Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

macOS Monterey bèta installeren: zo werkt het!

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
macOS Monterey ondersteuning


Lees verder na de advertentie

Benieuwd naar de vernieuwingen van macOS Monterey? Vanaf vandaag kun je de nieuwe macOS-software alvast installeren! Apple heeft namelijk de publieke bèta van macOS Monterey vrijgegeven. Hoe je de macOS Monterey bèta kunt installeren, leggen we uit in dit artikel.

macOS Monterey ondersteuning

Bèta macOS Monterey installeren

Iedereen met een Mac die overweg kan met macOS Monterey, kan de bèta gratis installeren. Hier bestaat een veilige en eenvoudige manier voor. In deze workshop lees je hoe je dat stap voor stap doet.

Handig is dat je macOS Monterey kunt laten draaien naast je huidige besturingssysteem. Dit doe je door je harde schijf op te delen in meerdere schrijven. Zo laat je macOS Monterey draaien op een aparte volume, waarmee je voorkomt dat de bèta je bestanden kunnen beschadigen. Zorg wel dat je meer dan 40 GB opslagruimte vrij hebt.

1. Deel de schijf op


kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Open ‘Schijfhulpprogramma’, een hulpprogramma dat standaard op je Mac staat. Kies voor ‘Partitioneer’. Klik op ‘Voeg volume toe’ en geef de volume de naam ‘Monterey’. Klik op ‘Voeg toe>Gereed’.

2. Naar de website

Ga naar het Apple Beta Software Program. Schrijf je via ‘Sign up’ in. Log in met je Apple ID en verifieer je account. Scrol op de pagina die verschijnt naar beneden en kies voor ‘enroll your Mac’.

3. Installatieprogramma

Klik op de blauwe knop met ‘Download the macOS Public Beta Access Utility’. Open in Finder het gedownloade installatieprogramma en doorloop de stappen om macOS Monterey te installeren.

4. macOS Monterey downloaden

Na de installatie wordt je gevraagd of je zeker weet dat je de macOS Monterey bèta wilt downloaden. Klik op ‘Download’ en wacht een paar minuten tot de update is geïnstalleerd.

Meer van dit soort Mac-workshops? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

5. Andere schijf

Als het downloaden klaar is, klik je op ‘Ga door’ om de installatie te configureren. Nu komt er een belangrijke stap: geef aan dat je de bèta op een andere schijf wilt installeren, door op ‘Toon alle schijven’ te klikken.

6. macOS Monterey Installeren

Kies voor de schijf ‘Monterey’, klik op ‘Ga door’ en de macOS Monterey bèta wordt geïnstalleerd. Als de installatie klaar is, klik je op ‘Herstart’ om je Mac opnieuw op te starten. Je Mac start op met de nieuwste opstartschijf; tijd om kennis te maken met de nieuwe functies van macOS Monterey!

Terug naar macOS Big Sur

Wil je verder met je andere besturingssysteem? Bij een Mac met Intel-processor houd je tijdens het opstarten of herstarten de Option-toets ingedrukt. Vervolgens kies je de gewenste schijf (waarschijnlijk Macintosh HD) en druk je op Enter. Heb je een nieuwe Mac met M1-chp? Houd bij het opstarten de aan/uit-knop ingedrukt, tot de opstartopties worden geladen.

Als je wilt dat je Mac altijd opstart met de Big Sur, houd je bij het selecteren van deze schijf de Ctrl-toets ingedrukt. Het kan ook via Systeemvoorkeuren. Kies daar voor ‘Opstartschijf’ en selecteer het systeem waarmee je je Mac wilt opstarten.