Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone als waterpas gebruiken doe je met deze iOS-app

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone waterpas app


Lees verder na de advertentie

Je wist het misschien niet, maar je kunt je iPhone als waterpas gebruiken. Daarvoor hoef je geen waterpas-app te downloaden, want daar is een verborgen iOS-functie voor! Scheelt je ook weer een tripje naar de bouwmarkt.

iPhone waterpas app

Waterpas-app iPhone

Met de iPhone waterpas controleer je snel of je bureau recht staat en of een schilderijtje recht hangt. De waterpas zat jaren terug verstopt in de app Kompas, maar is daaruit verdwenen. Hij is nu te vinden in de app Meten, een app die standaard op je iPhone geïnstalleerd is.

De functie maakt gebruik van de ingebouwde versnellingsmeter en gyroscoop om de oriëntatie van de iPhone te bepalen. Zo weet je of iets waterpas is of niet. Een iPhone waterpas-app installeren hoeft dus niet. Hieronder lees je hoe de verborgen functie werkt.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Lees ook: Hoogtemeter Apple Watch

Waterpas app gebruiken op de iPhone

  1. Open de app Meten, die standaard op je iPhone staat.
  2. Tik op de rechter-tab ‘Waterpas’.
  3. Leg of zet je iPhone op een voorwerp; beweeg je iPhone om hem naar de 0 graden te brengen. Het scherm wordt groen en je iPhone trilt eventjes als het recht staat.

Om te weten of iets recht hangt, kun je de iPhone het beste horizontaal of op z’n kant zetten. Wil je weten of een oppervlak vlak is? Zet de iPhone dan plat op het oppervlak, met het scherm naar boven. De iPhone toont dan een visuele weergave van een waterpas met een belletje in het midden. Wanneer de twee cirkels elkaar overlappen, is het oppervlak vlak en wordt de achtergrond groen.

Wil je meer van dit soort iPhone-tips om meer uit je toestel te halen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Vergelijk de metingen

waterpas app iPhone

In de Waterpas-app van de iPhone is het ook mogelijk om metingen met elkaar te vergelijken. Dit is handig als je ervoor moet zorgen dat je dezelfde hoek op meerdere oppervlakken hebt. Zo werkt het:

  1. Plaats je iPhone op het oppervlak waarvan je de hoek wilt meten.
  2. Tik op het scherm om de meting op te slaan: het groene blok wordt zwart en blijft vast om de hoek weer te geven die je hebt opgeslagen.
  3. Plaats je iPhone op het volgende oppervlak. Het rode blok wordt groen wanneer het horizontaal met je opgeslagen hoek matcht. Om het ook verticaal gelijk te hebben, laat je de witte strepen uitlijnen met de grens van het groene en zwarte blok.