Pioneer SPH-DA 120 – Eindelijk CarPlay
Voor automerken blijkt het allemaal niet zo gemakkelijk om Apple CarPlay te integreren in de multimediasystemen aan boord. Meer dan een jaar geleden kregen we een prachtig rijtje met automerken die met CarPlay zouden gaan werken. Vervolgens bleef het stil. Voor aftermarket-specialist Pioneer is het verwerken van de Apple-software in een systeem minder moeilijk. Aangezien we toch echt wel willen weten of en hoe CarPlay werkt, kiezen we gewoon voor deze later-inbouw-variant: de Pioneer SPH-DA 120.
Pioneer SPH-DA 120: stream muziek naar je autoradio
In de basis is de Pioneer SPH-DA 120 een opzichzelfstaand multimediasysteem met radio en de mogelijkheid om via bluetooth de muziek van je iPhone naar het geluidssysteem van de auto te streamen. Dat gaat met een interface van Pioneer, die helemaal niet zo slecht is. Je kunt via het Pioneer-scherm door je muziekbestanden bladeren en kiezen wat je afgespeeld wilt hebben.
Op deze manier werkt het al veel gemakkelijker dan bij het merendeel van de bestaande geïntegreerde systemen waarbij je een iPhone kunt koppelen. In de meeste van die systemen ben je eindeloos aan het zoeken, klikken en scrollen om te vinden wat je zoekt.
SPH-DA 120 werkt met CarPlay
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met voordeel oplopend tot €575!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Het Pioneer-systeem biedt naast de eigen interface ook CarPlay. Het idee achter CarPlay is simpel: de interface van iOS in de auto gebruiken. Alle bedieningselementen op het touchscreen zijn daarbij gelijk aan die op je iPhone en iPad. In de Pioneer-modus vind je de mogelijkheid om CarPlay in te schakelen. Daarvoor moet je iPhone wel via usb gekoppeld zijn. De eerste keer dat je hem koppelt, doorloop je een korte procedure waarbij je iPhone aangemeld wordt. Alle volgende keren hoef je alleen je iPhone in te pluggen. Het systeem herkent je telefoon dan direct. Je kunt eindeloos veel iPhones koppelen en eenmaal ooit gekoppeld, wordt deze nooit vergeten.
CarPlay met een beperkt aantal apps
De CarPlay-modus levert geen enkele verrassing op. De knoppen zijn hetzelfde als de bekende knoppen in iOS 8. Wie ervan uitgaat dat alles wat je met je telefoon kunt ook met CarPlay kan, komt bedrogen uit. Apple heeft maar een heel beperkt aantal eigen apps beschikbaar gemaakt en vooralsnog is er geen ruimte voor apps van derden. Dit is vooral gedaan om de bestuurder niet te veel af te leiden. Naast de Muziek-app, kun je gebruikmaken van de Telefoon-app, de Berichten-app en Apple Kaarten.
Het systeem werkt snel en gemakkelijk
Siri speelt een grote rol in de interface. Telefoon en Berichten openen onmiddellijk met het bekende Siri-microfoontje. De Muziek-app is de iOS-app, maar dan geoptimaliseerd voor een breed scherm. Spannend is het allemaal niet, maar dat is ook niet de bedoeling. Het moet gewoon werken en dat doet het ook. Apple heeft goed nagedacht over de werking. Zo hoef je niet bij elke opdracht te wachten tot Siri is uitgepraat, maar kun je vrijwel onmiddellijk opdracht geven om verder te gaan. Het scrollen door de lijsten met contacten, muziekbestanden of navigatiedoelen gaat net als op de iPhone, iPad of Mac duizend keer soepeler dan het geklooi met de audiosystemen die we standaard in auto’s tegenkomen.
Zo blij als een kind met ons Pioneer-systeem
Voor het eerst hebben we een interface in de auto die net zo perfect werkt als die van de iPhone. Toch hebben we ook kritiek. Bijvoorbeeld op het gebrek aan mogelijkheden. We begrijpen heel goed dat het niet praktisch is om te gaan Angry Birden op het touchscreen van je auto tijdens het rijde. Maar het is ook wel weer jammer dat het niet kan. Sommige apps – van Apple of van andere partijen – zouden echt handig zijn onderweg, zoals weerapps, apps zoals Flitsmeister of navigatieapps van Google, Garmin of TomTom.
En waarom ook niet Safari integreren in het systeem? Al zou het maar alleen bruikbaar zijn op momenten dat je stilstaat. Op die manier kun je tijd doden wanneer je in je auto zit te wachten of kun je onderweg informatie opzoeken die je later bij een afspraak nodig hebt. Dat kan natuurlijk ook op je iPhone, maar die moet je dan eerst weer tevoorschijn halen en loskoppelen.
Praat mee
0