Je Apple Watch laadt niet op? Zo los je dat op!
Oei, laadt de batterij van je Apple Watch niet op of gaat je toestel zelfs niet aan? Geen paniek: deze tips helpen je uit de brand.
Lees verder na de advertentie
Wil je op de hoogte worden gebracht van de beste tips voor je Apple-apparaten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Help, mijn Apple Watch laadt niet op!
De batterij van de Apple Watch gaat minstens de hele dag mee – in theorie dan. In de praktijk heeft dat kleine accuutje af en toe last van kuren. Soms laadt hij ontzettend langzaam of slechts gedeeltelijk op. Of nog erger, de batterij van je Apple Watch laadt helemaal niet op. Misschien gaat je smartwatch zelfs niet meer aan – je ziet alleen maar een zwart scherm. Wat dan?
Wanneer je je Apple Watch aan de oplader legt, hoort er op het scherm een groene bliksemschicht te verschijnen. Soms moet je hiervoor eerst de zijknop eens indrukken. Als je batterij nog leger dan leeg is, zie je een rode bliksemschicht met een oplaadkabel ernaast. Na zo’n dertig minuten wordt die bliksemschicht dan alsnog groen.
Ligt jouw Apple Watch aan de lader, maar komt er helemaal geen bliksemschicht in beeld? Of gaat de voortgangsbalk maar niet vooruit? Dan is er dus iets aan de hand. Hieronder volgen wat mogelijke oplossingen
1. Opnieuw vastmaken
Om een Apple Watch op te laden, heb je doorgaans twee dingen nodig: een adapter, en een magnetische oplaadkabel of magnetische snellader-naar-usb-c-kabel. Die twee moet je aan elkaar sluiten. Controleer daarom eerst of de kabel wel goed in de adapter zit: trek het kabeltje er even uit, stop het opnieuw in de adapter en duw het zo ver mogelijk naar binnen.
Controleer ook de oplaad-puck van de kabel. Dit is het schijfje waarop je de Apple Watch moet leggen. Deze heeft een magnetische aansluting: pas als de Apple Watch vastklikt wanneer je hem op de oplaad-puck legt, kan het opladen beginnen. Klikt de Watch niet vast, dan is de puck waarschijnlijk defect.
2. Controleer stopcontact
Zitten de adapter, kabel en oplaad-puck goed vast, maar gebeurt er alsnog niets? Misschien is er iets mis met je stopcontact. Check eerst of je adapter wel goed in het stopcontact zit. Klopt dit, maar verschijnt er alsnog geen bliksemschicht op je scherm? Loop dan naar een ander stopcontact in huis en probeer het daar nog eens. Als het daar wel werkt, lijkt het vorige stopcontact de boosdoener te zijn.
3. Contoleer je spullen
Je spullen zitten goed vast en het stopcontact lijkt te werken, dus waar kan het dan aan liggen? Misschien tóch aan de adapter of oplaadkabel. Haal ze daarom weer uit elkaar en controleer of een van de twee defect is. Dit doe je door de kabel of adapter te vervangen – misschien lukt het opladen daarna wel, en weet je dat het aan een van deze spullen ligt.
Wissel bijvoorbeeld de adapter van je Watch met die van je iPhone, Mac, of een ander apparaat met usb-c-adapter. Probeer het daarna nog eens met hetzelfde kabeltje. Werkt dit ook niet, en heb je nog een extra oplaadkabel of snellader liggen? Probeer die dan ook uit, maar dan met de adapter die je doorgaans gebruikt. En, laadt je Apple Watch nu nog steeds niet op?
Nog een extra tip: mocht je geen extra adapter hebben, dan kun je ook je Apple Watch opladen zonder oplader.
4. Plastic om de puck
Misschien heb je net een nieuw kabeltje gehaald. De kans is klein dat die nu al defect is, maar mogelijk zit er nog wel plasticfolie om de oplaad-puck. Dit verstoort het opladen, en zorgt er mogelijk voor dat de Apple Watch niet kan vastklikken. Controleer daarom of er nog een laagje plastic om de puck zit en haal dit eraf. Probeer het opladen daarna nog eens.
5. Schoonmaken
Heb je juist geen nieuw kabeltje, maar een die je al heel lang gebruikt? In dat geval is de oplaad-puck misschien vuil geworden. Je draagt je Apple Watch immers constant, zowel binnen als buiten en soms zelfs in de regen. Daardoor kunnen vuildeeltjes zich na verloop van tijd opstapelen, en dat zorgt ervoor dat je Apple Watch en de oplaad-puck niet meer goed contact maken met elkaar.
Kortom, maak de puck van je oplader en de achterkant van je Watch even schoon. Wees hier wel voorzichtig mee: Apple raadt aan om een ‘niet-schurende, pluisvrije doek’ te gebruiken. Deze mag je ook licht bevochtigen met schoon water, maar maak de Watch en oplaad-puck daarna wel direct droog.
6. Geforceerd herstarten
Als het opladen niet lukt, maar de Apple Watch nog wel is geactiveerd, kun je deze geforceerd herstarten. Dit doe je door de Digital Crown (de grote ronde knop aan de zijkant) en het platte knopje ernaast tegelijkertijd ingedrukt te houden. Houd dit vol totdat het Apple-logo in beeld verschijnt, dat duurt ongeveer tien seconden. Probeer het opladen daarna nog eens.
7. Naar de Apple Store
Mochten de bovenstaande tips allemaal niet helpen, dan lijkt het probleem bij je Apple Watch zelf te liggen. Mogelijk is de hardware beschadigd, of er zit een bug in de software. Daarom raden we aan om contact op te nemen met Apple Support. Ook kun je een fysieke Apple Store binnenwandelen, of een filiaal van een erkende Apple reseller als Amac. Werknemers zullen je daar verder helpen met je probleem en zoeken naar een oplossing.
Laadt je Apple Watch niet volledig op of is deze snel leeg?
Laadt je Apple Watch wel op, maar niet volledig? Loop dan ook de bovenstaande tips na. Mochten die niet werken, dan ligt het probleem mogelijk aan de functie ‘Geoptimaliseerd opladen’. Pak je Watch erbij, druk op de Digital Crown en tik op het icoontje met het tandwiel (‘Instellingen’). Scrol daarna naar ‘Batterij’, tik dit aan en kies ‘Batterijconditie’. Vervolgens zet je de schakelaar bij ‘Geoptimaliseerd opladen’ op grijs en probeer je het opladen nog eens.
Laadt je Apple Watch wel helemaal op, maar gaat deze erg snel leeg? Je kunt controleren hoe goed je batterij nog is. Ga weer naar ‘Instellingen>Batterij>Batterijconditie’ en scrol naar beneden. Nu zie je het kopje ‘Maximumcapaciteit’: het percentage dat daar staat, geeft aan hoe je batterij nog presteert ten opzichte van toen die net nieuw was. 100% betekent dat hij nog steeds even goed is, maar zie je 80% of lager, dan ben je toe aan een nieuwe batterij.
Hoe lang moet je Apple Watch opladen?
Wanneer je een oplossing hebt gevonden, kun je je Apple Watch met rust laten terwijl deze wordt opgeladen. Hoelang je Apple Watch moet opladen, ligt echter aan de soort oplader die je hebt. Met de kabel die standaard wordt meegeleverd, duurt het volgens Apple ongeveer anderhalf uur tot de batterij 80% vol is. Na zo’n 2,5 uur tikt hij de 100% aan.
Kun je de Apple Watch opladen zonder oplader?
Mocht je geen extra adapter bij de hand hebben: er zijn wat alternatieven. Zo kun je het uiteinde van je kabeltje ook in je Mac of MacBook, televisie of ander elektronisch apparaat stoppen en je smartwatch op de MagSafe-magneet leggen. Op die manier kun je je Apple Watch alsnog opladen, maar dan zonder officiële oplader of adapter. Al duurt het doorgaans wel wat langer. Bovendien heb je alsnog een (werkend) kabeltje nodig, en een apparaat met stroom.
Kun je de Apple Watch opladen met je iPhone?
Heb je een iPhone 15 of nieuwer? Dan kun je je Apple Watch ook opladen met je iPhone. Dit doe je door de oplaadkabel van je slimme horloge in de usb-c-aansluiting van je smartphone te stoppen. Vervolgens leg je je Watch weer op de oplaad-puck: dat was het al, het opladen begint vanzelf.
Wel duurt het opladen op deze manier wat langer. En doordat de iPhone met deze methode stroom levert aan de Apple Watch, gaat de batterij van je telefoon sneller leeg dan normaal. Deze mogelijkheid is dan ook vooral een uitkomst als je geen oplader bij de hand hebt en het echt belangrijk is dat je Apple Watch nog even volhoudt.
Praat mee
0