Terug naar Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen?

Door Laura Grootaarts21 maart 2022 10:005 min. leestijd2

De iPad Pro is Apple’s meest geavanceerde iPad, bedoeld voor veeleisende of professionele gebruikers. Wil je de beste iPad? Dan koop je die. Klaar. Maar … het is sinds kort lastiger om te kiezen. Want de nieuwe iPad Air 2022 die op 18 maart verscheen, heeft veel weg van de iPad Pro én is goedkoper. Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen?

iPad Air vs iPad Pro

iPad Pro vs. iPad Air: overeenkomsten

De nieuwe iPad Air 2022 is pas uitgekomen. Dat is niet Apple’s allerbeste iPad – dat is de iPad Pro 2021. Maar voor de nieuwe Air heeft Apple duidelijk inspiratie opgedaan bij de Pro. De iPad Air heeft namelijk de populairste Pro-functies. En ook qua ontwerp zijn er meer gelijkenissen dan verschillen tussen deze iPad-modellen. Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen de Pro en de Air:

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

 • Hetzelfde ontwerp: een scherm met afgeronde hoeken en een smalle rand eromheen. De thuisknop ontbreekt.
 • Dezelfde supersnelle M1-chip die ook in de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro zit
 • Ondersteuning voor dezelfde iPad-toetsenborden. Dat wil zeggen: het Magic Keyboard met ingebouwde trackpad en de Smart Keyboard Folio.
 • Geschikt voor de tweede generatie Apple Pencil. Die kun je gemakkelijker opbergen, opladen en koppelen.
 • Beide iPads hebben een usb-c-connector in plaats van een Lightning-connector. Daarmee is het gemakkelijker om externe apparatuur aan te sluiten.
 • Beide iPad-modellen hebben een 12-megapixel selfiecamera met Middelpunt, waardoor je altijd goed in beeld bent tijdens het videobellen.

Waarom iPad Pro kopen?

De iPad Air 2022 heeft dus heel veel functies die eerder waren voorbehouden aan de iPad Pro. Voor veel mensen is de iPad Air nu een heel compleet alternatief, zeker gezien de prijzen. Dat roept de vraag op: waarom zou je die dure Pro nog kopen? Nou: er zijn nog steeds wel steeds functies die exclusief zijn voor de Pro, en dat kan reden zijn om voor dit iPad-model te gaan. Wat heeft de iPad Pro voor unieke functies?

 • Face ID. De thuisknop op de Air mag dan verdwenen zijn, ontgrendelen doe je nog steeds met Touch ID. De vingerafdrukscanner zit in de knop boven op de iPad. De Pro is de enige iPad met gezichtsherkenning.
 • Betere camera. De iPad Pro heeft een geavanceerdere camera aan de achterkant, bestaande uit een groothoek én een ultragroothoekcamera. Plus een Lidar-sensor waarmee 3D beelden gemaakt worden voor augmented reality. Als architect of technisch tekenaar krijg je hiermee een hoop extra mogelijkheden.
 • Beter scherm. De iPad Pro heeft ProMotion – een hogere verversingsgraad die alles nét wat soepeler doet ogen. Ook bij het tekenen met de Apple Pencil merk je het verschil (als je tenminste echt tekentalent hebt). Daarnaast heeft het 12,9-inch scherm mini-led, waardoor je een véél beter contrast en helderheid hebt.
 • Groter scherm. De iPad Air heeft een 10,9-inch scherm. Bij de iPad Pro kun je kiezen uit twee maten: 11 inch en 12,9 inch. Wil je een écht groot schermoppervlak, dan kies je dus de grootste Pro.
 • Meer opslag. Heb je veel – echt veel – opslag nodig, dan kom je uit bij de Pro. De meest uitgebreide variant heeft 2 TB, waar de iPad Air blijft steken bij 256 GB. Bovendien heeft het instapmodel van de iPad Pro 128 GB opslag: twee keer meer dan de instap-iPad Air.
 • Meer werkgeheugen. Wil je veel werkgeheugen voor betere multitasking, en voor professionele apps voor 3D-modellen en videobewerking? Dan moet je het 1TB- of 2TB-model van de iPad Pro hebben. Deze hebben namelijk 16 GB werkgeheugen, terwijl de andere iPad Pro’s en de iPad Air slechts 8 GB hebben.
 • Speakers. Ga je muziek maken met je iPad? Of consumeer je veel media? Bedenk dan dat de iPad Air twee speakers heeft en de iPad Pro vier.
 • De aansluiting. Hoewel de iPad Air en de iPad Pro allebei een usb-c-aansluiting hebben, zit er toch verschil tussen. De iPad Pro ondersteunt namelijk het supersnelle Thunderbolt 4 (40 Gbit), waardoor je grotere schermen en snellere schijven aan kunt sluiten. De iPad Air heeft alleen usb (10 Gbit).

iPad Air of iPad Pro kopen

Als je twijfelt tussen een Air en een Pro, zou de prijs weleens een doorslaggevende factor kunnen zijn. De Pro heeft wat extra’s te bieden, maar die extra’s zijn behoorlijk niche. Kijk dus even of ze het je waard zijn.

iPad Air 2022

OpslagWifiWifi & 5G
64 GB€ 698,50€ 868,50
256 GB€ 868,50€ 1038,50

11-inch iPad Pro 2021

OpslagWifiWifi & 5G
128 GB€ 899€ 1069
256 GB€ 1009€ 1179
512 GB€ 1229€ 1399
1 TB€ 1669€ 1839
2 TB€ 2109€ 2279

12,9-inch iPad Pro 2021

OpslagWifiWifi & 5G
128 GB€ 1219€ 1389
256 GB€ 1329€ 1499
512 GB€ 1549€ 1719
1 TB€ 1989€ 2159
2 TB€ 2429€ 2599

Zoals gezegd, de Air is sinds 18 maart te koop. Je vindt hem bij Apple en winkels als Amac, Coolblue en Bol.com.

De iPad Pro ligt sinds vorig jaar in de winkels en is ook verkrijgbaar via Apple, evenals bij winkels als Coolblue en Bol.com. Met een beetje zoekwerk kun je hem ook al refurbished op de kop tikken.

Meer weten over iPad Air 2022?
Bekijk dit dossier
Meer weten over iPad Pro 2021?
Bekijk dit dossier
iCreate 141
iCreate 141
iOS 16 – Alle nieuwe functies uitgelegd
De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

1) Was de iPad Air 3 niet al een vermomde Pro?

2) Ooit stond “Pro” bij Apple voor de nadruk op rekenkracht en grote opslagruimte, “Air” voor de nadruk op draagbaarheid (accu-duur inbegrepen).
Met dat “vermomde Pro” in gedachten lijkt de naamgeving te draaien naar nieuwste danwel voorlaatste stand van techniek. Dan zou “Air” misschien evengoed “SE” kunnen heten.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Ik vond de eerdere Air meer een uitgeklede Pro! En over SE gesproken: als ik bij Apple werkte, zou ik eens gaan rebranden. De iPad Air zou ik iPad noemen. De huidige gewone iPad kreeg van mij het labeltje SE (want: hij heeft de basisfuncties en wat gedateerde looks). De Pro bleef de Pro. En het labeltje Air kan weg, want dat slaat eigenlijk nergens meer op.