Terug naar macOS 10.16
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

macOS 10.16

Door Laura Grootaarts16 januari 2020 12:054 min. leestijd

De opvolger van macOS Catalina 10.15 wordt macOS 10.16. Wat kunnen we verwachten van het nieuwe besturingssysteem voor de Mac? En wanneer komt het uit? In dit dossier verzamelen we al het nieuws en de interessantste geruchten.

13-inch MacBook Pro

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:
Dus jij bent een Apple-liefhebber? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Met alles wat je moet weten over Mac, iPhone en iPad.

macOS 10.16 in het kort

 • Opvolger van macOS Catalina.
 • Sneakpreview tijdens WWDC in juni.
 • Release begin oktober 2020.
 • Updaten is gratis!

Naam?

De officiële naam van het nieuwe besturingssysteem is macOS 10.16. Ténzij Apple eindelijk overstapt naar macOS 11, maar dat kunnen we na al die jaren eigenlijk niet meer geloven. Het besturingssysteem krijgt naast de versienaam ook nog een naam die iets fijner in het gehoor ligt. De laatste jaren waren dat steeds bekende plekken in Californië, Apple’s thuisbasis. Bijvoorbeeld Mojave (een woestijn), Catalina (een eiland), en El Capitan (een gebergte). Gooi dus maar een dartpijltje op de kaart van Californië, misschien zit je goed.

Wat is er nieuw?

macOS 10.16 brengt nieuwe functies naar je Mac. Op dit moment heeft Apple daar nog niks over losgelaten – alles in de bovenstaande concept-video is fictie. Maar er zijn al wel een hoop geruchten over wat we kunnen verwachten.

Meer stabiliteit

Een nieuw besturingssysteem betekent doorgaans nieuwe functies, maar voor dit jaar zal Apple stabiliteit hoog in het vaandel hebben. Want macOS Catalina in 2019 had nogal wat kinderziektes en veroorzaakte talloze vastlopers. Een andere werkwijze tijdens het ontwikkelen en testen van de nieuwe software moet een herhaling van dit soort problemen voorkomen.

Groeit toe naar iPadOS

Apple laat macOS en iPadOS steeds meer naar elkaar toegroeien. Zo is het voor ontwikkelaars nu veel gemakkelijker geworden om apps voor de iPad om te zetten naar macOS – vroeger moest je dan zo ongeveer vanaf de basis opnieuw beginnen. Apple geeft zelf het goede voorbeeld door apps steeds vaker voor zowel iPadOS & iOS als macOS uit te brengen. Met Catalina maakten onder meer Muziek, Podcasts en schermtijd hun debuut op de Mac. Met macOS 10.16 zal Apple die lijn ongetwijfeld doorzetten: er zijn nog best wat apps die een oversteek naar macOS zouden kunnen maken.

Opdrachten

Opdrachten

Op de iPhone en Mac heb je sinds iOS 12 de app Opdrachten. Met Opdrachten kun je ingewikkelde takenreeksen automatisch laten uitvoeren door je iPhone en straks dus misschien ook je Mac. Eigenlijk is je Mac ook een veel geschikter apparaat om dit soort automatiseringen te gebruiken.

Berichten

Berichten (iMessage) op de Mac is op dit moment een uitgeklede versie van de iOS- en iPadOS-app. Op de iPhone en iPad kun je al een paar jaar uitbundige berichten versturen via iMessage. Verstuur je bericht bijvoorbeeld met schermvullende confetti, lasers of vuurwerk. Straks kun je de effecten ook gebruiken in iMessage op de Mac.

Op welke Mac werkt het?

We verwachten dat een aantal oude Macs niet meer kunnen updaten. Hieronder een overzicht van Macs die uit de voeten kunnen met het huidige Catalina – we verwachten dat alle 2012-modellen hierop blijven steken.

 • MacBook (begin 2015 of nieuwer)
 • MacBook Air (midden 2012 of nieuwer)
 • MacBook Pro (midden 2012 of nieuwer)
 • Mac mini (eind 2012 of nieuwer)
 • iMac (eind 2012 of nieuwer)
 • iMac Pro (2017)
 • Mac Pro (2013 of nieuwer)

macOS 10.16 aankondiging

Apple kondigt de nieuwe besturingssystemen altijd aan tijdens zijn eigen conferentie voor ontwikkelaars, de WWDC. Deze begint dit jaar op 22 juni. Tijdens de WWDC zal ook iOS 14 voor de iPhone worden geïntroduceerd.

macOS 10.16 release

Nadat we tijdens de WWDC een sneakpreview hebben gekregen van macOS, mogen ontwikkelaars en in een later stadium ook andere geïnteresseerden de software testen. In september horen we dan wanneer de officiële release volgt. Meestal is dat in diezelfde maand nog maar vorig jaar verscheen macOS Catalina op 7 oktober. Dat was relatief laat, dus mogelijk wordt het in 2020 weer gewoon september.

Prijs

Het updaten naar de nieuwe versie van de software is gratis. Apple heeft in het verleden wel geld gevraagd voor updates, maar dat is al jaren niet meer gebeurd.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!
Mac voor beginners 2020
Mac voor beginners 2020
De uitgebreide handleiding die Apple je niet geeft!
Volgend dossier
iPadOS
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden