photo geluid uitschakelen

Soms is het geluid niet echt van toegevoegde waarde en wil je het geluid van de Live Photo uitschakelen. Dan kun je het dempen door op het luidsprekertje te klikken of te tikken. Dit wordt dan grijs en er komt een schuine streep doorheen.

Live Photo stil zetten

Liever een stilstaande foto dan een bewegende? Dan kun je de Live Photo ook uitschakelen. Klik op de Live Photo-knop om de foto stil te zetten. Je ziet in het vervolg alleen de hoofdfoto. Er is nog een manier op je Live Photo stil te zetten, daar komen we later nog op terug.

Andere hoofdfoto kiezen

Je iPhone bepaalt zelf wat het beste beeld is, en toont dat prominent. Ben je het niet eens met de keuze? Kies dan een ander frame. Versleep hiervoor het witte kader tot het beste moment en tik of klik op ‘Stel in als hoofdfoto’.

Live Photo inkorten

Is het begin of het einde van je Live Photo niet de moeite waard? Snij de uiteindes weg. Hiervoor versleep je de pijlen links en recht van de filmstrip naar binnen. Alleen wat binnen het gele kader valt, wordt nog getoond.


Live Photo speciale effecten

Live Photo effecten

Speciaal voor dit soort foto’s heeft Apple drie speciale effecten ontwikkeld waarmee je grappige gifjes maakt of speelt met de belichting. Je vindt ze als je een Live Photo opent en over de foto naar boven veegt. Op de Mac vind je ze rechtsonder je foto in het bewerkingsscherm.

1. Herhaal

Met Herhaal wordt je korte opname eindeloos van begin tot eind herhaald. Als de video eindigt, begint hij weer opnieuw waardoor het op een eindeloze opname lijkt. Geschikt voor bijvoorbeeld:

  • Een rivier of waterval lijkt constant in beweging te zijn.
  • Regen of sneeuw, zodat de bui niet meer op lijkt te houden.
  • Het werkt ook goed als iemand die in beeld is steeds dezelfde beweging uitvoert op ongeveer dezelfde plek – dansen of springen bijvoorbeeld.
  • Ook als iemand in de drie seconden die een Live Photo duurt in en weer uit het beeld beweegt, kan dat een verrassend effect geven. Een fietser die voorbij raast, lijkt plots een hele reeks fietsers.

2. Stuiter

Het Stuiter-effect is het meest komische van de drie. Je foto wordt eerst vooruit en dan meteen weer achteruit afgespeeld. Eigenlijk als een soort ‘Boomerang’. Geschikt voor bijvoorbeeld:

  • Iemand springt in het water, en dan achteruit weer eruit – en hij is weer droog.
  • Iemand glijdt van een glijbaan af, en dan achteruit weer naar boven, de glijbaan op.
  • Een kaarsje wordt uitgeblazen en vat weer vlam.

3. Lange belichting

Het effect Lange belichting is een vreemde eend in de bijt. Je iPhone ‘stapelt’ namelijk alle verschillende beelden van je bewegende Live Photo op elkaar, waardoor er juist een stilstaande foto ontstaat die de indruk van beweging geeft. De stilstaande delen van de foto blijven scherp in beeld; de bewegende delen veranderen in een waas. Ook het geluid komt hierbij te vervallen. Houd je iPhone goed stil als je afdrukt, je wilt dat slechts één element beweegt. Geschikt voor bijvoorbeeld:

  • Watervallen veranderen in een sprookjesachtige nevel.
  • Koplampen van auto’s trekken neon lichtsporen door het donkere landschap.
  • Vuurwerk oogt spectaculairder dan ooit.

Live Photo wallpaper iPhone

Live Photo wallpaper

Gebruik je Live Photos als achtergrond op het toegangsscherm van je iPhone! Het bewegende effect werkt alléén op het toegangsscherm. Duw wat harder of langer op het scherm en de foto komt tot leven. Op de beginschermen waar je apps staan is het een stilstaande foto. Zo stel je het in!

1. Open een Live Photo

Ga naar de app Foto’s en open een Live Photo. Via ‘Albums>Live Photos’ vind je ze allemaal. Deactiveer eventuele effecten als ‘Stuiter’ door de foto naar boven te vegen en op ‘Live’ te tikken.

2. Gebruik als achtergrond

Ga naar de app Foto’s en open een Live Photo. Via ‘Albums>Live Photos’ vind je ze allemaal. Deactiveer eventuele effecten als ‘Stuiter’ door de foto naar boven te vegen en op ‘Live’ te tikken.

3. Instellen

Je kunt de foto nu nog iets verschuiven of erop inzoomen. Om het effect alvast te zien, duw je wat langer op het scherm. Als je tevreden bent, tik je op ‘Stel in’. Kies of je de foto op je toegangs- of op je beginscherm wilt.


Live Photos delen

Live Photos zijn hartstikke leuk, tótdat je ze wilt delen met anderen. Want dan blijkt dat je foto’s alleen op jouw telefoon ‘leven’. Uitsluitend iPhone-gebruikers zien jouw Live Photos zoals ze bedoeld zijn – en dan nog alleen maar als je ze verstuurt via AirDrop of Berichten.

Kortom: in de meeste gevallen ziet de ontvanger een stilstaande foto. Wil je je Live Photo in al zijn glorie delen via andere apps, of met Android-gebruikers, dan komen er wat kunstgrepen aan te pas. Dit zijn de beste tips voor het delen van je Live Photos.

Via WhatsApp

WhatsApp Live Photo delen

WhatsApp heeft een ingebouwde functie die Live Photos omzet naar bewegende gifjes. Open een chat in WhatsApp, duw op het plusje naast het gespreksvenster en ga naar je Fotobibliotheek. Live Photos zijn herkenbaar aan de cirkeltjes.

Als je zo’n foto wat langer ingedrukt houdt, krijg je een voorvertoning met verschillende opties. Met ‘Selecteer als foto’, verstuur je de Live Photo als stilstaande afbeelding. Maar kies je ‘Selecteer als gif’, dan komt je foto in beweging!

Via Twitter

Twitter Live Photo delen

Twitter pakt het op ongeveer dezelfde manier aan als WhatsApp en zet je Live Photo desgewenst om in een gifje. Stel in de Twitter-app een nieuwe tweet op en voeg er een Live Photo aan toe. Linksonder op de voorvertoning die dan verschijnt, staat een labeltje met ‘gif’. Daar staat nu nog een streep doorheen. Tik op het labeltje en je Live Photo verandert in een bewegend gifje.

Via Instagram

Instagram stories Live Photo

In je berichten van Instagram kun je helaas maar weinig met je Live Photos. In je Stories (het dagboekgedeelte dat 24 uur zichtbaar blijft) werken ze wel. Maak een nieuwe Story aan en selecteer een Live Photo in je fotobibliotheek – ze zijn herkenbaar aan de liggende 8’jes.

Tik vervolgens op hetzelfde 8’je bovenin. Onderin het scherm kun je dan nog voor verschillende manieren van afspelen kiezen: klassiek, slow-motion, echo of duo.

Via Facebook

Facebook live photo delen

Facebook is een enorme draaikont en verandert de omgang met Live Photos om de haverklap. Op dit moment gaat het zo: open een Live Photo in Foto’s en pas er een Herhaal- of Stuiter-effect op toe. Tik op de Deel-knop en in het Deel-paneel op Facebook om de foto te delen als ultrakort filmpje. Mocht dit niet meer werken, dan kun je altijd nog je heil zoeken in het volgende workshopje waarbij je je Live Photos omzet in video.


Live Photo video

Er zijn dus diverse manieren om je Live Photos in bewegende vorm te delen, maar er is één methode die altijd en overal werkt. Zet je een Live Photo om naar een video, dan weet je zeker dat iedereen hem ziet zoals jij hem ook ziet.

1. Als video bewaren

Video maken van Live Photo

Open Foto’s en zoek de Live Photo die je wilt omzetten – je vindt ze allemaal via ‘Albums>Live Photos’. Tik op de Deel-knop en op ‘Bewaar als video’. Zie je dat niet staan, verwijder dan de eventuele speciale effecten. Je Live Photo wordt meteen omgezet in een video. Ook de Live Photo blijft behouden. Ze staan naast elkaar in je bibliotheek.

Tip: Combineer meerdere Live Photos in één wat langer filmpje. Tik in de map met Live Photos op ‘Selecteer’, en vink de foto’s aan. Tik vervolgens op de Deel-knop en op ‘Bewaar als video’.


Live Photo omzetten naar normale foto

Dupliceer als normale foto

Hiervoor legden we uit hoe je het Live Photo-effect uitzet voor een stilstaande foto. Maar het originele, bewegende origineel blijft dan nog altijd bewaard. Heeft het Live-gedeelte van je foto totaal geen toegevoegde waarde? Dan is het ook mogelijk om het definitief te verwijderen door hem te dupliceren en als normale foto te bewaren. Open de foto, tik op de Deel-knop en kies ‘Dupliceer’. Tik dan op ‘Dupliceer als normale foto’. Gooi vervolgens de originele Live Photo weg. Let op: dit is definitief.


iPhone Live Photo uitzetten – definitief

Live Photos zet je uit door in de camera op de drie cirkels te tikken. Maar de eerstvolgende keer dat je de camera opent, is de optie weer actief. Wil je echt geen Live Photos maken? Ga naar ‘Instellingen>Camera>Bewaar Instellingen’ en zet de schakelaar achter Live Photo op grijs. Open de camera en zet Live Photo uit. Deze instelling blijft nu bewaard.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!