Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPad Pro 2024 review: beste iPad ooit verdient betere software

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPad Pro 2024 prijs

De nieuwe iPad Pro is een grote sprong vooruit – behalve op het belangrijkste vlak. Waarom dat zo is, lees je in onze iPad Pro 2024 review.

Lees verder na de advertentie

iPad Pro 2024 review

Laat ik met de deur in huis vallen: de iPad Pro 2024 is misschien wel Apple’s meest indrukwekkende stukje hardware ooit. Apple heeft een hele reeks verbeteringen doorgevoerd die zowat ieder vlak van de iPad raken, van het display tot de processor, van het design tot de bijbehorende accessoires. En tóch kan ik de iPad Pro in de meeste gevallen niet aanraden. Moet je de iPad Pro 2024 kopen?

Flinterdun

Hoewel de iPad Pro geregeld vernieuwd wordt, was het alweer zes jaar geleden dat het design van de tablet voor het laatst werd aangepakt. Niet dat de tablet daardoor gedateerd aanvoelde, maar er was ruimte voor verbetering. En dan met name bij het nogal logge 12,9-inch model, dat je noodgedwongen altijd horizontaal moest gebruiken omdat het anders voelde alsof hij spontaan om ging kieperen.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Gelukkig is dat probleem nu aangepakt: de nieuwe iPad Pro is nu Apple’s dunste apparaat ooit, en heeft flink wat gewicht verloren. Het nieuwe 13-inch model is maar liefst 100 gram lichter dan de oude 12,9-inch variant, en voelt daardoor véél handzamer. De 11-inch versie is maar 20 gram verloren – maar die had dan ook nooit last van overgewicht. Jammer is dat de ultragroothoekcamera aan de achterzijde door het afvallen het veld heeft moeten ruimen.

Het dunnere design baarde overigens nog wat zorgen, want we weten allemaal nog wat er in de tijd met de flinterdunne iPhone 6 gebeurde. Toch hoef je niet bang te zijn dat je iPad Pro een banaan gaat imiteren: volgens de eerste tests is de nieuwe Pro nog net zo stevig als zijn voorganger, ondanks zijn dunnere profiel.

Tweemaal oled

De belangrijkste reden dat Apple de iPad Pro zoveel dunner kon maken, is het nieuwe display. Het oude lcd-display heeft plaatsgemaakt voor een dunner en zuiniger oled-scherm – dat is voor het eerst in een iPad. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een nieuwe techniek, ‘tandem-oled’, waarbij twee oled-panelen bovenop elkaar zijn geplaatst om de helderheid flink op te krikken ten opzichte van normale oled-schermen. Het resultaat is een display met een extreem hoge helderheid van 1000 nits, met pieken tot 1600 nits bij HDR-beelden. Dat is op zichzelf al indrukwekkend, maar daar komen ook nog de gebruikelijke voordelen van oled bij, zoals perfect contrast en een erg hoge reactietijd.

Alles bij elkaar zorgt het nieuwe scherm voor een briljante kijkervaring. Films spatten van je scherm, je HDR-foto’s zien er levendiger uit dan ooit, spelletjes hebben geen last meer van uitgesmeerde beelden en ook met veel omgevingslicht is het scherm van de iPad goed af te lezen. Wat je ook doet op je iPad, je gaat het verschil dus echt merken. Fijn is dat er nu de optie is voor glas met nanotextuur, waarbij reflecties sterk verminderd worden. Je verliest hierbij alleen wel wat scherpte en contrast, dus doorgaans is dit alleen echt handig als je de iPad dagelijks buiten inzet. Overigens is de nanotextuur-optie er alleen vanaf 1 TB opslag, waardoor je er minstens € 2079 voor kwijt bent. Ka-ching.

Pencil en toetsen

Overigens ben je met de hoge aanschafprijs van de iPad zelf nog lang niet klaar. Wil je er écht alles uit halen, dan is er een nieuwe versie van het Magic Keyboard (vanaf € 349), evenals een gloednieuwe Apple Pencil Pro (€ 149). In onze review van de iPad Air lees je meer over laatstgenoemde, maar in het kort: de nieuwe Pencil heeft nu een trilmotortje en gyroscoop, en dat maakt hem fijner en futuristischer dan ooit. Het nieuwe Magic Keyboard is exclusief voor de iPad Pro, en heeft nu éíndelijk een set functietoetsen, een groter trackpad, en een aluminium binnenzijde. Dat oogt en voelt luxe, en doet sterk denken aan een MacBook.

Mac-prestaties, iPad-perikelen

De iPad Pro is Apple’s eerste apparaat met de nieuwe Apple M4-chip, en dat is een beest van een processor. Hij is tot 50% sneller dan de M2 in de vorige iPad Pro voor normale rekentaken, en zelfs vier keer sneller als het gaat om de videochip. Ook zit er een sterk verbeterde Neural Engine in voor het uitvoeren van AI-taken. Daarnaast hebben modellen met 1 TB of 2 TB opslag maar liefst 16 GB geheugen. Je kunt dus professionele prestaties verwachten, en genoeg rekenkracht voor zelfs de zwaarste taken. Videobewerking, het schrijven van code, werken met complexe 3d-modellen of het draaien van zware games: de M4 kan het gemakkelijk aan.

Maar dan komt de vraag: wat moet je met al die power? Op de Mac is het antwoord snel gegeven: Adobe-programma’s, Final Cut Pro en Logic Pro, Blender, Xcode … er is genoeg om alles uit een chip als de M4 te halen. Maar op de iPad ontbreekt zulke software. Ja, je kunt apps als Final Cut Pro, Logic Pro en Photoshop op de iPad draaien, maar zet je de Mac-versies ernaast, dan voelen ze toch als een soort baby-versie waar je lang niet alles mee kunt. Bovendien krijg je in die apps vaak te maken met de beperkingen van het bestandenmanagement op de iPad, wat het niet bepaald uitnodigend maakt om ermee te werken.

iPadOS heeft simpelweg echt nog een flinke boost nodig om er een volwaardig besturingssysteem voor professionals van te maken. Binnenkort wordt iPadOS 18 onthuld – hopelijk brengt de update de nodige verbeteringen met zich mee op dat vlak – maar uiteindelijk zou de enige échte oplossing zijn om macOS op de iPad toe te staan. Maar of dat ooit gaat gebeuren …

Conclusie

De iPad Pro is door het nieuwe display en nóg snellere chip indrukwekkender dan ooit. Maar juist de mensen die het meeste uit deze nieuwe hardware kunnen halen, zoals creatieve professionals, zullen aan iPadOS niet genoeg hebben. Oftewel, net als voorheen: de hardware is echt Pro, nu de software nog.

vanaf € 1219

Pluspunten

  • Prachtig display
  • Dun en licht
  • M4-chip is een beest
  • Nieuwe accessoires zijn flink verbeterd

Minpunten

  • Software blijft een beperkende factor
  • Ultragroothoekcamera is gesneuveld