Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews HomeKit

Review Ikea Starkvind: stijlvolle en betaalbare luchtreiniger

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Ikea Starkvind

De Starkvind is een slimme luchtreiniger van Ikea, die kleine deeltjes – zoals stof, pollen en gassen – uit je kamer filtert. Moet je de Starkvind kopen? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie

Review Ikea Starkvind

Wat we leuk vinden aan het smart home-aanbod van Ikea is dat het bedrijf slimme apparaten combineert met een stijlvol (en functioneel) design. Zo zijn er de Symfonisk Sonos-speakers, die vermomd zijn als moderne boekenplanken of tafellampen, en de stijlvolle Kadrilj-rolgordijnen, die automatisch kunnen openen en sluiten. 

Met de Starkvind is er een ander slim apparaat van Ikea dat niet misstaat in je slaapkamer, werkkamer, of waar dan ook. Veel luchtreinigers zijn er in de vorm van een kolossale, witte kubusvormige toren, maar de Ikea Starkvind mag gezien worden. Hij is er in twee versies. De een ziet eruit als een bijzettafel met een houten blad, de ander staat rechtop op korte poten en heeft een stoffen hoes: wit of zwart. De laatste – die we persoonlijk het mooist vinden – hebben we getest. 

Design

kooptip

Beide versies delen dezelfde luchtreiniger; een rond, trommelachtig apparaat. Eerst moet hij in elkaar worden gezet. Uiteraard met behulp van de beruchte Ikea-handleiding, inclusief inbussleutel – anders zou het ook geen Ikea-product zijn. Gelukkig is het in elkaar zetten hier wel zo gepiept: het is een kwestie van de twee voeten eraan schroeven, het filter uit de verpakking halen en de stoffen hoes met twee klemmen bevestigen.

De Starkvind is er ook in de vorm van een tafel.

De plaatsing van de adapter heeft Ikea elegant opgelost: de Starkvind heeft onderin een opening waarin je hem verstopt. De luchtreiniger is ontworpen voor kleine kamers: hij zuivert de lucht in een ruimte van maximaal 20 vierkante meter. Dat maakt hem vooral geschikt voor bijvoorbeeld een slaapkamer of werkkamer. Dankzij de handgreep kun je het product ook van kamer naar kamer verplaatsen, al is hij met zijn vijf kilo vrij zwaar. 

Bediening

Aan de bovenkant heeft de Starkvind een draaiknop waarmee je kiest tussen vijf snelheidsstanden of de automatische modus. Met die laatste modus neemt de Starkvind de regie over. Hiermee past de luchtreiniger de snelheid aan op basis van de luchtkwaliteit, gemeten door zijn ingebouwde sensor. Minpuntje is dat de sensor alleen kijkt naar de PM2.5 (voor kleine stofdeeltjes) om de detecteren hoe vuil de lucht is. Komen de nicotinewolken van je puffende buurman via je raam naar binnen, dan zal de Starkvind er niet op reageren.

Over rook gesproken: de esthetische luchtreiniger verwijdert alleen rookgeuren en gassen als je er een koolstoffilter (voor 14,99 euro te koop bij Ikea) in plaatst. Wat je er wel standaard bij hebt is een deeltjesfilter met een EPA12-classificatie. Daarmee haalt de Starkvind 99,5 procent van de kleinere deeltjes uit de lucht, zoals fijnstof, huisstofmijt en pollen. Het verwijdert ook virussen en bacteriën die tussen de 0,1 en 2,5 micrometer groot zijn. De filters hebben een levensduur van zo’n 6 maanden en als het bijna zover is, krijg je via de Ikea-app een seintje.

Is de luchtkwaliteit écht goed?

Wat jammer is, is dat de Starkvind weinig inzicht geeft in de luchtkwaliteit. Het apparaat zelf laat niets zien en de Ikea-app geeft alleen weer of de luchtkwaliteit ‘Goed’, ‘Oké’, of ‘Niet goed’ is, zonder verdere specificaties. De Starkvind is ook snel tevreden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten we streven naar 5 microgram fijnstof (PM2.5) per kubieke meter lucht, maar de Starkvind beschouwt waarden tot 35 microgram al tot ‘Goed’. Eén of 35 microgram fijnstof per kubieke meter in huis is nogal een verschil, en zo weet je nog steeds niet of de luchtkwaliteit in de kamer écht gezond is. Koop je er een Ikea Vindstyrka-sensor (€ 39) bij, dan weet je wel wat de precieze PM2.5-waarde is en zie je andere gegevens, zoals de luchtvochtigheid. 

Om de luchtreiniger op de proef te stellen, deden we wat testjes. We zetten de luchtreiniger aan tijdens een niet al te zuinige deodorantsessie en het uitblazen van kaarsen. Direct schoten de waardes van de Vindstyrka-sensor (die je er dus nog wel bij moet kopen) in de lucht. De PM2,5 waarde was bij het uitblazen van de kaarsen het hoogst: ruim boven de 200. Na een kleine minuut verhoogde de Starkvind automatisch zijn kracht en binnen een kwartier minuten reinigen op de slaapkamer waren de waardes weer groen. Dat is snel, zeker gezien de grootte van de Starkvind. Wil je de luchtkwaliteit echter volgens de standaarden van de WHO op groen krijgen, dan moet je de Starkvind nog even handmatig op een hoge versnelling zetten, want anders stopt hij al eerder met reinigen. Op de laagste stand is de luchtreiniger overigens nauwelijks hoorbaar. Op de hoogste stand maakt hij een geluid van zo’n 50 decibel. Op de slaapkamer is dit wat storend, maar in andere ruimtes heb je er niet zo’n last van.

Ikea Starkvind ondersteunt HomeKit

Als je de Ikea Starkvind onderdeel wil maken van HomeKit (of een ander smarthome-ecosysteem), heb je er een Ikea-hub bij nodig. De Ikea Dirigera bijvoorbeeld, maar het kan ook een oudere Tradfri zijn. Vervolgens kun je in de Woning-app plannen wanneer de luchtreiniger moet worden in- of uitgeschakeld. In Woning vind je ook de luchtkwaliteitssensor van de Starkvind terug, zodat je een automatisering kunt starten op basis van hoe schoon (of vies) de lucht in de ruimte is. 

Moet je de Ikea Starkvind kopen?

Of de Starkvind iets voor je is, hangt af van de situatie. Ben je gevoelig voor allergieën of heb je last van astma, dan kan de Starkvind een verschil maken. Ook als je last hebt van de luchtkwaliteit vanwege bijvoorbeeld een slecht geventileerde ruimte, bewijst de luchtreiniger zijn meerwaarde. Jammer is dat de Starkvind dus zo weinig inzicht geeft in de luchtkwaliteit, al mag je voor de prijs misschien ook niet te veel verwachten. Dat hij maar één sensor heeft en een display ontbreekt, helpt de prijs laag te houden. Geavanceerdere luchtreinigers zoals die van Philips of Dyson kosten vaak vier tot vijf keer meer en zien er minder gezellig uit. 

Conclusie

Ikea Starkvind

Ikea Starkvind

De meeste luchtreinigers zijn nogal lelijk, maar de Ikea Starkvind heeft een gezellige, huiselijke afwerking. Hij is ook krachtig en met de automatische modus heb je er nauwelijks omkijken naar. Groot minpunt is dat hij nauwelijks inzicht geeft in de luchtkwaliteit, maar de prijs maakt veel goed.

€ 119

Pluspunten

  • Leuk ontwerp
  • Eenvoudig in gebruik
  • Krachtig

Minpunten

  • Nauwelijks informatie over luchtkwaliteit