Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Review: Fitbit Charge

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Voor de fabrikanten van fitnessarmbandjes breken moeilijke tijden aan. De Apple Watch is inmiddels beschikbaar in de eerste landen en veel analytici voorspellen dat de verkoop van fitnessbandjes en stappeltellers daaronder gaat lijden. Want de Watch doet alles wat de bandjes ook kunnen, maar biedt daarnaast nog veel meer mogelijkheden wat notificaties
en personalisatie betreft.

Fitbit Charge

Voor de fabrikanten is het dus zaak om zo snel mogelijk nieuwe ideeën te implementeren om relevant te blijven. Fitbit is een van de succesvolste bedrijven als het gaat om dergelijke fitnessbandjes. De stappenteller Fitbit Flex bleek vanaf zijn lancering in 2013 een hit, onder meer in de Apple Store. Om de strijd met de Apple Watch aan te gaan, komt Fitbit met een nieuw bandje, de Charge. We liepen er een paar weken mee rond.

Fitbit Charge

Ontwerp en functies

Op het eerste gezicht lijkt de Fitbit Charge niet heel anders dan zijn voorgangers. Hij is gemaakt van hetzelfde rubberen materiaal, heeft een klein plastic display aan de voorkant en een stalen sluitingsmechanisme. Als je hem draagt, houdt de Charge dankzij bewegingssensoren het aantal stappen bij dat je loopt en analyseert hij jouw slaapgedrag. Dat werkt in tegenstelling tot andere fitnessbandjes zonder dat je zelf iets moet doen; de Charge merkt automatisch als je gaat slapen. De batterij houdt het een week vol, dat is zeker in vergelijking met de Apple Watch een hele verademing. Helaas is de Charge alleen spatwaterdicht, je mag er niet mee gaan zwemmen.


kooptip

Fitbit Charge

De actuele tijd

Net als bij de voorganger Fitbit Flex activeer je het display via een knop aan de zijkant of door even op het scherm te tikken. Hiermee stoppen echter de gelijkenissen, want terwijl de Flex alleen aan de hand van ledjes liet zien hoe dicht je al bij je (instelbare) bewegingsdoel voor de dag was, heeft de Charge een monochroom schermpje. En dat schermpje biedt veel meerwaarde ten opzichte van andere stappentellers. Druk je op de knop, dan verschijnt namelijk de actuele tijd …

Het mag misschien cynisch klinken, maar dit is een ontzettend nuttige toevoeging voor iets dat je dagelijks om je pols draagt. Door vaker te klikken, zie je hoeveel passen je hebt gezet, hoeveel verdiepingen je omhoog bent gegaan. Heb je een wekker ingesteld – de Charge kan je stil wekken door te trillen – dan wordt die ook getoond. Met deze functies lijkt de Fitbit Charge veel meer op een slim horloge dan op een ‘dom’ fitnessbandje.

Gekoppeld aan je telefoon

Zoals de meeste fitnessbandjes koppel je ook de Fitbit Charge via bluetooth 4.0 aan je telefoon, ofwel aan de app van Fitbit. In eerste instantie doe je dat om je bewegingsdata te synchroniseren naar een profiel op internet. Daarnaast kun je in de app allerlei zaken instellen, zoals je bewegingsdoel per dag, het uiterlijk van het horloge en de bovengenoemde stille wekkers.
De Charge gaat echter nog verder met de integratie met je telefoon. Word je namelijk gebeld, dan laat de Charge zien wie er aan de lijn is. Jammer genoeg werkt dat niet voor inkomende berichten.

Fitbit Charge

Budget smartwatch

De Fitbit Charge komt qua functionaliteit nog niet in de buurt van de Apple Watch, maar is wel een van de slimste fitnessbandjes die we tot nu toe hebben gezien. Daarom vinden wij dat hij best bestaansrecht heeft als een soort budget smartwatch met uitgebreide gezondheidsfuncties. Hij meet elke stap die je zet, geeft notificaties als je gebeld wordt en kost slechts een derde van de goedkoopste Apple Watch.

Smartwatches dienen drie hoofddoelen: tijdweergave, de gezondheidsfuncties en de notificaties. Voor eerstgenoemde voldoet een horloge ook en voor laatstgenoemde is de Apple Watch ongeëvenaard. Maar gaat het jou vooral om de gezondheidsfunc- ties, dan is de Fitbit een uitstekend alternatief voor de Apple Watch.

Prijs: € 129,95

Pluspunten

  • Combinatie van fitnessbandje en smartwatch
  • Lange batterijduur

Minpunten

  • Alleen notificaties als je gebeld wordt
  • Niet waterdicht