Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Spotify vs Apple One (inclusief Apple Music)

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Spotify vs Apple Music

Muziek beluisteren op je iPhone is heel gemakkelijk dankzij streamingdiensten. De bekendste van dit moment zijn Spotify en Apple Music. In beide muziekbibliotheken staan miljoenen nummers om onbeperkt naar te luisteren. Zeg je Apple Music, dan zeg je Apple One – in Apple One wordt Apple Music gebundeld met enkele andere Apple-diensten. Spotify vs. Apple One (inclusief Apple Music): wat moet je nu kiezen? Wij zetten het allemaal voor je op een rij.

Wat is Apple One?

Apple One is eigenlijk veel meer dan een muziekstreamingdienst. Het hart van Apple One wordt weliswaar gevormd door Apple Music, maar daar krijg je dan nog een paar handige diensten bij ‘cadeau’. Apple One is een alles-in-éénbundel van Apple’s vier populairste diensten, tegen een voordeliger tarief. De bundel bestaat uit:

 • Apple Music (muziek)
 • Apple Arcade (games)
 • Apple TV+ (films en series)
 • iCloud+ (onder meer cloud-opslag)

Je vindt Apple Music in de app Muziek, wat eerst onder iTunes viel.

Spotify vs Apple Music

Wat zijn de verschillen tussen Spotify en Apple Music? En waarin lijken de diensten op elkaar? Spotify vs Apple Music: we zetten de belangrijkste punten op een rij.

Aanbod

Zowel Apple Music als Spotify heeft een enorme muziekbibliotheek waar de gemiddelde muziekliefhebber prima mee uit de voeten kan. Spotify heeft ruim 80 miljoen tracks om uit te kiezen, Apple Music 90 miljoen. Beide diensten voegen dagelijks een enorme hoeveelheid nieuwe nummers toe. Deze muziekbibliotheek vormt bij beide diensten de kern van het aanbod.

Spotify heeft daarnaast nog wat anders te bieden op het gebied van audio. Zo zijn er ook podcasts te vinden, waarvan sommige nergens anders beschikbaar zijn. En wie goed speurt, vindt er zelfs complete audioboeken.

Apple Music heeft dan weer videoclips in de aanbieding. Ook nodigt Apple regelmatig artiesten uit om speciaal voor Apple Music op te treden, in het kader van de Apple Music Sessions. Daarnaast zijn er radiostations met echte dj’s die de liedjes aan elkaar praten.

kooptip

Afspeellijsten

Apple Music heeft een muziekredactie die veel afspeellijsten samenstelt. Een team van muziek-experts is dagelijks bezig met het cureren van muziek. De lijsten worden regelmatig geüpdatet, waardoor bijvoorbeeld ook nieuwe muziek een betere kans krijgt. Spotify maakt ook enorm veel afspeellijsten, maar die zijn veelal automatisch gegenereerd. Er wordt daarbij volop gebruikgemaakt van slimme algoritmen. Iets minder menselijk dus.

Daarnaast bieden beide diensten de optie aan om zelf afspeellijsten te maken en te delen met andere gebruikers. Bij Spotify valt op dat er veel meer gebruikers zijn die hun playlists delen. Daarom is het gemakkelijker om iets te vinden wat aansluit bij je stemming en activiteit.

Geluidskwaliteit

Beide diensten hebben een prima geluidskwaliteit. Als echte audiofiel ben je misschien beter af met Apple Music, want met een abonnement op Apple Music kun je met Dolby Atmos in ruimtelijke audio naar geselecteerde nummers luisteren. Je hoort dan het geluid overal om je heen.

Daarnaast is er ook Apple Music Lossless, waarbij je de muziek ongecomprimeerd hoort in de allerhoogste kwaliteit. Spotify heeft vorig jaar Spotify Hifi aangekondigd en dat behelst ongeveer hetzelfde als Apple Music Lossless, maar na de aankondiging is er niet meer veel over vernomen. Voor de gemiddelde luisteraar is Spotify ook prima.

Design

Qua design zijn de apps in de loop der jaren steeds meer op elkaar gaan lijken. Grote afbeeldingen van de artiesten en hun albums. Veel ’tegels’ waarachter weer werelden van muziek schuilgaan. De navigatie vind je onderaan in het scherm, en de afspeelknoppen spelen voor zich voor iedereen die weleens een radio heeft aangeraakt.

Apple Music past natuurlijk qua stijl en bediening helemaal bij alle andere Apple-apps op je iPhone. De app ziet er strak en minimalistisch uit en is licht van kleur (zonder donkere modus). Apple heeft zijn best gedaan om uitgelichte afbeeldingen mooi op elkaar af te stemmen. Spotify is juist wat donkerder qua interface en oogt wat minder gelikt.

