Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Review iPhone 12: van mini tot Max

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
iPhone 12


Lees verder na de advertentie

Je zou de review van Apple’s nieuwste iPhones behoorlijk kort kunnen houden. In totaal heeft Apple vier telefoons uitgebracht. De iPhone 12 is de standaard die voor de meeste mensen geschikt is. Voor mensen die van een wat handzamere telefoon houden, is er de iPhone 12 mini, met een kleiner scherm en accu maar voor de rest exact dezelfde specificaties als de 12. Hecht je daarentegen waarde aan wat luxe, dan is daar de iPhone 12 Pro. Die is qua scherm weer exact even groot als de gewone 12, maar heeft een luxere uitstraling, een derde cameralens en wat andere technische snufjes. En als je al dat moois met een nog wat groter scherm én een nog betere camera wilt, dan haal je de iPhone 12 Pro Max. Best gemakkelijk toch? Vooral vergeleken met twee jaar geleden waar niemand goed wist of die nou voor een iPhone XS (Max) of XR moest kiezen.

Apple had het afgelopen jaar met de iPhone 11 (Pro Max) al prima voor elkaar om mensen duidelijk te maken welke iPhone voor wie bedoeld is. Dit jaar is dat alleen nog maar beter geworden. Als het zo gemakkelijk is om te kiezen, waarom moet je deze review van alle vier de nieuwe iPhones dan lezen? Omdat Apple er ook weer in geslaagd is om vier fantastische apparaten te maken die vol met geheime en geinige functies zitten. En we nemen je natuurlijk heel graag mee in alle technische specificaties en ingenieuze ontwerpen. Omdat de verschillen van de apparaten met name tussen de niet-Pro- en wel-Pro-modellen zitten, vergelijken we vooral deze twee varianten. Wijken de iPhone 12 mini en 12 Pro Max enorm af, dan wijzen we je er nadrukkelijk op. Hoe dan ook, in onze review ontdek je waarom alle varianten van de iPhone 12 weer de beste telefoons van het jaar zijn.

iPhone 12

Het nieuwe design

Het eerste wat bij de nieuwe telefoons in het oog springt, is het nieuwe design. Weg met de afgeronde hoeken, in plaats daarvan platte zijkanten zoals we die al van de iPad Pro en nieuwste iPad Air kennen. Wij hebben overigens de witte 12 mini, de blauwe 12, de witte 12 Pro en de oceaanblauwe 12 Pro Max. Apple kennende zijn alle kleurversies van de iPhones ‘mooi’ en is het vooral een kwestie van smaak. Wij persoonlijk vinden de witte Pro met zijn glanzende zijkanten van roestvrij staal bijvoorbeeld net te vingerafdrukgevoelig en bovendien bijna kitsch. De oceaanblauwe Pro Max is daarentegen volgens ons het mooiste model van allen. Of je nou voor een witte, zwarte, rode, blauwe of groene iPhone 12 (mini), of witte, grafiet, gouden of oceaanblauwe 12 Pro (Max) kiest: ze zullen allemaal liefhebbers hebben. En een leuk weetje: het staal van de gouden Pro is op een speciale manier behandeld waardoor het net wat minder vingerafdruk- en krasgevoelig lijkt te zijn. Dit konden we helaas niet zelf testen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

En wat valt dan op als je de iPhones in handen houdt? Ze doen enorm denken aan de iPhone 4 en iPhone 5. De iPhone 12 heeft met zijn aluminium frame iets meer weg van de 5, de Pro doet met zijn frame van roestvrij staal meer denken aan de 4. Opvallend is ook dat de ‘gewone’ 12 door het nieuwe design net wat handzamer is geworden. Het gaat in feite slechts om een paar millimeter, maar die voel je toch echt elke keer dat je hem oppakt. De iPhone 12 Pro is ook dunner dan zijn voorganger, maar heeft nu wel een groter scherm van 6,1-inch. Het gewichtsverschil tussen de 12 en 12 Pro merk je overigens ook meteen op. Ondanks dat de twee modellen nagenoeg even groot zijn, is de 12 Pro een stuk zwaarder. Enerzijds door de gebruikte materialen, anderzijds waarschijnlijk door de derde cameralens (waarover later meer).

Ten slotte moeten we het nog over het formaat van de 12 mini en 12 Pro Max hebben. De iPhone 12 mini is kleiner dan de iPhone SE (2020) uit het voorjaar, en iets groter dan de iPhone SE (2016). Dankzij het nieuwe design voelt het echt alsof je weer een iPhone 5 gebruikt. Wij bereiken met onze duim net het hele scherm, ook al moeten we voor het eerste app-icoontje linksboven een beetje moeite doen. Het geweldigste is het randloze display van 5,4 inch. Het klinkt misschien gek, maar hierdoor voelt de iPhone 12 mini zelfs nog kleiner aan dan hij werkelijk is. De iPhone 12 Pro Max is daarentegen het andere uiterste. Leg je de iPhone 12 Pro Max naast een iPhone 12 mini, dan lijkt die eerste bijna een soort tablet. De Pro Max is de grootste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt, en bedienen met één hand kun je vergeten. Maar dat hoeft ook niet per se, want met het reusachtige 6,7-inch scherm krijg je in ruil ook heel veel andere voordelen terug. Een grotere accu, een betere camera … en natuurlijk veel meer ruimte op het scherm.

iPhone 12

OLED voor iedereen

Het nieuwe design is een prima reden om over te stappen op de iPhone 12. Maar het standaardmodel heeft meer te bieden. Zo gebruikt Apple nu voor het eerst op het goedkopere model een oled-scherm. Dat scherm heeft twee grote voordelen. Ten eerste is het energiezuiniger, ten tweede heeft het een veel beter contrast dan lcd-display’s. Pixels die zwart moeten tonen, worden gewoon uitgeschakeld – en dat leidt uiteraard tot de beste zwartwaardes. Gebruiken we de 12 en 12 Pro naast elkaar, dan zien we nul verschil tussen de twee 6,1-inch schermen. Ze zijn gewoon hetzelfde. Ook de mini en Max hebben een oled-scherm, alleen dan met een 5,4- en 6,7-inch scherm. Kwalitatief is er geen verschil tussen de schermen.

Bij de presentatie van de iPhones had Apple het nog uitgebreid over het sterkere ‘glas’ dat het display beschermt. Apple gebruikt keramische onderdelen in het glas en noemt dat ‘Ceramic Shield’. Het bedrijf belooft dat het glas vier keer beter beschermd is tegen barsten wanneer je je iPhone laat vallen. Dit konden we natuurlijk moeilijk uittesten, maar Apple kennende zal er wel iets achter die belofte zitten. Wat Ceramic Shield voor krassen op het scherm betekent, moet de tijd uitwijzen. Op het internet komen we echter alweer verhalen tegen van mensen die zeggen dat het scherm van de nieuwe iPhone net zo snel krassen oploopt als de voorgangers.

A14 Bionic – wat is die snel

Net als de iPad Air 4 (de review daarvan volgt direct achter deze review), hebben alle iPhone 12-modellen de nieuwe A14 Bionic-chip gekregen. Deze processor, of beter gezegd ‘system-on-a-chip’ is vanuit meerdere perspectieven erg indrukwekkend. Ten eerste gaat het hierbij om de eerste chip die met het 5-nanometer-fabricageproces is gemaakt. In de praktijk betekent dat dat Apple nog meer transistors op de chip perst om de cpu en gpu nog sneller te maken. In totaal zijn dat er 11,8 miljard. Zo’n getal is waarschijnlijk alleen belangrijk voor techneuten, maar we kunnen na kort onderzoek al concluderen dat dit een enorme hoeveelheid is. Naast cpu en gpu heeft vooral de Neural Engine er profijt van. Deze is verantwoordelijk voor functies als Face ID en spraakherkenning, daarnaast verzorgt die ook het gedeelte ‘machine learning’ en kunstmatige intelligentie van iOS. Alle vier de modellen voelden in onze test supersnel en soepel aan, wat we er ook mee deden. Browsen? Retesnel. Gamen op Apple Arcade? De graphics van een PlayStation 4 zijn even goed. We zouden door kunnen gaan met de superlatieven, maar je begrijpt vast al dat de iPhone 12 weer de snelste smartphone aller tijden is, misschien ook wel de snelste compu-ter van zo’n klein formaat. Geen verrassing dus dat Apple inmiddels ook is overgestapt op zijn eigen processors voor de Mac.

