Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 14 (Pro) prijzen gaan door het dak

Auteur: iCreate
4 reacties
Wanneer komt de iPhone 14 uit


Lees verder na de advertentie

We zijn behoorlijk onder de indruk van de nieuwe iPhone 14-serie, maar dat geldt zeker ook voor de prijzen die Apple ervoor vraagt. Voor alle modellen moet je heel wat dieper in de buidel tasten dan voor hun voorgangers, wat zeker in deze tijd geen pretje is. We zetten de iPhone 14 prijzen voor je op een rijtje.

‘Dezelfde adviesprijzen’ – maar niet in Europa

Het klonk gisteren nog heel fijn tijdens het Apple-event. De adviesprijzen van de iPhone blijven ongewijzigd. 799 dollar voor de instapper, net zoals de iPhone 13 in 2021. Als je naar de dollar-prijs kijkt, dan is de iPhone 14 dus even duur als vorig jaar. Voor de iPhone 14 Pro vraagt Apple net zoals bij de 13 Pro 999 dollar en de Pro Max is opnieuw 1099 dollar. En dan gaan we nu omrekenen naar euro’s …

iPhone 14-prijzen

De nieuwe serie bestaat uit vier modellen. Om te beginnen twee standaard-versies: de iPhone 14 (6,1 inch) en de iPhone 14 Plus (6,7 inch). Je kunt ze zien als de opvolgers van de iPhone 13 mini (5,4 inch) en de iPhone 13 (6,1 inch), al zijn de schermgroottes dus wel verschillend – in plaats van een kleinere variant van de basis-iPhone 14, is er een grotere variant. De nieuwe topmodellen zijn de iPhone 14 Pro (6,1 inch) en de iPhone 14 Pro Max (6,7 inch). Dit zijn de opvolgers van de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max, die dezelfde schermgroottes hebben.

De Nederlandse prijzen van de iPhone 14-serie zijn als volgt:

  • iPhone 14: 1019 euro
  • iPhone 14 Plus: 1169 euro
  • iPhone 14 Pro: 1329 euro
  • iPhone 14 Pro Max: 1479 euro


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

En dit zijn nog slechts de startprijzen. Wil je meer opslag, dan kan de prijs bij de iPhone 14 Pro Max oplopen tot – houd je vast – € 2129. Voor praktisch hetzelfde bedrag heb je een MacBook Pro met daarbij een iPhone SE 2022 (die Apple gisteren overigens in prijs verhoogd heeft).

Ze zijn een flink stuk duurder dan hun voorgangers, die met de volgende prijzen op de markt kwamen:

  • iPhone 13 mini: 809 euro
  • iPhone 13: 909 euro
  • iPhone 13 Pro: 1159 euro
  • iPhone 13 Pro Max: 1259 euro

De verwachting was dat Apple de prijsstijging beperkt zou houden, maar daar is dus absoluut geen sprake van. Ook al ga je voor de ‘goedkoopste’ iPhone 14, je bent hoe dan ook meer dan 1000 euro kwijt. Een verschil van maar liefst 210 euro ten opzichte van de iPhone 13 mini. Bij de Pro-modellen is het prijsverschil ietsje minder, maar nog altijd flink schrikken. De iPhone 14 Pro kost je nog altijd 170 euro meer dan wat je bij zijn voorganger moest neertellen. Dit is de eerste keer sinds 2017 dat Apple de prijs van zijn topmodellen verhoogt.

iPhone 13 goedkoper … oh nee. Toch niet.

En daar houdt het slechte nieuws niet op. Doorgaans betekent de release van nieuwe iPhone-modellen dat oude modellen in de uitverkoop gaan. Voor veel mensen een reden om soms maanden te wachten op de release van de nieuwe iPhone. Maar je had je de moeite dit jaar kunnen besparen: de iPhone-13 reeks is niet in prijs verlaagd. Apple hanteert nog steeds dezelfde prijzen als bij de introductie vorig jaar. Op dit moment zijn deze modellen bij resellers wel wat in prijs gedaald, maar de vraag of dat dat zo blijft.

Fors hogere prijzen

De enorme prijsstijging is dus vooral te wijten aan de huidige koers van de euro ten opzichte van de dollar. Wil je ondanks het fikse prijskaartje een nieuwe iPhone bestellen, dan kan dat vanaf vrijdag 9 september. De pre-order start dan om 14.00u Nederlandse tijd en een week later (vrijdag 16 september) heb je hem dan in huis. Vanaf dat moment liggen de nieuwe iPhones ook in de winkels. Je kunt je maandsalaris doneren bij Apple en bij resellers als Bol.com en Coolblue.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!