Terug naar macOS 10.15
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

macOS 10.15

Door Laura Grootaarts23 april 2019 10:215 min. leestijd

macOS 10.15 is de eerstvolgende versie van het besturingssysteem voor de Mac. Het is de opvolger van macOS Mojave en verschijnt in het najaar van 2019.

macOS 10.15

Apple biedt heel regelmatig kleine updates aan voor macOS, het besturingssysteem voor de Mac. Eén keer per jaar is er echter een grote update die ervoor zorgt dat er allerlei nieuw functies naar je Mac komen. Dit jaar gaat het om macOS 10.15. Naast deze ‘saaie’ naam met cijfers, krijgt het besturingssysteem ook nog een bijnaam. Hierin wordt verwezen naar een Californische trekpleister – de thuisbasis van Apple. In het verleden waren dat Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra, High Sierra en Mojave. Wat het dit keer wordt, weten we nog niet.

Onthulling

WWDC19

Een nieuw besturingssysteem wordt traditioneel onthuld tijdens Apple’s World Wide Developers Conference, Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Dit jaar gaat de WWDC van start op 3 juni en op die dag krijgen we ook een sneakpreview van macOS 10.15, maar ook van onder meer iOS 13 voor iPhone, iPad en Mac.

Meer weten over iOS 13?
Bekijk dit dossier

macOS 10.15 release

Gedurende de zomer wordt er getest met de nieuwe software. Eerst door ontwikkelaars, daarna door iedereen die er in geïnteresseerd is. In het najaar moeten alle foutjes en problemen er op deze manier uit zijn gefilterd. In het najaar is de software dan officieel beschikbaar voor iedereen om te downloaden. Vermoedelijk is dat medio september. Updaten is gratis.

Welke Macs worden ondersteund?

Dat is op dit moment nog speculeren. Vorig jaar met macOS Mojave, werden heel veel oudere Macs niet meer ondersteund. We verwachten dat Apple het dit jaar wat minder drastisch aanpakt. Ondersteunt je Mac Mojave, dan is de kans groot dat je ook dit jaar gewoon kunt updaten. Deze Macs ondersteunen macOS Mojave en kunnen dit jaar dus waarschijnlijk ook nog geüpdatet worden:

  • MacBook (begin 2015 of nieuwer)
  • MacBook Air (midden 2012 of nieuwer)
  • MacBook Pro (midden 2012 of nieuwer)
  • Mac mini (eind 2012 of nieuwer)
  • iMac (eind 2012 of nieuwer)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (eind 2013, plus modellen uit midden 2010 en midden 2012 met een grafische kaart die Metal ondersteunt)

Nieuwe functies

Het leukste van een nieuw besturingssysteem is dat je de beschikking krijgt over allerlei nieuwe functies. Je MacBook, iMac of andere Mac voelt zodoende weer als nieuw. We weten op dit moment nog niet welke nieuwe functies er gaan komen. Wel zijn er al volop geruchten. Van de volgende nieuwigheden zijn we zo goed als zeker.

iOS-apps naar de Mac

Muziek, podcasts, tv, boeken

Steeds meer iOS-apps hebben een evenknie op de Mac. Met macOS Mojave vorig jaar kwamen bijvoorbeeld Dictafoon, Aandelen en Woning naar de Mac. En dit jaar komen er weer nieuwe apps bij, namelijk Muziek, Podcasts en TV. Boeken bestaat al op de Mac, maar gaat in Mojave veel meer lijken op de iOS-versie. Je muziek, podcasts en films & series vind je op dit moment nog allemaal iTunes, maar dat programma wordt dus behoorlijk uitgekleed. iTunes is straks niet meer het mediacenter van je Mac, maar misschien enkel nog een programma om je iPhone, iPad en iPod te syncen met je desktop. Verder maken typische iOS-functies als Opdrachten en Schermtijd dit jaar hun debuut op de Mac.

Het blijft niet bij Apple-apps alleen. Apple gaat het ook voor ontwikkelaars veel gemakkelijker maken om hun app voor iPhone en iPad geschikt te maken voor de Mac. In de ontwikkelaarstools kunnen ontwikkelaars is het straks een kwestie van een vinkje om de app om te zetten en er bijvoorbeeld sneltoetsen en Touch Bar-ondersteuning aan te geven.

Nieuwe Apple-diensten

Tijdens een keynote dit voorjaar heeft Apple verschillende diensten aangekondigd. De game-service Apple Arcade gaat dit najaar van start en biedt toegang tot ruim honderd games voor een vast bedrag per maand en zonder extra kosten. Daarnaast is er Apple’s Netflix-killer, Apple+: Apple gaat hiervoor eigen films en series maken. Zowel Apple Arcade als Apple+ is beschikbaar op iPhone, iPad, Apple TV en Mac.

Meer weten over Apple Arcade?
Bekijk dit dossier
Meer weten over Apple TV+ en Apple Channels?
Bekijk dit dossier

Meer doen met Finder-vensters

Insiders beweren dat Apple bezig is met het verbeteren van Finder. Het wordt gemakkelijker om preciezer te slepen met vensters, zodat ze precies staan waar jij ze nodig hebt. Bovendien wordt het stoplichtje in de Finder-vensters iets anders. Onder de groene maximaliseer-knop vind je straks mogelijk ook de optie om een venster weer te geven op je iPad. Je iPad dient hiermee dus als tweede scherm voor je Mac – je zou hem zelfs kunnen gebruiken als Wacom-achtige teken-tablet.

Geen ondersteuning voor 32-bit apps meer

32-bit apps macOS melding

Alle moderne Macs bevatten krachtige 64-bit processors en een Mac komt het best tot zijn recht als je daarop ook 64-bit apps gebruikt. Apple heeft daarom besloten om in de toekomst geen ondersteuning meer te bieden voor 32-bit apps. Aanvankelijk werd gedacht dat dit bij macOS Mojave zou gebeuren. Dat was niet het geval, maar nu gaat het waarschijnlijk echt doorgevoerd worden. Lees ook onze iTip: Controleer welke apps binnenkort niet meer werken op je Mac.

Nieuws macOS 10.15 blijven volgen?

Wil je op de hoogte blijven van al het macOS 10.15-nieuws? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

MacBoek 2019
MacBoek 2019
18 geweldige projecten voor je Mac!
Volgend dossier
iOS 13
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden