Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

Ikea Symfonisk review: Sonos-speakers voor een Ikea-prijs

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Ikea Symfonisk review

Ikea en Sonos lanceren samen de Symfonisk-speakers. Het design is helemaal Ikea, terwijl de binnenkant duidelijk het hart is van Sonos. Ontstaat hierdoor een mooie symfonie? Dat lees je in deze Ikea Symfonisk review.

Lees verder na de advertentie

Ikea Symfonisk review

Wat bij Ikea misschien niet helemaal vanzelfsprekend is: je hoeft de Symfonisk-speakers (begin augustus verkrijgbaar) niet zelf in elkaar te zetten. Maar uiteraard worden ze wel verkocht in de kenmerkende kartonnen doos, met een Sonos-logo erop. De eerste Symfonisk is de Bookshelf: een rechthoekige speaker die tegelijkertijd dienstdoet als rekje of boeksteun. Hij heeft een voorkant met grijze of donkergrijze stof, de rest van de behuizing is net zo onopvallend wit of zwart. Qua afmetingen past de Bookshelf overigens perfect in de Kallax-kast van Ikea (voor de Ikea-nerds: dit is de opvolger van Expedit). Als je wilt, koop je er nog een rail bij zodat je hem overal aan de muur kunt vastmaken. Dit is op zo’n slimme manier gedaan dat de speaker vervolgens lijkt te zweven. Je kunt er tot drie kilo op plaatsen: een prima boekenplankje, dus.

Vanuit het designstandpunt is de tweede speaker nog spannender dan de eerste. Deze heeft namelijk een dubbelfunctie als tafellamp. Denk aan een HomePod, maar dan met en een peertje (E14-fitting) en glazen lampenkap aan de bovenkant. Ook hier gebruikt Ikea grijze of donkergrijze stof met een witte of zwarte behuizing. Het glas heeft of een witte, of een zwarte tint. De Table Lamp lijkt behoorlijk op HomePod, maar volgens Ikea waren de eerste schetsen van de Symfonisk er overigens al voordat de Apple’s slimme speaker gepresenteerd werd. Gevalletje van great designers think alike?

Ook al ziet hij er op het eerste gezicht een beetje gek uit: koop je maar één Symfonisk, dan zouden we qua uiterlijk voor de Table Lamp Symfonisk gaan. Extra leuk: doe je er een slimme lamp in, dan heb je een smarthome-speaker en -lamp in één. Houd je het liever wat conservatiever? Dan kies je voor de Bookshelf Symfonisk. En een boekenrek-speaker aan de muur is ook heel ‘slim’, vinden wij.

kooptip

Hart van Sonos

review Ikea Symfonisk

Het design mag dan helemaal Ikea zijn, aan de binnenkant slaat duidelijk het hart van Sonos. Ikea gebruikt voor de Table Lamp Symfonisk grotendeels dezelfde hardware als bij de Sonos One die sinds 2017 op de markt is. Het geluid is dan ook precies zoals je het verwacht: heb je een Sonos One thuis, dan weet je al ongeveer hoe de Table Lamp Symfonisk klinkt. Door het afwijkende ontwerp klinkt het net een beetje anders, maar toch duidelijk vergelijkbaar. En dat is een groot compliment, want de Sonos One is nog steeds een van onze referentiepunten als het gaat om goed in geluid in een kleine verpakking.

Bij de Bookshelf Symfonisk zijn de technische verschillen met bestaande Sonos-speakers wat groter, maar desondanks klinkt hij heel goed. De Lamp geeft een ietwat geraffineerder geluid in de hoge tonen, de Bookshelf blinkt uit bij diepere basfrequenties. Klinkt de ene beter dan de ander? We durven het niet met zekerheid te zeggen – het is erg afhankelijk van smaak. Persoonlijk neigen we iets meer naar de Table Lamp, maar laten we het erop houden dat ze allebei heel goed klinken.

Er is helaas één belangrijke functie van de Sonos One die we missen bij de twee Symfonisk-speakers. Er zit geen microfoon op, waardoor je hem niet direct kunt gebruiken voor slimme assistenten als Siri, Alexa of Google Assistant. Jammer, maar Ikea moest waarschijnlijk ergens op bezuinigen voor de lage prijs. Uiteraard kun je de Symfonisks wel via Siri (of andere spraakassistent) vanaf je iPhone besturen en zo een nummer of afspeellijst opzetten.

Qua aansluitingen zijn er weer veel gelijkenissen met Sonos. Aan de achterkant of onderzijde vind je alleen een stroomaansluiting en ethernet voor netwerk. Helaas geen aux-in dus, maar de toekomst is draadloos, toch?

Welkom in het ecosysteem

Ikea Symfonisk review

Als je wilt, kun je de Symfonisks in je bestaande Sonos-installatie integreren, of met de Ikea-speakers beginnen en er later bijvoorbeeld een Sonos Beam voor je televisie erbij kopen. Het werkt allemaal met elkaar samen. De enige beperking betreft het maken van stereoparen. Hiervoor móét je altijd twee dezelfde type speakers gebruiken.

Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van de Sonos-techniek in de Symfonisk-speakers is dat ze compatibel zijn met alles wat Sonos zelf ook ondersteunt. Hoe je de Symfonisk wilt bedienen, is helemaal aan jou: via de Sonos-app, via AirPlay 2 op je Apple-apparaat, via de knoppen op de speakers, direct vanuit de Spotify-app, vanuit de Ikea homesmart-app – die staat voor dit najaar op de planning. Dan komt er ook een laaggeprijsde fysieke afstandsbediening (Symfonisk Sound Remote) naar de schappen van Ikea. En hiermee bedien je uiteraard zowel je Symfonisk als je Sonos-speakers.

Die flexibiliteit wordt mogelijk gemaakt door een veranderd beleid bij Sonos. Werd je vroeger bijna gedwongen om de Sonos-app te gebruiken, mag nu iedereen zelf bepalen welke bedienmogelijkheid hij of zij het fijnst vindt. Dit kunnen wij alleen maar toejuichen.

Ikea Symfonisk review: conclusie 

Wat ons betreft gaat het bij de bij de Symfonisk-speakers om een ‘win-win-win situatie’. Ja, drie keer! Ikea wint omdat het een paar mooie én goede speakers op de markt zet waar het er vast heel veel van gaat verkopen. Sonos wint omdat er hierdoor nog meer mensen in het Sonos-ecosysteem stappen. Ze beginnen weliswaar met een Bookshelf Symfonisk, maar daarna is de stap naar een Sonos Play:5, Sonos Beam of Sonos Sub een stuk kleiner. Ten slotte win jij, want je betaalt slechts 99 euro voor de Bookshelf Symfonisk en 179 euro voor de Table Lamp Symfonisk. Je krijgt de kwaliteit die je van Sonos gewend bent, maar dan voor een veel lagere prijs. En dat klinkt ons als muziek in de oren. Op korte termijn kun je de Ikea Symfonisk kopen: Ikea heeft laten weten dat ze begin augustus verkrijgbaar zijn in Nederland.

Pluspunten

  • Leuk design
  • Beproefde soundkwaliteit
  • Gemakkelijke en flexibele bediening
  • Dubbelfunctie als rekje of lamp

Minpunten

  • Geen aux-in
  • Geen microfoon voor spraakassistenten