Terug naar iPadOS 15
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iPadOS 15

Door Koen van Ekeren19 september 2021 09:535 min. leestijd

Met iPadOS 15 krijgt de iPad er dit jaar weer grote nieuwe functies bij. Van nieuwe multitasking-functies tot widgets, en van een Appbibliotheek tot de Snelle notities: ontdek de nieuwigheden van iPadOS 15!

iPadOS 15

iPadOS 15: wat is er nieuw?

Apple introduceerde iPadOS 15 tijdens de WWDC in juni. Opnieuw lijkt de software in alles op iOS. En vrijwel alle functies die nieuw zijn in iOS 15, komen ook naar de iPad. Maar uiteraard heeft Apple de tablet ook onderscheidende functies gegeven – en die bespreken we in dit artikel.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Beter multitasken

Met iPadOS 15 is het werken met meerdere iPad-apps tegelijk veel intuïtiever geworden. Deze vier multitasking-functies zijn nieuw:

1. Multitasking-menu

iPadOS 15 multitasken

Het werken met twee apps naast elkaar kon al, maar daar kwam een ingewikkeld staaltje vingergymnastiek bij kijken. iPadOS 15 maakt Split View een stuk toegankelijker dankzij een nieuw multitaskingmenu. Die haal je tevoorschijn door op de drie grijze stippen te tikken. Je ziet ze als je een app open hebt staan, midden bovenin. Op deze manier open je snel de Split View- of Slide Over-weergave, waarna het thuisscherm zich opent om een tweede app toe te voegen. Tot nu toe had je hiervoor het Dock nodig, wat nogal onhandig werkt. Al helemaal als de gewenste app niet eens in het Dock staat.

2. Appstrip

Multitasken wordt ook beter als je binnen een app met meerdere vensters werkt. Dat kan bijvoorbeeld Safari of Pages zijn, of Mail waar je meerdere e-mails open hebt staan. Via de zogeheten Appstrip heb je snel toegang tot deze vensters. Net als het Multitasking-menu tover je de Appstrip tevoorschijn door op de drie grijze puntjes te tikken.

3. Vegen

Zelfs het veranderen van een app in de Split View-modus werkt nu snel en intuïtief. Veeg de drie grijze puntjes naar beneden en kies vanuit het startscherm een andere app uit. Zo simpel kan het zijn.

4. Toetsenbord

Voor multitasken hoef je het iPad-scherm niet aan te raken. Sluit je een extern toetsenbord aan, dan zijn er allerlei nieuwe sneltoetsen voor multitasking. Zo switch je nog sneller tussen apps, of activeer je met een druk op de knop Split View of Slide Over.

Widgets in iPadOS 15

iPadOS 15 widgets

Op de iPhone werd het met iOS 14 mogelijk om widgets tussen de app-icoontjes te nestelen, maar bij iPadOS kon je ze alleen kwijt in de Vandaag-weergave. En dat terwijl het grotere iPad-scherm zich juist bij uitstek leent voor widgets. Gelukkig heeft Apple de widgets nu ook naar het startscherm van de iPad gebracht. Ze zijn groter dan bij de iPhone, dus ontworpen voor het grote scherm van de iPad. Vooral media-widgets als Muziek, Bestanden en Foto’s komen hierdoor mooi tot uiting. De widgets kunnen overweg met zowel de liggende als staande modus, dus ze kantelen netjes mee. Het gaat om dezelfde widgets als bij iOS, zoals Weer, Agenda, Contacten en Zoek mijn. Ook is er een widget met daarin je veelgebruikte apps.

Wil je meer weten over alle vernieuwingen van iPadOS 15? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Appbibliotheek

iPadOS 15 Appbibliotheek

Ook de iPad heeft nu een Appbibliotheek. De iPhone kreeg hem in de herfst al, na de release van iOS 14. De Appbibliotheek bevindt zich op het meest rechter thuisscherm en is bedoeld om orde te scheppen in de chaos van app-icoontjes. De apps zijn daar ingedeeld in vaste rubrieken, zodat je sneller vindt wat je zoekt. Alles werkt precies zoals je bij de iPhone gewend bent. Wel is er een verschil: de Appbibliotheek nestelt zich ook in het Dock, uiterst rechts. Zo kun je er altijd snel bij.

Kopieer als tekst

Schrijf je liever met de hand, dan dat je teksten typt? Handgeschreven notities laten zich met iPadOS 15 converteren naar getypte tekst. Door je handgeschreven notitie te selecteren en voor ‘Kopieer als tekst’ te kiezen, kun je de getypte tekst ergens plakken. Helaas heeft de functie (vooralsnog) moeite met de Nederlandse taal.

Snelle notities in iPadOS 15

Met de nieuwe Quick Notes-functie is je digitale notitieblaadje nooit ver weg. Althans: als je een Apple Pencil in je handen hebt. Door de punt van de Apple Pencil vanuit de rechterbenedenhoek naar binnen te bewegen, start je een Snelle notitie. Dit werkt systeembreed, dus je kunt zo’n snelle notitie maken vanuit elke app. Het werkt ook via het beginscherm. Alle Quick Notes vind je terug in de Notities-app. Ze kunnen enkel worden gemaakt op de iPad of Mac. Op de iPhone zijn ze alleen te bekijken of te bewerken.

Bedien de iPad met je ogen

Apple wil dat de iPad voor iedereen toegankelijk is – en dus ook mensen met een handicap. In iPadOS 15 heeft Apple een interessante toegankelijkheidsfunctie toegevoegd, want er is ondersteuning voor Eye-tracking. Hierbij kan de iPhone in combinatie met hardware van derden zien waar je op het scherm naar kijkt, zodat je de iPad met je ogen bedient. De aanwijzer verplaatst zich naar waar je naar kijkt. Klikken, scrollen en vegen doe je door langer op een specifiek gebied te focussen.

Bouw een iPad-app met een iPad

Een iPad-app maken met een iPad: het kan nu voor het eerst. Apple kondigde tijdens de WWDC een nieuwe versie van Swift Playgrounds aan. Daarmee kunnen gebruikers voortaan leren hoe ze in iPadOS een iPad-app bouwen. De app kun je vervolgens vanuit Swift Playgrounds direct indienen in de App Store. Het gaat dus niet om een volledige iPad-app van Xcode, waar ontwikkelaars al jaren om vragen. Xcode is een programma voor het ontwikkelen van apps voor iOS, macOS, watchOS en meer. De mogelijkheden zijn bij Swift Playgrounds beperkter. Toch is het een belangrijke stap voor met name de kleinere ontwikkelaars.

iPadOS 15 release

Goed nieuws: als je iPad overweg kan met iPadOS 14, dan kun je ook iPadOS 15 installeren. Dit betekent dat de software beschikbaar is voor de iPad mini 4 en nieuwer, iPad Air 2 en nieuwer, iPad (5e generatie) en nieuwer en alle iPad Pro-modellen.

iPadOS 15 verschijnt op maandag 20 september 2021, tegelijk met iOS 15 voor de iPhone.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Volgend dossier
iOS 14
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden