Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Google Chromecast 2 vs. Apple TV

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Chromecast


Lees verder na de advertentie

Apple heeft al jaren de Apple TV, waarvan eind afgelopen jaar het vierde model uitkwam. Tegelijkertijd lanceerde Google zijn tweede Chromecast – een hdmi-stick die je via apps op je telefoon kunt bedienen. De eerste versie testten wij twee jaar geleden, waarbij we concludeerden dat hij ontzettend goed is in wat die kan, maar dat de mogelijkheden beperkt zijn door de koppeling aan apps. Is dat met de tweede versie veranderd? En belangrijker nog: is de Apple TV 4 niet inmiddels het veel betere alternatief?

Andere behuizing en stabieler signaal

De eerste vernieuwing van de tweede Chromecast zie je meteen: zijn behuizing. In plaats van het stick-formaat heeft Google deze keer gekozen voor de vorm van een hockeypuck. Aan deze puck hangt een kabeltje dat je met de hdmi-aansluiting van je televisie verbindt.

De tweede verandering zijn de verbeterde wifi-antennes. Deze ondersteunen nu de snelste draadloze standaard van het moment (802.11ac) en zorgen bovendien voor een veel stabieler signaal. Als je met de oude Chromecast last had van haperingen door slecht wifi, is de kans groot dat de nieuwe je probleem verhelpt. Voor de rest is de hardware van de nieuwe versie identiek aan de oude – hardwarematig dus een kleine stap vooruit.

Heb je thuis nog een oude Chromecast liggen en geen behoefte aan bovengenoemde vernieuwingen, dan heeft het weinig nut om de tweede versie te kopen. De grotere stap maakt de Chromecast namelijk aan de softwarekant, maar die nieuwe software krijgt het oude model ook.

Nieuwe software


kooptip

Bij het eerste model klaagden we nog dat bij de Chromecast vooral de ondersteuning door externe ontwikkelaars ontbrak. Dat is nu veranderd, vooral dankzij de nieuwe Chromecast-app voor iOS. In de app, die je overigens ook gebruikt om het stickie in te stellen, vind je een overzicht van apps die allemaal met de Chromecast werken. Een soort App Store in een app dus. Google heeft goed gelobbyd en ervoor gezorgd dat veel bekende diensten en ontwikkelaars hun apps Chromecast-ondersteuning hebben gegeven. Spotify, Angry Birds of NPO Gemist – ze werken inmiddels allemaal met de Chromecast.

Het streamen van media gebeurt daarbij op de Chromecast zelf – je iOS-apparaat fungeert als afstandsbediening. Alleen bij het streamen van games komen de beelden rechtstreeks van je telefoon, wat je helaas ziet aan compressie-artefacten.

Ten slotte is het nog mogelijk om tabbladen van de browser Chrome naar de Chromecast te streamen. Is een video alleen als stream op internet beschikbaar? Dan krijg je hem op die manier alsnog op de televisie. Met speciale Chrome-extensies kun je dan zelfs media van je Mac naar de Chromecast sturen.

Chromecast of Apple TV?Apple TV met afstandsbediening

De Chromecast is eigenlijk niet te vergelijken met de Apple TV 4, die met zijn App Store een veel completer apparaat is en daarom ook in een heel andere prijscategorie valt. De Chromecast lijkt qua streamingsmogelijkheden meer op de Apple TV 3. Laten we meteen duidelijk zijn: in een huishouden met vooral Apple-apparatuur is een Apple TV de betere optie. De Apple TV is zo goed geïntegreerd in het ecosysteem, daar kan een Chromecast niet tegenop.

Dat verandert echter als er verschillende soorten apparaten bij je thuis worden gebruikt. Dan is de Chromecast ineens en flexibeler alternatief. Je moet misschien even zoeken naar de goede apps en soms werkt het net wat minder handig, maar in feite krijg je alles voor elkaar dat de Apple TV 3 ook kan. En dat voor een vriendelijkere prijs.

De Google Chromecast 2 kost € 39 en is verkrijgbaar bij onder meer Bol.com en CoolBlue.