Terug naar iOS 13
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 13

Door Laura Grootaarts15 april 2019 08:433 min. leestijd

iOS 13 is het aanstaande besturingssysteem voor de iPhone en de iPad. Het is de opvolger van iOS 12 en verschijnt waarschijnlijk najaar 2019.

iOS 13

Het hele jaar door brengt Apple updates uit voor iOS, het besturingssyteem voor iPhone en iPad. Maar één keer per jaar is er een echt grote update die tal van nieuwe functies en verbeteringen naar je iPhone of iPad brengt – je iOS-apparaat voelt daarmee weer als nieuw. 2019 wordt het jaar van iOS 13! Wat kunnen we daarvan verwachten?

Onthulling

Het nieuwe besturingssysteem wordt traditioneel onthuld tijdens Apple’s World Wide Developers Conference, Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Dit jaar vindt die plaats vanaf 3 juni.

Testen

In de zomer van 2019 wordt iOS 13 uitgebreid getest. Hiervoor brengt Apple bèta-versies uit. Eerst voor ontwikkelaars, vervolgens ook voor iedereen die erin geïnteresseerd is. Ook jij kunt dus als je dat wilt in de zomer al aan de slag met iOS 13 – hoewel je dan nog wel wat foutjes en slordigheden in de software kunt aantreffen. Het aantal bètaversies kan oplopen tot meer dan tien.

iOS 13 release

Ook hierop kunnen we de klok waarschijnlijk weer gelijkzetten: in september is er een event waarbij Apple de nieuwe iPhone presenteert. Naast de nieuwe iPhone 2019 kun je ook de bekendmaking van de iOS 13 release datum verwachten. Iets later in september kan iedereen met een geschikte iPhone of iPad iOS 13 downloaden.

iOS 13 ondersteuning

iPhone X met iOS 11

Het grote iPad & iPhone boek 2019
Het grote iPad & iPhone boek 2019
Editie iOS 12

Het is op dit moment speculeren op welke iPhones en iPads iOS 13 straks gaat werken. Wel is de kans groot dat iOS 13 niet draait op sommige apparaten die iOS 12 ondersteunen. Naar verwachting draait iOS 13 nog wel op de volgende iPhones en iPads:

 • iPhone X, iPhone XR en iPhone XS (Max)
 • iPhone 8 (Plus)
 • iPhone 7 (Plus)
 • iPhone 6s (Plus)
 • iPhone 6 (Plus)
 • iPhone SE
 • iPad Pro
 • iPad Air 2
 • iPad 2017 en iPad 2018
 • iPad mini 4

Dit betekent dat de volgende apparaten niet meer verder kunnen update: iPhone 5s, iPad Air, iPad mini 2 en 3, iPod touch (6e generatie)

De nieuwe iPhone 2019 wordt direct al geleverd met daarop iOS 13.

Nieuwe functies

Een nieuw besturingssysteem, dat betekent dat je iPhone weer allerlei nieuwe functies, verbeteringen en misschien zelfs nieuwe apps krijgt. Wat we dit jaar kunnen verwachten is nog niet duidelijk, maar de geruchtenmolen draait al volop.

Apple pencil

iOS 13, intern Yukon genoemd, belooft bijvoorbeeld een grote update te worden voor de iPad. Met Split View bijvoorbeeld, kun je nu bijvoorbeeld twee apps naast elkaar zetten. Straks is het ook mogelijk om twee keer dezelfde app naast elkaar te plaatsen – twee keer Pages, bijvoorbeeld. Andere vernieuwingen voor de iPad zijn achtereenvolgens een verbeterde Bestanden-app, werken met tabs zoals in macOS en een compleet herontwerp van het thuisscherm. Ook zullen er nieuwe functies komen voor de Apple Pencil 2.

Verder wordt er gesproken over nieuwe mogelijkheden van Siri, een sterk verbeterde emoji-zoekmachine en (in het geval van de iPad) meerdere gebruikersaccounts op één iPad. Ook zijn er geruchten over universele apps die draaien op iPhone, iPad en Mac.

Apple Arcade en Apple TV+

Apple Arcade

Onderdeel van iOS 13 is Apple Arcade, Apple’s game-abonnement. Met Apple Arcade heb je een abonnement op meer dan honderd games die je onbeperkt kunt spelen. Er zitten geen advertenties of in-app aankopen in. Apple kondigde Arcade aan tijdens de keynote eind maart. Tijdens datzelfde event werd Apple TV+ gepresenteerd: dit is Apple’s eigen Netflix, met zelf geproduceerde films en series. Onder meer Steven Spielberg en Oprah Winfrey zien hiervoor door Apple gestrikt.

Wil je op de hoogte blijven van al het iOS 13-nieuws? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Volgend dossier
Apple News+
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden