Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Sonos Move 2 review: het betere van twee werelden

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
Sonos Move 2 design

Een van de populairste speakers van Sonos heeft een update gekregen. De populaire Move – in 2019 de eerste draagbare Sonos speaker – heeft na vier jaar doorontwikkeling een opvolger gekregen. Dat moet wel een verbetering zijn toch? Je leest het in deze Sonos Move 2 review.

Lees verder na de advertentie

De Sonos Move 2 in een notendop

Sonos is van nature een bedrijf dat zich focust op home-audio. Door die focus blonk het uit en veroverden de speakers menig huishouden. Er waren echter altijd twee limitaties: de speakers moesten altijd binnen het bereik van wifi en een stopcontact zijn om muziek te kunnen spelen.

Die twee problemen tackelde Sonos in 2019 met de Move 1. Het was de eerste draagbare speaker met ingebouwde accu, die je gemakkelijk mee door het huis en de tuin kon sjouwen. Was die tuin (of dat huis) zo groot dat het wifi ontoereikend was, dan was er bluetooth als fallback.

kooptip

Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!
Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Opladen (en opruimen)

Ondanks dat de Move een draagbare speaker is, straalt de speaker nog steeds “home audio” uit. Hij heeft een basisstation: een ring, waar je hem op zet om op te laden. Een vernuftig en goed uitgewerkt systeem dat je doet afvragen waarom niet alle andere fabrikanten dit de afgelopen jaren hebben overgenomen. (Goede patenten wellicht?)

Dit systeem heeft namelijk een aantal grote voordelen. Ten eerste hoef je nooit met oplaadkabeltjes te klooien: je zet de Sonos op zijn basis en hij laadt direct weer op. Ten tweede is je Move hierdoor zelden leeg, want hem opruimen staat gelijk hem opladen. Ten derde ruim je de Move om deze reden ook altijd netjes op. Ten vierde kun je dankzij dit principe de Move ook prima aan een kamer toewijzen, waar hij als vaste Sonos fungeert totdat je hem mee op sleeptouw neemt.

Draagbaarheid

Dat de Move eigenlijk ook bedoeld is als kamerspeaker die je zo nu en dan ook rundum hause gebruikt, bewijst zijn ontwerp. Met het handige handvat aan de achterkant, pak je de Move gemakkelijk van zijn basis, om hem elders te gebruiken. Maar zoals we destijds al schreven in onze review van de eerste Sonos Move, is hij met zijn drie kilo niet bedoeld om in de rugzak te stoppen op weg naar het strand. Daarvoor moet je de Sonos Roam hebben: die weegt slechts 400 gram en is een stuk goedkoper (maar klinkt ook behoorlijk minder goed).

Designtweaks

Omdat het uiterlijk van de originele Move nog steeds hartstikke modern oogt, hoefde Sonos weinig energie te steken in het design van de opvolger. Staan de 1 en 2 naast elkaar, dan moet je de moeite doen om de verschillen te zien. Tenzij je de groene 2 hebt, want die kleur is nieuw naast het traditionele zwart en wit.

Helemaal identiek zijn de 1 en 2 echter niet. Het belangrijkste verschil zit bovenop in de bedieningselementen. Sonos was met de Move iets doorgeschoten in minimalistisch design: slechts drie onzichtbare knoppen, die met veeggebaren extra functies hadden. Dit was fraai, maar niet zo praktisch. Daarom heeft de Move 2 weer aparte knoppen gekregen om het volume aan te passen.

De oplaadring is nog de grootste optische verandering. Deze is wat robuster en stabieler geworden. Op de oude ring zette je de Move al moeiteloos goed, om de Move 2 gaat dat nog iets moeitelozer.

Sonos Move bluetooth

De andere aanpassing zit aan de achterkant, waar de functionele toetsen (die je alleen voor het instellen gebruikt) een iets andere samenstelling hebben. Dat is niet alleen vanwege uiterlijke redenen, maar ook omdat op de Sonos Move 2 bluetooth een extra functie heeft gekregen.

Stuur je de muziek via bluetooth naar de Move, dan kun je deze ook over al je andere Sonos-speakers in huis afspelen. Bij de Move 1 was dat niet mogelijk, die was in bluetoothmodus afgesplitst van de rest van je Sonos-systeem.

Geluid Sonos Move 2

Als bedrijf dat alleen maar speakers produceert, is het niet gek dat de meeste innovatie in het geluid is gaan zitten. In het nagenoeg identieke omhulsel, zit namelijk een volledig nieuwe akoestische architectuur. Dit levert een aanzienlijk voller, zwaarder en beter gebalanceerd geluid op.

Maar eerlijkheid gebied ook te zeggen dat de originele Move ook nog steeds prima klinkt. De opvolger is gewoon weer een tandje beter, wat het meest opvalt als je de twee naast elkaar en om beurten gebruikt. Maar hoe vaak doe je dat?

Het enige wat we niet konden testen, was hoe de Move 2 in stereopaar klinkt. Dat wilden we graag testen met een Move 1, maar helaas heeft Sonos het onmogelijk gemaakt om de twee broers in stereo te koppelen. Daarvoor moet je twee precies dezelfde speakers hebben. Toegegeven: Apple doet hetzelfde met de HomePods. Maar toch is het jammer.

Batterij Sonos Move 2

De aller-allergrootste vernieuwing, en wat ons betreft hét koopargument van de Move 2, is zijn accuduur. Ook hier scoorde de Move 1 niet slecht: met elf uur accuduur kwam je een groot deel van de dag wel door. Maar op een zomerse dag waarop je van de ochtend tot de nacht buiten vertoeft, is de laatste uurtjes de muziek wel uitgespeeld. Die zorg heb je met de Move 2 niet meer: de accuduur is verlengd tot 24 uur.

Sonos Move 2 review: moet je hem kopen?

Ben je op zoek naar een Sonos-speaker en wil je goede kwaliteit én de flexibiliteit om hem af en toe mee naar buiten te nemen? Dan is de Move 2 een absolute aanrader. Hij ziet er goed uit, klinkt nog beter, en de accuduur is fenomenaal.

Is het budget een struikelblok, dan is het goed om te weten dat de Move 1 ook nog zeker koopwaardig is. Officieel is het prijsverschil slechts vijftig euro: dan is wat ons betreft de keuze voor de Move 2 een no-brainer. Maar in de aanbieding zul je de 1 ongetwijfeld voor een aantrekkelijker prijsje op de kop kunnen tikken. Bij de Mediamarkt kost hij momenteel 329 euro. En ook dan zul je heel lang plezier beleven aan je aankoop.

Sonos Move 2 kopen

Sonos Move 2

Conclusie

De Sonos Move 2 is een overtuigende upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Het design is praktischer, de geluidskwaliteit is verbeterd en de accuduur van 24 uur is indrukwekkend.

€ 499

Pluspunten

  • 24 uur accuduur
  • Ideaal oplaadsysteem
  • Nog beter geluid

Minpunten

  • Te zwaar om mee op pad te nemen
  • Niet in stereo met Move 1