Terug naar macOS Big Sur
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

macOS Big Sur

Door Laura Grootaarts13 november 2020 08:005 min. leestijd

Apple onthult een herontwerp voor het Mac-besturingssysteem en neemt afscheid van OS X. macOS Big Sur is een dikke update! Wil je weten wat er nieuw is in macOS 11 Big Sur? Lees snel verder!

Nieuw ontwerp macOS Big Sur

Met Big Sur steekt Apple macOS in een nieuw jasje. Voor het eerst sinds 2001 heeft het bedrijf macOS een complete restyle gegeven. De opvolger van macOS Catalina ziet er fris uit, waardoor je Mac straks ongetwijfeld als nieuw aanvoelt. Wat vooral opvalt, is dat allerlei elementen transparant(er) zijn geworden. Dat geldt onder meer voor het menu, het Dock en de navigatiekolom (zijbalk) van apps.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Om het allemaal toch goed leesbaar te houden, verandert de kleur van het lettertype op basis van de bureaublad-achtergrond. Het uiterlijk van knoppen en schakelaars is gewijzigd en ze doen veel denken aan die van de iPhone en iPad. Dat geldt ook voor de opgefriste app-icoontjes, die meer lijken op hun iOS en iPadOS-tegenhangers.

Bedieningspaneel

Bedieningspaneel Big Sur

Een unicum: voor het eerst heeft de Mac net als de iPhone en iPad een Bedieningspaneel. Je vindt het Bedieningspaneel rechtsboven in het menu en het is te personaliseren. Je kunt dus knoppen toevoegen die je het meest gebruikt, of schakelaars weglaten die je toch nooit aanraakt. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit regelaars voor de helderheid, het volume, bluetooth, wifi, Niet storen en toetsenbordverlichting. Ook AirPlay en de mediaspeler kunnen deel uitmaken van je Bedieningspaneel.

Berichtencentrum

Berichtencentrum macOS Big Sur

Het Berichtencentrum ondergaat een flinke metamorfose. Er is een nieuwe weergave met notificaties en widgets op één plek. Die notificaties zijn interactiever, zodat je (net zoals bij de iPhone) al vanuit een melding een actie uitvoert. Zo accepteer je via een notificatie een Agenda-afspraak, of zet je de slimme lampen weer uit. Bovendien krijgt macOS opnieuw ontworpen widgets, die in allerlei vormen en maten voorkomen. Inderdaad: net zoals bij iOS 14. Cool, al wordt het pas echt leuk als er straks meer Mac-apps komen die widgets aanbieden. Want de keuze is nu niet bepaald reuze.

Safari

macOS Big Sur Safari

Safari is de app die Apple het grondigst heeft verbeterd. De tech-gigant heeft zijn webbrowser de grootste update ooit gegeven. De startpagina kun je voor het eerst een achtergrondafbeelding geven. Je kunt kiezen uit een van de wallpapers van Apple, of je voegt een eigen foto toe. En dat is niet het enige wat je straks personaliseert, want je bepaalt ook of de startpagina de leeslijst, favorieten, iCloud-tabbladen of Siri-suggesties weergeeft.

Een nieuw privacyrapport geeft je verder inzicht over hoe websites overweg gaan met je gebruikersgegevens. Daarnaast heb je straks de keuze uit een stuk meer extensies, want Apple voegt de ondersteuning voor de zogeheten WebExtension API toe. Hiermee zetten ontwikkelaars bestaande extensies – van bijvoorbeeld Firefox en Chrome – met een paar klikken over naar Safari. Die extensies zijn te vinden in een nieuwe categorie van de Mac App Store. En de tabbladen hebben een nieuwe look gekregen, zodat er meer tegelijk zichtbaar zijn. En wijs je met de muis een tabblad aan, dan zie je alvast een kleine voorvertoning. Maakt het allemaal een stuk overzichtelijker.

Berichten

macOS 11 functies

Na Safari is Berichten de app die Apple de meeste aandacht heeft gegeven. Berichten voor de Mac liep erg achter ten opzichte van de iOS-versie, maar groeit nu naar zijn iPhone-tegenhanger toe. Je kunt eindelijk berichten versturen met effecten, zoals ballonnen en confetti. Een memoji maken is ook voor het eerst mogelijk, evenals Memoji-stickers versturen. Verder maken de iOS 14-vernieuwingen – waaronder vermeldingen, groepsfoto’s en het reageren op een specifiek bericht – nu ook hun opwachting bij de macOS-versie.

Andere macOS Big Sur functies

macOS 11 functies

Het leuke van een nieuwe macOS-versie is dat er ook allerlei kleine, maar handige vernieuwingen zijn. We noemen er een paar.

 • Systeemgeluiden in macOS zijn nieuw en – naar het schijnt – nog aangenamer voor het oor.
 • Meldingen worden in het Berichtencentrum gegroepeerd op onderwerp of app, net zoals je bij iOS gewend bent.
 • Apple heeft nieuwe widgets gemaakt voor Agenda, Aandelen, Weer, Herinneringen, Notities en Podcasts.
 • Zijn je wachtwoorden gestolen bij een datalek? Safari waarschuwt je en helpt je bij het genereren van een nieuw wachtwoord.
 • In Kaarten zijn gidsen te vinden om bezienswaardigheden en activiteiten te ontdekken.
 • De Foto’s-app heeft veel meer mogelijkheden voor videobewerking. Je kunt de belichting aanpassen, een filter toevoegen, bijsnijden en meer.
 • In de Herinneringen-app kun je andere mensen toewijzen aan een lijst. Zo weet je zeker dat niemand het vergeet.
 • Spotlight ondersteunt Snelle Weergave. Een bestand kun je daarmee niet alleen vluchtig zien – maar ook zonder te openen bewerken.

Beschikbaarheid macOS Big Sur

Macs uit 2013 of nieuwer hebben macOS Big Sur ondersteuning. De MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini en iMac uit 2012 vallen voor het eerst buiten de boot. Dit zijn de Macs die Big Sur ondersteunen:

 • MacBook (2015 en nieuwer)
 • MacBook Air (2013 en nieuwer)
 • MacBook Pro (2013 en nieuwer)
 • Mac mini (2014 en nieuwer)
 • iMac (2014 en nieuwer)
 • iMac Pro (2017 en nieuwer)
 • Mac Pro (2013 en nieuwer)

macOS Big Sur release datum

macOS Big Sur is verschenen op donderdag 12 november. Iedereen met een geschikte Mac, kan de software gratis downloaden.De update is te vinden via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Klik hier op ‘Werk nu bij’ en doorloop de stappen om de update te downloaden en te installeren. Je kunt de update ook downloaden via de App Store: gebruik dan deze rechtstreeks link en klik op ‘Download’.

Inmiddels is ook de naam van de opvolger van Big Sur bekend. In het najaar van 2021 verschijnt macOS Monterey.

iCreate 146
iCreate 146
Ontdek de geheimen van iOS 16! 🔍
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
watchOS 7
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden