Hier vind je rechtenvrije muziek voor je video
Direct aan de slag?
Ontdek stap voor stap wat je nodig hebt
Youtube Audiobibliotheek
Het klinkt misschien logisch, maar een van de beste plekken om muziek voor je YouTube-video te vinden is … YouTube! In de Audiobibliotheek, die onderaan de zijbalk in de Creator Studio staat, vind je allerlei muziek die je gratis kunt downloaden voor gebruik in je video.
Veel nummers daarvan hebben een licentie van YouTube, waardoor je niets hoeft te vermelden als je ze gebruikt. Sommige nummers hebben een Creative Commons-licentie – die moet je wel even noemen in je videobeschrijving. Ook fijn: in de Audiobibliotheek zijn ook geluidseffecten te vinden.
Incompetech
De muziekcatalogus op de website Incompetech is het resultaat van het harde werk van componist Kevin MacLeod – en ook alléén zijn werk. Het is bijna niet te geloven, maar de meer dan 2000 rechtenvrije nummers op deze site zijn allemaal door hem geschreven en opgenomen.
Waarschijnlijk heb je zijn werk wel eens voorbij horen komen: zijn muziek zit in de officiële livestream van het ISS, in het populaire ruimtespel Kerbal Space Program, en is overal te vinden op TikTok. Al zijn muziek valt onder Creative Commons: je hoeft het dus alleen te noemen in je videobeschrijving.
StreamBeats
Wanneer je niet alleen aan vooraf opgenomen video’s werkt, maar soms ook live streamt, is StreamBeats ideaal. Wat deze site bijzonder maakt, is dat je er niet alleen een hele rechtenvrije muziekbibliotheek van kunt downloaden, maar dat je muziek ook via de website continu kunt afspelen.
Zo hebben de kijkers van je stream op YouTube of Twitch wat om naar te luisteren, zonder dat jij er veel werk aan hebt doordat je steeds je eigen afspeellijst moet samenstellen. Uiteraard werkt dit zonder dat de copyrightpolitie achter je aankomt. Die is namelijk ook actief op livestreams.
Scott Buckley
Scott Buckley is een soort Kevin MacLeod light, met meer dan 210 nummers die je – mits je alles goed benoemt in je videobeschrijving – gratis mag gebruiken. Deze bibliotheek wordt nog steeds uitgebreid, met zo’n twee nieuwe composities per maand.
Wanneer je zijn Patreon steunt voor $ 10 krijg je ook toegang tot alle ongecomprimeerde wav-bestanden van de nummers. Want laten we eerlijk zijn: een 4K-video verdient toch ook wel een hoge kwaliteit soundtrack. Leuk feitje: Scott Buckley zit ook regelmatig op Twitch om te laten zien hoe hij zijn muziek in elkaar zet.
Uppbeat
Op Uppbeat heb je vooral ontzettend veel variatie: allerlei verschillende artiesten zijn aangesloten bij deze site, waardoor de kans groot is dat je er eentje vindt die muziek maakt die bij de stijl van jouw video’s past. Je krijgt per maand gratis drie nummers naar keuze om te downloaden. Alles daarboven vergt een abonnement van € 5,59 per maand. Daarmee krijg je dan ook toegang tot extra nummers.
Door een zogenaamde Uppbeat Credit toe te voegen aan je video – die zit bij elk gedownload nummer – ontwijk je overigens de copyrightpolitie. Veel gemakkelijker wordt het niet.
Artlist
Artlist is de enige muziekaanbieder in deze lijst die áltijd geld kost. Je bent € 9,99 per maand kwijt voor het meest simpele Music & SFX Social-abonnement, maar daar krijg je ook echt wat voor terug. Het aanbod is groot en gevarieerd, van muziek tot geluidseffecten.
Misschien nog wel het mooiste: je hoeft niet geabonneerd te blijven om de muziek te mogen gebruiken in reeds gepubliceerde video’s. Daardoor kun je dus ook kort geabonneerd zijn, om net dat ene project af te kunnen ronden, terwijl je meteen na het publiceren van je video het abonnement weer stopzet.
Dit moet je weten over rechtenvrije muziek
Creative Commons
Creative Commons is een vrij beschikbare copyrightlicentie waarmee het veel gemakkelijker wordt voor artiesten en videomakers om muziek te delen en te gebruiken. Doordat er geen losse afspraken gemaakt hoeven te worden tussen de artiest en de persoon die de muziek in zijn video gebruikt, volstaat een simpele verwijzing in de videobeschrijving zoals ‘[Nummer] door [Artiest], uitgegeven onder CC-BY 4.0’.
Soorten licenties
Er zijn verschillende soorten licenties. ‘CC-BY’ komt het vaakste voor: hierbij mag je doen wat je wil met de muziek, zolang je maar een verwijzing naar de artiest geeft. Er zijn ook varianten met ‘NC’, die alleen voor niet-commerciële doeleinden gebruikt mogen worden, of met ‘SA’, waarbij jouw video met de gebruikte muziek ook onder Creative Commons moet vallen. Als laatste is er CC0: hierbij is vermelding helemaal niet nodig.
Niet vergeten!
Op de websites hierboven staat altijd aangegeven welke Creative Commons-licentie er precies wordt gebruikt, en hoe de vermelding het best geformuleerd kan worden. Door dit te doen, ziet de site waar je de video uploadt automatisch dat je het recht hebt om de muziek te gebruiken. Zonder vermelding krijg je alsnog een copyrightclaim, dus vergeet dit niet!
Meer dan muziek
Onder Creative Commons valt meer dan alleen muziek. Ook foto’s, video’s, teksten, boeken, 3D-modellen en nog veel meer creatieve werken kunnen met een Creative Commons-licentie worden verspreid. Zelfs volledige websites als Wikipedia vallen onder Creative Commons. Op creativecommons.org lees je meer over wat er gemaakt wordt onder de licentie, en wat je wel en niet mag doen met alle werken.