Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iTip: Spatial audio gebruiken met AirPods Pro

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
AirPods Pro review


Lees verder na de advertentie

Met iOS 14 hebben niet alleen de iPhone en iPad veel nieuws gekregen. Ook de AirPods Pro hebben een toffe nieuwe functie gekregen: spatial audio. Ofwel: surround sound. En dat met twee oordopjes. Zo werkt het.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat is spatial audio?

Spatial audio is letterlijk vertaald ruimtelijke audio. Zo heet de functie dan ook in iOS. Waarschijnlijk zegt de term ‘surround sound’ je meer. Bij stereo komt het geluid van twee kanten, bij ruimtelijke audio is het alsof het geluid overal om je heen beweegt. Het effect is niet zo sterk als met een complete surround-set in je huiskamer, maar voor twee dopjes maakt het toch een behoorlijk verschil.

Op welke apparaten kan ik spatial audio gebruiken?

Spatial audio werkt met de AirPods Pro, in combinatie met een van de volgende apparaten:

 • iPhone 7 of nieuwer
 • iPad Pro 12,9 inch (3e generatie of nieuwer)
 • iPad Pro 11 inch
 • iPad Air (3e generatie of nieuwer)
 • iPad (6e generatie of nieuwer)
 • iPad mini (5e generatie)

Spatial audio (ruimtelijke audio) inschakelen


kooptip

Spatial audio inschakelen

Waarschijnlijk is bij de update naar iOS 14 spatial audio automatisch ingeschakeld op je AirPods Pro. Zo controleer je het:

 • Zorg dat je iPhone is geüpdatet naar iOS 14.
 • Doe je AirPods Pro in.
 • Open de app Instellingen.
 • Ga naar ‘Bluetooth’.
 • Tik op de i achter je AirPods Pro.
 • Controleer of het schuifje achter ‘Ruimtelijke audio’ op groen staat.

Is dit het geval, druk dan op ‘Kijk en hoor hoe het werkt’. Je hoort een deuntje, in ‘ouderwets’ stereogeluid. Tik dan bovenin op ‘Ruimtelijke audio’. Je hoort nu direct het verschil. Wissel nog maar eens op en neer tussen de modi. Onder de indruk? Druk onderin op ‘Schakel in voor ondersteunde video’s’.

Ruimtelijke audio via Bedieningspaneel

Ruimtelijke audio bedieningspaneel

In principe is er geen reden om ruimtelijke audio ooit uit te schakelen, tenzij je het geen prettige functie vindt natuurlijk. In muziek of video’s waar geen ruimtelijke audio beschikbaar is, hoor je gewoon de stereo-weergave. 

Wil je het toch uitschakelen? Dan hoef je niet elke keer naar de Instellingen. Het kan namelijk ook via Bedieningspaneel.

 • Open het Bedieningspaneel. Op een iPhone met Face ID: veeg van rechtsboven op je scherm omlaag. iPhone met thuisknop: veeg van onder aan het scherm omhoog.
 • Houd je vinger op de volume-schuif
 • Onderin staat sinds iOS 14 een nieuwe knop, naast de ruisonderdrukking: ruimtelijke audio. Druk erop om de functie aan of uit te zetten. 

In de praktijk

Nu de proef op de som. We hebben de nieuwe audio-optie getest met de film Greyhound (met Tom Hanks) op Apple TV+. Bij 1:13.00 is een scène met duizend bommen en granaten. Speel die eerst af met stereo-geluid en schakel daarna ruimtelijke audio in. Het is geen verschil van dag en nacht, maar je zult wel opmerken dat het geluid minder links-rechts is, maar veel ruimtelijker en imposanter.

Ondersteunt Netflix spatial audio?

Volgens Apple is spatial audio compatibel met 5.1, 7.1, en Dolby Atmos-geluid. Apple TV+ werkt natuurlijk al, Disney+ ook, Netflix lijkt de app nog even te moeten updaten. Je kunt overigens zelf controleren of de content die je bekijkt spatial audio heeft. Open het Bedieningspaneel weer en kijk naar de knop voor ruimtelijke audio. Staan de geluidsgolven om het hoofd stil, dan is er geen ruimtelijke audio beschikbaar, bewegen de golven, dan wel. 

Muziek in 8D luisteren

Tot slot hebben we nog een heel gaaf toetje, dat niet direct met spatial audio te maken heeft. Muziek in 8D. Beluister onderstaand nummer met koptelefoon of AirPods – het hoeven geen Pro’s te zijn. Je hoort de muziek compleet om je heen bewegen, alsof je midden tussen de wandelende muzikanten staat. Is dit de toekomst van muziek? We hopen het haast.