Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen?

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPad Air vs iPad Pro


Lees verder na de advertentie

De iPad Pro is Apple’s meest geavanceerde iPad, bedoeld voor veeleisende of professionele gebruikers. Wil je de beste iPad? Dan koop je die. Klaar. Maar … het is sinds kort lastiger om te kiezen. Want de iPad Air 2022 die op 18 maart 2022 verscheen, heeft veel weg van de iPad Pro én is goedkoper. Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen?

iPad Pro vs. iPad Air: overeenkomsten

De iPad Air 2022 kwam vorig jaar uit . Dat is niet Apple’s allerbeste iPad – dat is de iPad Pro 2022. Maar voor de nieuwe Air heeft Apple duidelijk inspiratie opgedaan bij de Pro. De iPad Air heeft namelijk de populairste Pro-functies. En ook qua ontwerp zijn er meer gelijkenissen dan verschillen tussen deze iPad-modellen. Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen de Pro en de Air:

 • Hetzelfde ontwerp: een scherm met afgeronde hoeken en een smalle rand eromheen. De thuisknop ontbreekt.
 • Ondersteuning voor dezelfde iPad-toetsenborden. Dat wil zeggen: het Magic Keyboard met ingebouwde trackpad en de Smart Keyboard Folio.
 • Geschikt voor de tweede generatie Apple Pencil. Die kun je gemakkelijker opbergen, opladen en koppelen.
 • Beide iPads hebben een usb-c-connector in plaats van een Lightning-connector. Daarmee is het gemakkelijker om externe apparatuur aan te sluiten.
 • Beide iPad-modellen hebben een 12-megapixel selfiecamera met Middelpunt, waardoor je altijd goed in beeld bent tijdens het videobellen.

Waarom iPad Pro kopen?

De iPad Air 2022 heeft dus heel veel functies die eerder waren voorbehouden aan de iPad Pro. Voor veel mensen is de iPad Air nu een heel compleet alternatief, zeker gezien de prijzen. Dat roept de vraag op: waarom zou je die dure Pro nog kopen? Nou: er zijn nog steeds wel steeds functies die exclusief zijn voor de Pro, en dat kan reden zijn om voor dit iPad-model te gaan. Wat heeft de iPad Pro voor unieke functies?

 • Face ID. De thuisknop op de Air mag dan verdwenen zijn, ontgrendelen doe je nog steeds met Touch ID. De vingerafdrukscanner zit in de knop boven op de iPad. De Pro is de enige iPad met gezichtsherkenning.
 • Betere camera. De iPad Pro heeft een geavanceerdere camera aan de achterkant, bestaande uit een groothoek én een ultragroothoekcamera. Plus een Lidar-sensor waarmee 3D beelden gemaakt worden voor augmented reality. Als architect of technisch tekenaar krijg je hiermee een hoop extra mogelijkheden.
 • Beter scherm. De iPad Pro heeft ProMotion – een hogere verversingsgraad die alles nét wat soepeler doet ogen. Ook bij het tekenen met de Apple Pencil merk je het verschil (als je tenminste echt tekentalent hebt). Daarnaast heeft het 12,9-inch scherm mini-led, waardoor je een véél beter contrast en helderheid hebt.
 • Groter scherm. De iPad Air heeft een 10,9-inch scherm. Bij de iPad Pro kun je kiezen uit twee maten: 11 inch en 12,9 inch. Wil je een écht groot schermoppervlak, dan kies je dus de grootste Pro.
 • Meer opslag. Heb je veel – echt veel – opslag nodig, dan kom je uit bij de Pro. De meest uitgebreide variant heeft 2 TB, waar de iPad Air blijft steken bij 256 GB. Bovendien heeft het instapmodel van de iPad Pro 128 GB opslag: twee keer meer dan de instap-iPad Air.
 • Meer werkgeheugen. Wil je veel werkgeheugen voor betere multitasking, en voor professionele apps voor 3D-modellen en videobewerking? Dan moet je het 1TB- of 2TB-model van de iPad Pro hebben. Deze hebben namelijk 16 GB werkgeheugen, terwijl de andere iPad Pro’s en de iPad Air slechts 8 GB hebben.
 • Speakers. Ga je muziek maken met je iPad? Of consumeer je veel media? Bedenk dan dat de iPad Air twee speakers heeft en de iPad Pro vier.
 • De aansluiting. Hoewel de iPad Air en de iPad Pro allebei een usb-c-aansluiting hebben, zit er toch verschil tussen. De iPad Pro ondersteunt namelijk het supersnelle Thunderbolt 4 (40 Gbit), waardoor je grotere schermen en snellere schijven aan kunt sluiten. De iPad Air heeft alleen usb (10 Gbit).

iPad Air of iPad Pro kopen

Als je twijfelt tussen een Air en een Pro, zou de prijs weleens een doorslaggevende factor kunnen zijn. De Pro heeft wat extra’s te bieden, maar die extra’s zijn behoorlijk niche. Kijk dus even of ze het je waard zijn.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Hieronder vind je de beste prijzen voor de iPad Air 2022:

Dit zijn de beste iPad Pro 2022-prijzen van het moment: