Terug naar Eindelijk: Final Cut Pro en Logic Pro komen naar de iPad!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Eindelijk: Final Cut Pro en Logic Pro komen naar de iPad!

Door Koen van Ekeren9 mei 2023 15:463 min. leestijd2

De professionele tools Final Cut Pro (voor video) en Logic Pro (voor audio) maken binnenkort ein-de-lijk hun debuut op de iPad! Dit maakte Apple zojuist bekend via een persbericht. De apps zijn vanaf dinsdag 23 mei beschikbaar in de App Store als abonnementen.

Final Cut Pro naar iPad

Final Cut Pro is een app van Apple en al jaren zeer populaire professionele videobewerkingssoftware. Hoewel de iPad Pro al jaren de kracht heeft van een desktop, bleef een iPad-versie vreemd genoeg uit. Eind deze maand is Final Cut Pro gelukkig te downloaden in de App Store van iPadOS, voor 4,99 euro per maand, of 49 euro per jaar.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Uiteraard is de app volledig afgestemd op het aanraakscherm van de iPad. Een nieuw jogwiel zorgt voor een nieuwe manier van videobewerking, waarmee je navigeert door de magnetische tijdlijn, clips verplaatst en snelle bewerkingen uitvoert met een simpele tik.

Gaaf is de functie ‘Live Drawing’, waarmee gebruikers rechtstreeks bovenop video-content tekenen en schrijven met de Apple Pencil. Bij een iPad Pro met M2 is het zelfs dankzij de Hover-functie van de Apple Pencil 2 mogelijk om videoclips te bekijken, zonder het scherm aan te raken. Ondersteuning voor het Magic Keyboard of Smart Keyboard Folio is er (uiteraard) ook.

Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad: ondersteuning

Om Final Cut Pro op de iPad te downloaden, heb je een van de volgende iPads nodig:

 • iPad Pro 2021 (11-inch, 3e generatie)
 • iPad Pro 2021 (12,9-inch, 5e generatie)
 • iPad Pro 2022 (11-inch, 4e generatie)
 • iPad Pro 2022 (12,9-inch, 6e generatie)
 • iPad Air 2022 (5e generatie)

De instap-iPad en de iPad mini ondersteunen Final Cut Pro helaas niet. De iPad-versie van Logic Pro is daarentegen beschikbaar op meer iPads. Je hebt een iPad met een A12 Bionic-chip of nieuwer nodig. Deze iPads kunnen overweg met Logic Pro:

 • iPad Pro 2018 of nieuwer
 • iPad Air 2020 (3e generatie) of nieuwer
 • iPad mini 2019 (5e generatie) of nieuwer
 • iPad 2020 (8e generatie) of nieuwer

Logic Pro naar iPad

Ook Logic Pro is over twee weken beschikbaar op de iPad. ‘Logic Pro voor iPad combineert de kracht van Logic Pro met de draagbaarheid van de iPad’, schrijft Apple in het persbericht. Met multitouch-gestures kunnen muziekmakers de instrumenten op nieuwe manieren bespelen. Zogeheten Plug-in tegels brengen de handigste bedieningselementen binnen bereik van de maker.

Met de ingebouwde microfoons op de iPad kunnen opnames voor spraak en instrumenten worden gemaakt. Nieuw is de Geluidsbrowser, die muziekmakers helpt het perfecte geluid te ontdekken. De browser geeft alle beschikbare instrumentpatches, audiobatches, samples en loops op één locatie weer.

Prijzen

Opvallend is dat Apple abonnementsprijzen vraagt voor de iPad-versie van Final Cut Pro en Logic Pro. Op de Mac zijn de apps namelijk beschikbaar voor een eenmalige betaling, en het is de eerste keer dat Apple apps aanbiedt als abonnement.

Dit zijn de prijzen van Final Cut Pro en Logic Pro op de iPad:

 • Final Cut Pro: € 4,99 per maand
 • Final Cut Pro: € 49,00 per jaar
 • Logic Pro: € 4,99 per maand
 • Logic Pro: € 49,00 per jaar

Daarmee zijn de abonnementen fors goedkoper dan bij concurrerende apps, zoals Adobe Premier Pro. Daar betaal je zo’n €25 per maand. Final Cut Pro en Logic Pro kun je op de iPad overigens een maand gratis uitproberen.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Martijn
Lezer
Martijn

Hallo, het valt me op dat op de Nederlands website van apple logic pro voor de Ipad niet genoemd wordt. Alleen final cut pro staat erop, maar niets van Logic. Komt dit binnenkort wel naar Nederland ? Weten jullie daar iets over ?