Terug naar Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen?

Door Laura Grootaarts29 september 2020 09:574 min. leestijd2

De iPad Pro is Apple’s meest geavanceerde iPad, bedoeld voor veeleisende of professionele gebruikers. Wil je de beste iPad? Dan koop je die. Klaar. Maar … zeer binnenkort wordt het lastiger om te kiezen. Want de nieuwe iPad Air 2020 die in oktober verschijnt, heeft veel weg van de iPad Pro én is goedkoper. Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen?

iPad Pro en iPad Air 2020

iPad Pro vs. iPad Air: overeenkomsten

Volgende maand komt de nieuwe iPad Air 2020 uit. Dat is niet Apple’s allerbeste iPad – dat is de iPad Pro 2020. Maar voor de nieuwe Air heeft Apple duidelijk inspiratie opgedaan bij de Pro. De Pad Air heeft voortaan de populairste Pro-functies. En ook qua ontwerp zijn er meer gelijkenissen dan verschillen tussen deze iPad-modellen. Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen de Pro en de Air:

De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €337 korting!

De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €337 korting!

Maximale korting als je ook internet van Ziggo thuis hebt!

 • Hetzelfde ontwerp: een scherm met afgeronde hoeken en een smalle rand eromheen. De thuisknop ontbreekt.
 • Ondersteuning voor dezelfde iPad-toetsenborden. Dat wil zeggen: het nieuwe Magic Keyboard met ingebouwde trackpad en de Smart Keyboard Folio.
 • Geschikt voor de tweede generatie Apple Pencil. Die kun je gemakkelijker opbergen, opladen en koppelen.
 • Beide iPads hebben een usb-c-connector in plaats van een Lightning-connector. Daarmee is het gemakkelijker om externe apparatuur aan te sluiten.

Waarom iPad Pro kopen?

De iPad Air 2020 heeft vanaf nu dus heel veel functies die tot nu toe waren voorbehouden aan de iPad Pro. Voor veel mensen is de iPad Air nu een heel compleet alternatief, zeker gezien de prijzen. Dat roept de vraag op: waarom zou je die dure Pro nog kopen? Nou: er zijn nog steeds wel steeds functies die exclusief zijn voor de Pro, en dat kan reden zijn om voor dit iPad-model te gaan. Wat heeft de iPad Pro voor unieke functies?

 • Face ID. De thuisknop op de Air mag dan verdwenen zijn, ontgrendelen doe je nog steeds met Touch ID. De vingerafdrukscanner zit in de knop boven op de iPad. De Pro is de enige iPad met gezichtsherkenning.
 • Betere camera. De iPad Pro heeft een geavanceerdere camera, bestaande uit een groothoek én een ultragroothoekcamera. Plus een Lidar-sensor waarmee 3D beelden gemaakt worden voor augmented reality. Als architect of technisch tekenaar krijg je hiermee een hoop extra mogelijkheden.
 • Beter scherm. De iPad Pro heeft ProMotion – een hogere verversingsgraad die alles nét wat soepeler doet ogen. Ook bij het tekenen met de Apple Pencil merk je het verschil (als je tenminste echt tekentalent hebt).
 • Groter scherm. De iPad Air heeft een 10,9-inch scherm. Bij de iPad Pro kun je kiezen uit twee maten: 11 inch en 12,9 inch. Wil je een écht groot schermoppervlak, dan kies je dus de grootste Pro.
 • Meer opslag. Heb je veel – echt veel – opslag nodig, dan kom je uit bij de Pro. De meest uitgebreide variant heeft 1 TB, waar de iPad Air blijft steken bij 256 GB.
 • Speakers. Ga je muziek maken met je iPad? Of consumeer je veel media? Bedenk dan dat de iPad Air twee speakers heeft en de iPad Pro vier.
 • De chip. Dit laatste punt is nog onder voorbehoud. De iPad Air heeft met de A14 Bionic-chip een nieuwere chip dan de Pro. Maar de A12Z-chip van de Pro heeft dan weer meer kernen. Op papier is het lastig te vergelijken, we moeten nog echt even afwachten tot de Air daadwerkelijk in de winkels ligt. We gaan er ervan uit dat de Pro bij zware taken voordeel heeft van die meerdere kernen.

iPad Air of iPad Pro kopen

Als je twijfelt tussen een Air en een Pro, zou de prijs weleens een doorslaggevende factor kunnen zijn. De Pro heeft wat extra’s te bieden, maar die extra’s zijn behoorlijk niche. Kijk dus even of ze het je waard zijn.

iPad Air 2020

OpslagWifiWifi & 4G
64 GB€ 669€ 809
256 GB€ 839€ 979

11-inch iPad Pro 2020

OpslagWifiWifi & 4G
128 GB€ 899€ 1069
256 GB€ 1009€ 1179
512 GB€ 1229€ 1399
1 TB€ 1449€ 1619

12,9-inch iPad Pro 2020

OpslagWifiWifi & 4G
128 GB€ 1119€ 1289
256 GB€ 1229€ 1399
512 GB€ 1449€ 1619
1 TB€ 1669€ 1839

Zoals gezegd, de Air is nu nog niet te koop. De Pro ligt sinds dit voorjaar in de winkels en is verkrijgbaar bij Apple en winkels als Coolblue en Bol.com. Met een beetje zoekwerk kun je hem ook al refurbished op de kop tikken.

Meer weten over iPad Air 2020?
Bekijk dit dossier
Meer weten over iPad Pro 2020?
Bekijk dit dossier
iCreate 133
iCreate 133
Iedereen wil deze MacBook Pro
De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data

De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

1) Was de iPad Air 3 niet al een vermomde Pro?

2) Ooit stond “Pro” bij Apple voor de nadruk op rekenkracht en grote opslagruimte, “Air” voor de nadruk op draagbaarheid (accu-duur inbegrepen).
Met dat “vermomde Pro” in gedachten lijkt de naamgeving te draaien naar nieuwste danwel voorlaatste stand van techniek. Dan zou “Air” misschien evengoed “SE” kunnen heten.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Ik vond de eerdere Air meer een uitgeklede Pro! En over SE gesproken: als ik bij Apple werkte, zou ik eens gaan rebranden. De iPad Air zou ik iPad noemen. De huidige gewone iPad kreeg van mij het labeltje SE (want: hij heeft de basisfuncties en wat gedateerde looks). De Pro bleef de Pro. En het labeltje Air kan weg, want dat slaat eigenlijk nergens meer op.