Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
tips AirPort AirPlay Wifi

Gebruik je AirPort Express voor AirPlay 2

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
Sonos AirPlay 2


Lees verder na de advertentie

Dankzij AirPlay 2 kun je van alle speakers in je huis een multiroom audiosysteem maken. Speakers die de techniek ondersteunen, zijn beschikbaar als uitvoerapparaat in apps als iTunes of op je iPhone en iPad in Muziek of YouTube. Je selecteert per bron uit welke speaker je het geluid wilt horen; zo kun je heel gemakkelijk in verschillende kamers andere muziek opzetten.

Het enige wat nodig is om AirPlay 2 te gebruiken, is ondersteuning van de fabrikant. Als die een update uitbrengt voor jouw speakers, zijn die in één klap klaar voor de nieuwe technologie. Maar er zijn ook bedrijven die zich angstvallig stilhouden. En er is ook een grote kans dat jij nog audio-apparatuur in huis hebt staan die AirPlay 2 nooit zal ondersteunen.

AirPort Express AirPlay 2

De oplossing daarvoor? De AirPort Express! Deze router wordt door Apple niet meer verkocht, maar vele mensen hebben hem nog wel in huis staan. Een tijde terug bracht Apple een update uit waardoor het handige kastje ook als AirPlay 2-hub werkt. Sluit hier je oude audio-apparatuur op aan en ineens is die helemaal bij de tijd. In deze workshop leggen we uit hoe dit werkt.

1. AirPort-configuratieprogramma

AirPort Express AirPlay 2 stap1


kooptip

Open AirPort-configuratieprogramma – vanuit de map ‘Programma’s>Hulpprogramma’s’, of via Spotlight (Cmd+spatie). Het programma zoekt naar de AirPorts binnen je wifi-netwerk.

2. Bijwerken

AirPort Express AirPlay 2 stap2

Het rode bolletje bij de AirPort betekent dat hier een firmware-update voor klaarstaat; deze activeert AirPlay 2. Klik op de AirPort en kies ‘Werk bij’.

3. Download en herstart

AirPort Express AirPlay 2 stap3

Het downloaden en updaten van de firmware gaat vanzelf. Daarna wordt de AirPort herstart – je hebt dan even geen internetverbinding – vervolgens springt het lampje op groen.

4. AirPlay instellen

AirPort Express AirPlay 2 stap4

Klik nu weer op de AirPort en druk op ‘Wijzig’. Ga naar ‘AirPlay’, zet een vinkje voor ‘Schakel AirPlay in’ en geef de luidspreker een naam. Klik dan op ‘Werk bij’ en het apparaat wordt weer herstart.

5. Aansluiten

AirPort Express AirPlay 2 stap5

Sluit de stereo of speaker aan op de AirPort ­Express. Hiervoor gebruik je de aux-ingang van de AirPort, bij het speaker-icoontje. Op je stereo of speaker gebruik je de audio-ingang.

6. iTunes

AirPort Express AirPlay 2 stap6

Open iTunes en zet een lekker muziekje op. Klik dan op het AirPlay-icoon, links van het afspeeldisplay. Hier staat nu de op de AirPort aangesloten speaker tussen de AirPlay-apparaten.

7. Een of meerdere speakers

AirPort Express AirPlay 2 stap7

Zet een vinkje achter de AirPort-speaker en luttele seconden later hoor je de muziek uit de speakers schallen. Zet meerdere vinkjes om multiroom, dus naar meerdere speakers tegelijk, te streamen.

8. Eigen volume

AirPort Express AirPlay 2 stap8

Het voordeel van AirPlay 2 is dat je van elke speaker het volume individueel kunt regelen. Gebruik de schuifjes bij elk, je hoort het effect direct.

9. Miniatuur

AirPort Express AirPlay 2 stap9

Ook de miniatuurweergave van iTunes heeft de handige AirPlay-knop, linksonder in de hoek. Je vindt hier ook de mastervolume-schuif van iTunes.