Daar moet echter bij gezegd worden dat de prestatieverschillen met de iPhone 11 niet revolutionair zijn. Stap je daarentegen van een wat oudere iPhone over, dan zul je de verbeteringen zeker opmerken. Nog een kleine kanttekening: in de iPad Air 4 is de A14 Bionic-chip door de grotere en beter gekoelde behuizing net wat sneller. En voor de liefhebbers van technische specificaties kunnen we vermelden dat de iPhone 12 (mini) 4 GB werkgeheugen heeft, en de 12 Pro (Max) 6 GB. Over het algemeen merk je in iOS en vooral op een iPhone weinig van het werkgeheugen. Zodra het werkgeheugen vol begint te raken, sluit iOS vanzelf apps af. Op een Pro gebeurt dat dus iets minder snel.

Geen verbetering op accuvlak

Een van de belangrijkste en meest gehoorde vragen van veel mensen over een nieuwe iPhone is altijd of de accu beter is geworden. En het antwoord daarop is vrijwel altijd: ‘Nee, de accu is net zo goed als afgelopen jaar.’ Dat is ook dit jaar niet anders. Apple heeft blijkbaar besloten dat een accutijd van ongeveer een dag ruim voldoende is voor iedereen. Grote veranderingen vinden alleen plaats als er een compleet nieuwe vormfactor bij komt, zoals bij de Plus-modellen een aantal jaren terug. Van onze accutest mag je dan ook geen grote verrassingen verwachten. Alle iPhones hielden het ongeveer een dag vol, waarbij de 12 mini het snelst een rood batterij-icoontje kreeg. Daarna volgden met een beetje afstand de 12 en 12 Pro, alleen met de 12 Pro Max durfden we na een dag zonder opladen nog flink op stap te gaan.

iPhone 12

Uiteindelijk draait het natuurlijk ook om hoeveel je je iPhone gebruikt. Wij zijn druk in de weer geweest met de verschillende iPhones, bij gemiddeld gebruik zul je ook de tweede dag waarschijnlijk nog een heel eind door kunnen komen. Al blijft de batterij van de 12 mini wel het minste uithoudingsvermogen houden.

Wel een betere camera

Voor veel gebruikers zijn de camera-innovaties van de nieuwe iPhone-modellen altijd het meest interessant. Bij daglicht zijn de verbeteringen van de camera van de iPhone 12-modellen bijna niet te zien ten opzichte van de iPhone 11 Pro. Bij weinig licht zijn de verschillen echter duidelijker, bijvoorbeeld wanneer je nu de nachtmodus met de ultragroot-hoeklens gebruikt. Maar laten we de lenzen één voor één bespreken.

De standaard groothoekcamera van de iPhone 12 is verbeterd. In vergelijking met de 11 heeft de standaardlens nu zeven elementen in plaats van zes. Hoe meer elementen, des te natuurgetrouwer wordt de werkelijkheid op de sensor van de camera afgebeeld – heel kort door de bocht. Het diafragma is ook verbeterd van f/1.8 naar f/1.6. Dit maakt de camera lichtgevoeliger waardoor je betere opnames bij slecht licht kunt maken.

iPhone 12 Pro

Hardwarematig blijft de ultra-groothoeklens daarentegen onveranderd, maar de nieuwe beeldprocessor van de iPhone maakt nu wel de nachtmodus met deze lens mogelijk en biedt de mogelijkheid om met behulp van Deep Fusion een scherper beeld van verschillende individuele foto’s samen te stellen. Een andere nieuwe functie van de ultragroothoeklens is de automatische lenscorrectie, die is ontworpen om vervormingen aan de randen te corrigeren – bijvoorbeeld bij opnames van architectuur met veel rechte lijnen. Beide lenzen hebben nog steeds een resolutie van twaalf megapixels.

De iPhone 12 Pro heeft ook nog een derde lens in de vorm van een tele-objectief met 2x optische zoom. De 12 Pro Max biedt zelfs nog meer, hiermee zoom je in tot 2,5x én hij heeft een grotere sensor. In tegenstelling tot de iPhone 12 biedt de Pro ook een LiDAR-sensor, reeds bekend van de iPad Pro, die de afstand tot objecten kan meten met behulp van een laser. De camera van het Pro-modellen profiteert van LiDAR, onder meer door een verbeterde focus bij weinig licht. Het continu verspringen van de focus, waarbij de lens niet snel genoeg of helemaal niet kan scherpstellen, is zo nooit aan de orde. Video’s kun je op de Pro’s nu opnemen in Dolby Vision met een hoger contrastbereik en 10-bits HDR. Terwijl de iPhone 12 Pro zestig beelden per seconde bereikt met 4K (zonder Dolby Vision), haalt de iPhone 12 nog steeds maar dertig beelden per seconde met 4K. Een andere nieuwe functie is dat timelapse-films nu in de nachtmodus kunnen worden opgenomen.

