macOS Monterey: 6 functies die je niet wilt missen
Apple heeft zonet tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2021 de nieuwe versie van macOS aangekondigd. Jarenlang moesten we op een nieuw versienummer van het Mac-besturingssysteem wachten, maar nu gaat het in rap tempo vooruit. Na macOS 11 Big Sur volgt macOS Monterey. En uiteraard zit deze nieuwe versie weer bomvol met coole functies die je niet wilt missen. Wij zetten ze voor je op een rij.
1. Grote verbeteringen voor FaceTime
Apple’s app voor videobellen, FaceTime, krijgt in macOS 12 een gigantische update. Hiermee wordt FaceTime eindelijk een geduchte concurrent voor Microsoft Teams en Zoom. De lijst met nieuwe functies leest in eerste instantie als een kopie van de concurrenten, maar al snel wordt duidelijk dat Apple juist een stapje verder is gegaan. Dat begint bij het opnemen van geluid. FaceTime kan achtergrondgeluiden wegfilteren, of juist heel duidelijk weergeven. Daarnaast ondersteunt FaceTime Spatial Audio, zodat je videovergaderingen klinken alsof je met elkaar in één ruimte zit. En dankzij de functie SharePlay kun je tegelijk naar muziek luisteren en films kijken, ook al ben je niet in de buurt van elkaar.
2. Nieuw design voor Safari
In de nieuwe macOS krijgt Safari weer eens een complete restyle. Het nieuwe design maakt zo efficiënt mogelijk gebruik van je schermruimte. Tabs staan nu altijd helemaal bovenaan in het venster, en het gekozen tabblad fungeert als adresbalk. De kleur van de website bepaalt daarbij de kleur van het Safari-venster, zodat je helemaal opgaat in de geopende site. Daarnaast kun je tabbladen groeperen in zogeheten Tab Groups, wat ongetwijfeld voor meer overzicht gaat zorgen. Wat ons betreft is Safari met het nieuwe uiterlijk de chicste browser van het moment geworden.
kooptip
De iPhone 16 Plus nu met €100 inruilbonus!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
3. Bestuur je al je Apple-devices met Universal Control
In macOS Monterey tilt Apple het samenwerken tussen je Apple-apparaten naar een hoger plan. Dat geldt met name voor de Mac en iPad, met de functie Universal Control. Stel je bent op je MacBook aan het werk. Als je iPad in de buurt is, kun je de muiscursor van je Mac-scherm gewoon naar je iPad-scherm bewegen. Op die manier kun je bijvoorbeeld bestanden verplaatsen. Ook is het mogelijk om met het Mac-toetsenbord op je iPad te typen. En heb je nog een tweede Mac erbij? Dan bedien je die ook vanuit je MacBook, en vice versa.
4. AirPlay naar Mac
Met AirPlay stream je het beeld van je iPhone of iPad gemakkelijk naar je Apple TV. Voortaan mag je daar je Mac aan toevoegen, met de nieuwe functie AirPlay to Mac. Je Mac werkt hiermee als het ware als een Apple TV, zodat je media vanaf je iOS-apparaten gemakkelijk op het grotere scherm krijgt.
5. Focus en QuickNote
Twee functies van iOS en iPadOS vieren ook hun introductie op de Mac. Met de functie Focus krijg je straks speciale profielen die bepalen welke berichten je wilt ontvangen. Wil je er meer over lezen, bekijk dan ons artikel over iOS 15.
QuickNote komt dan weer rechtstreeks van iPadOS. Je kunt te allen tijde een venstertje oproepen om snelle notities op te schrijven. Denk plaknotities, maar dan veel beter. Je leest hier meer over in ons artikel over iPadOS 15.
6. Opdrachten op de Mac
Op de iPhone en iPad is de app Opdrachten erg populair om terugkerende taken te automatiseren. In macOS Monterey komt de Opdrachten-app naar de Mac, met dezelfde functies die je al kent van iOS en iPadOS. Ook de Galerij met kant-en-klare takenreeksen maakt zijn debuut op de Mac.
En wat is er met Automator, de overgrootvader van Opdrachten op de Mac? Die wordt nog steeds ondersteund en kan zelfs in tandem met Opdrachten op de Mac gebruikt worden. Voor automatiseringsjunkies breken gouden tijden aan.
Release en compatibiliteit
De bètaversie van macOS 12 is nu al beschikbaar voor alle ontwikkelaars om ermee aan de slag te gaan. Zoals gebruikelijk vindt de officiële release van macOS pas in het najaar plaats. Op z’n vroegst in september, maar waarschijnlijker is een release in oktober of misschien zelfs november. Zoals met iedere nieuwe versie zijn er een aantal oudere Macs niet meer compatibel. Op deze Macs werkt het wel:
- iMac eind 2015 of nieuwer
- iMac Pro 2017 of nieuwer
- MacBook begin 2016 of nieuwer
- MacBook Air begin 2015 of nieuwer
- MacBook Pro begin 2015 of nieuwer
- Mac mini eind 2014 of nieuwer
- Mac Pro eind 2013 of nieuwer
Conclusie
macOS Monterey is weer een flinke stap in de juiste richting voor macOS. Apple haalt bewezen functies van iOS naar de Mac (zoals Opdrachten), en breidt bestaande samenwerkingsfuncties van Continuïteit uit (met Unviversal Control). Combineer dat met de nieuwe looks van Safari, en wij kunnen niet wachten om in het najaar naar Monterey te reizen.
Mac Pro 2013 doet ook nog mee
Aangepast! (Het lijstje was eerder gebaseerd op geruchten, inmiddels weten welke Macs definitief ondersteuning krijgen)