Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

Eerste indruk iPad Air 2022: weer een beetje meer Pro

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Voorkant van de iPad Air 2022


Lees verder na de advertentie

Sinds afgelopen vrijdag is de iPad Air 2022 officieel verkrijgbaar. Wij hebben de iPad het hele weekend getest. Waarin blinkt deze iPad uit ten opzichte van zijn voorloper? Wat kan er beter? We delen graag onze allereerste bevindingen met jou.

Wat valt er op aan de iPad Air 2022?

De iPad Air 2022 heeft precies hetzelfde design als zijn voorganger. Mocht je die hebben overgeslagen: de iPad Air anno 2022 oogt nog steeds nieuw en fris. Het scherm heeft afgeronde hoeken met een smalle rand eromheen. De thuisknop ontbreekt; Touch ID zit in de knop boven op het toestel. De zijkanten zijn vlak en robuust.

De nieuwe iPad Air is dus gemakkelijk te onderscheiden van de iPad Air van twee generaties terug (die had een hoekig scherm met brede randen en een thuisknop), maar niet echt van de vorige generatie. Wel zijn er enkele nieuwe kleuren. Naast spacegrijs kun je kiezen uit sterrenlicht, roze, paars en blauw. Onze paarse iPad zit er eerder zilverachtig uit, het is een subtiele kleur. Subtieler dan je op grond van de marketingmaterialen zou verwachten.

Wat is er goed aan de iPad Air 2022?

De iPad Air is nog steeds een mooie middenmoter in het iPad-assortiment. Perfect voor al je meer wilt dan de gewone iPad met zijn inmiddels wat gedateerde looks, maar voor als de iPad Pro je te overweldigend is qua specs en prijs.


kooptip

De vorige iPad Air leende al diverse populaire eigenschappen van de iPad Pro en we dachten dat het maximale in dat opzicht wel bereikt was. Maar Apple voegt nu zowaar nog wat extra’s toe aan de Air. Wij vinden het verrassend dat deze nieuwe iPad nu ook een M1-chip heeft, net zoals de iPad Pro. Dit is oorspronkelijk een Mac-chip en hij maakt de iPad razendsnel, bijvoorbeeld bij het multitasken en beeldbewerking. Vóór het Apple-event hadden we gedacht dat deze iPad een iPhone-chip zou krijgen.

Verder doet Apple wat ‘achterstallig onderhoud’ bij de iPad Air. Zo heeft hij nu (optioneel) 5G, net zoals de iPad mini en iPad Pro 2021. De camera aan de voorzijde is sterk verbeterd, niet alleen voor acceptabele selfies, maar ook voor Middelpunt. Middelpunt zorgt ervoor dat je altijd in beeld blijft tijdens bijvoorbeeld een videogesprek, ook als je beweegt. Alle recente iPad-modellen hebben dit inmiddels.

Wat kan er beter?

achterzijde paarse iPad air

Tijdens het configureren van de iPad valt op dat de achterzijde wat fragieler aanvoelt dan voorheen – en er zijn meer mensen met dezelfde ervaring. Een hoesje verhelpt dit euvel, en raden we je sowieso aan. Ook vreemd is het ontbreken van de True Tone-flitser. De iPad mini (de kleinere broer van de iPad Air) van een halfjaar oud heeft die wél.

Verder zou je kunnen zeggen dat de iPad Air nog wat dingen mist die de iPad Pro wel heeft. Face ID bijvoorbeeld, een betere camera met LiDAR-scanner en een ProMotion-scherm met een hogere verversingsgraad. Of meer opslag en werkgeheugen. Maar ja: de iPad Pro moet natuurlijk ook bestaansrecht houden. En als je bovenstaande als tekortkomingen bestempelt, dan ben je waarschijnlijk een professionele gebruiker en dan is de Pro een betere keuze. Veel mensen zijn prima bereid om dit soort concessies te doen, de prijs van de Air is hierdoor ook gunstiger.

Weet je het toch nog niet zeker, lees dan ‘Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen‘ in onze rubriek koopadvies.

iPad Air 2022 eerste indruk: onze conclusie

Heb je een iPad Air 4, dan zouden we deze even overslaan. De look en feel is toch wel heel erg gelijk – de iPad Air 4 was natuurlijk ook al een fantastisch apparaat. Bij het overstappen vergeten we het grootste deel van de tijd dat dit een nieuwer apparaat is. Misschien dat je enkele iOS-updates verder gaat merken dat de M1 verschil maakt, maar voorlopig nog niet. En tegen die tijd kun je misschien de iPad Air 6 al kopen.

Heb je een oudere iPad Air (of gewone) iPad met thuisknop, dan is deze iPad echt de moeite waard. Hij heeft de beste van de Pro-functies, een modern design en prijstechnisch gezien is hij zeer interessant.

Vijfde generatie iPad Air kopen

De iPad Air is sinds 18 maart officieel verkrijgbaar. De vanaf-prijs bedraagt € 698,50. Kies je een model met meer opslag? Of met 5G? Dan loopt de iPad Air-prijs op.

Dit zijn de prijzen die Apple hanteert bij de release van de iPad Air 2022:

  • iPad Air 2022 (inclusief 64 GB + Wi-Fi): 698,50 euro
  • iPad Air 2022 (inclusief 64 GB + Wi-Fi + Cellular): 868,50 euro
  • iPad Air 2022 (inclusief 256 GB + Wi-Fi): 868,50 euro
  • iPad Air 2022 (inclusief 256 GB + Wi-Fi + Cellular): 1038,50 euro