MagSafe is terug

Bij sommige van de kleine dingen vraag je je af waarom niemand er eerder aan gedacht heeft. Zo’n kleinigheid is de integratie van magneten in de iPhone-behuizing. Draadloos opladen is niet nieuw voor Apple, maar vorige oplossingen hadden altijd het probleem dat de gebruiker zijn iPhone precies op de oplaadmat moest plaatsen zodat hij ’s ochtends niet naar een donker scherm hoefde te kijken.

Dankzij MagSafe in iPhone 12-modellen zorgen magneten er nu voor dat de iPhone en accessoires zoals opladers en hoesjes perfect op elkaar aansluiten. Zelfs het scherm gaat hier in mee, bijvoorbeeld om de kleur van het gebruikte hoesje te matchen.

Volgens Apple laadt de iPhone 12 nu dankzij de magneten draadloos op met 15 watt. Dat is een stap vooruit, maar als je snel moet opladen, blijft bedraad opladen de betere keus. Tijdens onze test hebben we echter enorm gewaardeerd dat de magneet sterk genoeg is om de iPhone te gebruiken én hem tegelijkertijd draadloos op te laden. Net als vroeger met een kabel.

iPhone 12

Het belang van 5G

Apple heeft tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones vaak genoeg het belang van 5G benadrukt. Zowel de iPhone 12 als de iPhone 12 Pro zijn compatibel met de nieuwe draadloze standaard voor mobiel internet. In Nederland en België zou je hiermee met een snelheid tot één GBit per seconde kunnen surfen.

Hoe graag we deze grote innovatie ook hadden willen testen – voor ons was het gewoon niet mogelijk. Ten eerste hadden we geen abonnement met 5G tot onze beschikking. Ten tweede hadden we ook geen geschikte zendmast in de buurt. De zogeheten ‘Smart Data Mode’ klinkt echter erg interessant als het gaat om 5G op de iPhone 12 (Pro). De iPhone beslist hiermee zelf wanneer 5G geactiveerd en gedeactiveerd moet worden. Voor korte momenten lijkt 5G enorm handig te zijn, bijvoorbeeld om razendsnel een film te downloaden. Maar gedurende de dag heb je zelden de snelheid van 5G nodig en dan gebruikt je iPhone gewoon 4G omdat het energiezuiniger is. Dus, met een iPhone 12 en het geschikte abonnement krijg je een enorme downloadsnelheid als je die nodig hebt, zonder het nadelige effect op de accu dat eerder verschenen 5G-telefoons hebben.

iPhone 12

Al met al

Met de iPhone 12 en 12 Pro verandert er veel op de smartphone-afdeling van Apple. Het begint bij het ontwerp, gaat verder met de terugkeer van MagSafe en eindigt met de introductie van 5G. Ook al is het laatste aspect op dit moment niet belangrijk in de lage landen, je mag het niet negeren. De 5G-uitrol zal immers doorgaan en heel weinig gebruikers kopen elk jaar een nieuwe iPhone – in plaats daarvan wachten ze meestal drie tot vier jaar voordat ze een nieuw apparaat kopen. Met de modellen van dit jaar ben je, wat de komende mobiele telefoonstandaard betreft, goed voorbereid op de toekomst.

Maar ook naast deze drie features hebben de twee smartphones veel te bieden. Met de nieuwe A14 Bionic bieden ze uitstekende prestaties, de verbeterde camera kon ons ook overtuigen en het nieuwe display is de moeite waard.

iPhone 12

 

De Phone 12 (mini) is dit jaar onze grote favoriet. Je levert qua functies nauwelijks in ten opzichte van de Pro en met de 12 mini is er ook een model in een handzaam formaat. Wil je een nog betere camera en een nog luxere uitstraling, dan kies je voor de iPhone 12 Pro. Voor de meeste mensen is het de meerprijs niet waard, maar soms wil je jezelf ook gewoon verwennen, toch?

De iPhone line-up is weer aangevuld met vier uitstekende toestellen. Wil je nu weten welke iPhone jij moet hebben? Dat lees je in ons koopadvies.

Pluspunten

  • Elke iPhone 12 heeft een oled-scherm
  • MagSafe
  • Uitstekende camera
  • LiDAR-scanner voor de Pro's

Minpunten

  • De standaard iPhone 12 is duurder geworden
  • de Pro's bieden een ietwat te kleine upgrade ten opzichte van de 12