Sommigen ervaren Apple Music als iets minder intuïtief, maar vaak is het ook een kwestie van wennen. Welk design je het best bevalt, is natuurlijk echt persoonlijke voorkeur.

Spotify Wrapped vs Apple Music replay

Spotify Wrapped 2021 scan

Het begint een jaarlijkse traditie te worden: aan het einde van het jaar is er Spotify Wrapped. Dat is je muzikale jaaroverzicht, waarin je favoriete muziek en artiesten voorbij komen. Het is niet een eenvoudig muzieklijstje, maar ook een visueel spektakel met statistiekjes en feitjes. Heel leuk om te delen op social media – en dat gebeurt medio december dan ook volop.

De tegenhanger van Apple heet Apple Music Replay. Dat is een lijstje van je honderd favoriete nummers van het jaar tot nu toe. In tegenstelling tot Spotify Wrapped, kun je hier het hele jaar door naar luisteren. De lijst met je favorieten wordt wekelijks bijgewerkt.

Apple Music prijs jaarabonnement

Er zijn verschillende Apple Music-abonnementen.

 • Individueel: € 9,99 per maand.
 • Individueel jaarabonnement: € 99
 • Gezin (deel met maximaal 5 gezinsleden): € 14,99 per maand.
 • Studenten € 4,99 per maand.

Prijzen Apple One (inclusief Apple Music)

 • Individueel: € 14,95 per maand.
 • Gezin: € 19,95 per maand

Er is geen mogelijkheid om gratis naar Apple Music te luisteren. Nieuwe abonnees kunnen wel gebruikmaken van een gratis proefperiode. Ook zijn er regelmatig acties waarbij je enkele maanden gratis Apple Music ontvangt

Spotify jaarabonnement

Er zijn verschillende Spotify-abonnementen. We hebben het dan over Spotify Premium, waarbij je reclamevrij en desgewenst offline muziek beluistert.

 • Individual € 9,99 per maand.
 • Duo € 12,99 per maand.
 • Family € 14,99 per maand.
 • Student € 4,99 per maand.

Er is ook Spotify Free. Daarmee heb je gratis toegang tot alle muziek, maar heb je te maken met beperkingen qua functionaliteit. Ook wordt de muziek onderbroken door reclames. Kortom: er wordt veel gedaan om je toch te laten kiezen voor een betaald abonnement.

Wat zijn de voordelen van Apple Music?

 • Heb je allerlei Apple-apparatuur in huis, dan sluit Apple Music daar natuurlijk perfect op aan. Het werkt prima op al je apparaten, van je iPhone tot je Mac tot je HomePod.
 • Een ander groot voordeel is dat de kwaliteit van de streaming audio een stukje hoger ligt – maar dat is vooral relevant voor audiofielen.
 • Apple Music verkrijgbaar is als onderdeel van Apple One. Dan voelt alsof je enkele handige Apple-diensten op de koop toe krijgt.
 • Apple Music Replay biedt je altijd een lijst met je favoriete nummers.

Wat zijn de voordelen van Spotify?

 • Spotify is veel toegankelijker. Bijvoorbeeld omdat je de app gemakkelijk op zo’n beetje alle apparatuur kunt installeren.
 • De functies voor delen op social media zijn wat uitbundiger. Zo is er aan het einde van het jaar Spotify Wrapped, waarbij je luistergedrag wordt samengevat in toffe statistiekjes. Ook het delen van afspeellijsten is gemakkelijker.
 • Veel mensen vinden de user-interface iets eenvoudiger, maar dat heeft wellicht ook te maken met waaraan je gewend bent.
 • Je vindt hier ook andere audio, bijvoorbeeld podcasts.
 • Er is ook een gratis variant.

Conclusie Apple One of Spotify?

Wordt het Apple One (en dan met name Apple Music) of Spotify? Daar is eigenlijk geen sluitend antwoord op te geven. Beide diensten hebben zo hun voors en tegens en wat je het meest aanspreekt is strikt persoonlijk. Als je diverse Apple-diensten afneemt, dan kan Apple One een aanrader zijn omdat dan alle diensten gebundeld zijn. Spotify is dan juist weer wat universeler en nodigt meer uit tot het delen van je muzikale voorkeur.

We zouden zeggen: probeer het vooral uit! Voor Apple Music en Apple One is er een gratis proefabonnement beschikbaar, en Spotify heeft sowieso een gratis variant. Zo kun je een tijdje beide diensten uitproberen en merk je automatisch welke je het best bevalt.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!